– Jeg får garantert kjeft for dette

Kulturministeren på farlig grunn når hun velger favorittmusikk.

Kollasje Kulturministeren og artistene

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er hundre prosent sikker på at hun kommer til å få tyn for musikken hun har valgt.

Foto: Due/Hvaal/Fernandez/Poppe/Jessa / Scanpix/NRK

Fredag er Linda Hofstad Helleland gjest i Studio 2 i NRK P2. Der har hun invitert med seg en kollega og venn på «platedate» hvor de skal få bestemme musikken.

– Men å være kulturminister og skulle velge musikk er kanskje litt skummelt...?

– Her har jeg vært helt ærlig og jeg bør jo ikke bli angrepet for det. Dette er personlig, sier kulturministeren.

Det kan være et sjansespill. I alle fall for ministeren for kultur. Tidligere har Trond Giske blitt beskyldt for å være en slags rockepave som deler ut penger etter egen musikksmak.

Linda Hofstad Helleland

Kulturministeren hadde tatt med seg EØS- og EU-minister Marit Berger Røsland til platedate i Studio 2 på NRK P2.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Oppdraget er like enkelt som det er vanskelig: Velg én låt fra fem faste kategorier. Kulturministeren lover det ikke er satt ned noe eget utvalg for dette.

– Nei, vi har ikke hatt dette øverst på agendaen i Kulturdepartementet altså! Det er ikke sånn at vi har sørga for å berøre alle sjangere eller klassikere. Dette er det ene og alene jeg som står for, ler Helleland. Til platedate-en har hun tatt med seg venninne og ministerkollega Marit Berger Røsland (EØS- og EU-minister).

Her er hele listen til Kulturministeren:

1. Hvilken musikk vil du gi til din date i studio dag?

Arja Saijonmaa med «Jag vill leve i Europa»

– Denne var enkel! Selv om jeg skal innrømme at dette kanskje ikke er en av de låtene jeg hører mest på, så er det min gave til Europaministeren. Det er en hyllest til Europa, rett og slett.

2. Hvilken musikk vekket deg musikalsk?

A-ha med «Take on Me»

– Selv om det var «Kjærlighet» med Sissel Kyrkjebø som jeg husker som den første låten jeg hadde på hjernen, så var det Take on me som virkelig tok meg musikalsk. Det var jo ikke minst verdens kuleste musikkvideo, og jeg husker at jeg for første gang tenkte at dette her – det her er så bra! Alt stemte! Det gjorde noe med meg. Også var det selvfølgelig at jeg ønsket så innmari at jeg var ho jenta i videoen, minnes Helleland.

3. Hvilken melodi synes du er veldig romantisk, og hvorfor?

Hellbillies med «Den finaste eg veit»

– Jeg har en mann som er veldig opptatt av musikk, og musikk har vært veldig viktig for oss gjennom livet. Og derfor var musikk en veldig stor del av bryllupet vårt da vi gifta oss i Nidarosdomen og vi hadde flere innslag i løpet av seremonien. Og nettopp «Den finaste eg veit» fikk jeg i gave av mannen min. Han hadde egentlig lyst til at Hellbillies selv skulle fremføre den, men de var opptatt. Men han hadde fått noen andre til å fremføre den, og den sangen har blitt veldig viktig for oss.

4. Hva er ditt flaueste musikalske øyeblikk?

Bobbysocks med «La det swinge»

– Jeg elsket å opptre da jeg var liten, og denne gikk det mye i! Jeg var Hanne Krogh og venninna mi var Elisabeth Andreassen. Vi hadde rosa kassettspiller og vi sang og dansa. Vi øvde hver dag og opptrådte også på skolen. Og ja, jeg er glad det ikke fantes mobilkameraer på den tiden, ler Helleland.

5. Hvilken musikk får deg alltid ut på dansegulvet?

Journey med «Don’t stop believin'»

– Hver sommer er vi på ferie med sammen med en annen familie, og da har vi alltid musikkquiz. Og på en eller annen måte er alltid denne sangen med i et av spørsmålene – og jeg må alltid danse til den!

– Får garantert kjeft

Og dermed er listen til Kulturministeren komplett. Og hun skammer seg ikke, selv om hun forsikrer om at dette er en veldig liten del av det hun hører på.

– Jeg hører på veldig mye og veldig mye forskjellig musikk, og jeg tror egentlig ikke folk skjemmes for musikksmaken sin, jeg tror de gir blaffen.

Men tror du at du kommer til å få kritikk for det du har valgt ut her?

– Helt sikkert! En kulturminister får egentlig kjeft for veldig mye man gjør fordi det er veldig sterke følelser og meninger på kulturfeltet, og det skal det jo være, sier ministeren.

Kulturstrøm

 • Mener krigsdokumenter bør flyttes

  Flere historikere mener at krigsdokumentene i Hjemmefrontmuseets arkiver bør overføres til Arkivverket, skriver Klassekampen. Historiker Lars Borgersrud mener Arkivverket bør ha forvaltningsansvaret for at materialet fra både privatpersoner og Forsvarets overkommando skal bli tilgjengelig for publikum. Han mener Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» har aktualisert debatten om Hjemmefrontmuseets rolle. Museet ble åpnet i 1970 på Akershus festning i Oslo som del av markeringen av at det var 25 år siden andre verdenskrig tok slutt. På bildet klipper kronprins Harald snoren.

  Hjemmefrontmuseet åpnes i 1970
  Foto: Scanpix / NTB scanpix
 • Feirer populært plateselskap

  Plateselskapet Rune Grammofon, med Rune Kristoffersen i spissen, har høy stjerne for sin kvalitet blant musikere og publikum. Neste helg feires selskapets første 20 år på Nasjonal Jazzscene i Oslo, med konserter, bokutgivelse og plateslipp, melder jazzinorge.

  Rune "Grammofon" Kristoffersen