NRK Meny
Normal

– Feiginger og inkompetente ledere ødelegger BBC

«Dysfunksjonelle», «føyelige» og «opportunistiske». Skjellsordene hagler over BBCs nyhetsledelse fra egne ansatte mens styreledelsen jobber med kniven på strupen for å gjenopprette tilliten hos publikum.

Jeremy Paxman i BBC.

Programleder Jeremy Paxman kommer med flengende kritikk av BBC News-ledelsen.

Foto: BBC

BBC har i løpet av de siste ukene havnet i en skandale som ryster den britiske allmennkringkasteren helt inn til grunnmuren.

To hendelser står sentrale, og det 32 år gamle anerkjente aktualitetsprogrammet «Newsnight» spiller en avgjørende rolle i begge.

  • Først stoppet nyhetsavdelingen et planlagt «Newsnight»-innslag om den avdøde BBC-legenden Jimmy Savile der det kom frem at han gjennom sin tid som programleder skal ha misbrukt en rekke barn seksuelt. Skandalen har senere eskalert i omfang. Les: Dette er Savile-skandalen

  • Den 2. november sendte så «Newsnight» et innslag der de anklaget den tidligere toppolitikeren Lord McAlpine for pedofili. Selv om programmet ikke identifiserte den konservative politikeren, ble navnet hans fort avslørt på nettet. Anklagene viste seg å være feilaktige, og BBC har i etterkant beklaget at innslaget ble sendt.

På bakgrunn av dette har det blitt opprettet en uavhengig gransking ledet av tidligere Sky News-sjef Nick Pollard. Rapporten er ventet i løpet av noen uker.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sjefene må gå

George Entwistle

George Entwistle trakk seg fra stillingen som kringkastingssjef for BBC på lørdag. Her fra en tidligere pressekonferanse i forbindelse med Savile-saken.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

De siste dagene har den ene etter den andre kastet inn håndkleet og sagt opp sine stillinger i BBC.

«Newsnight»-sjef Peter Rippon trakk seg forrige måned fra stillingen sin. Lørdag valgte kringkastingssjef George Entwistle å følge i hans fotspor. Entwistle hadde kun vært ansatt som kringkastingssjef siden den 17. september i år.

Mandag morgen offentliggjorde BBC at nyhetsdirektør Helen Boaden og assisterende nyhetssjef Stephen Mitchell også har blitt bedt om å si opp sine stillinger. Noen timer senere kunngjorde også journalisten Iain Overton, som jobbet med den uriktige dokumentaren, opp sin stilling i Bureau of Investigative Journalism.

Men problemene er ikke over for BBC av den grunn. Mediehuset står nå overfor en rekke utfordringer:

£8,333 i dagslønn

Den avgåtte kringkastingssjefen George Entwistle får dobbelt så lang etterlønn som han har krav på i følge kontrakten. Entwistle får ett års etterlønn, det vil si £450.000. Inkludert pensjonspenger utgjør beløpet £1,3 for 54 dagers arbeid, det vil si £8,333 for hver dag han har sittet som kringkastingssjef.

Flere britiske parlamentsmedlemmer har kalt dette uforsvarlig og uakseptabelt. Labours Harriet Harman sier til The Telegraph at Entwistle blir «belønnet for å ha mislyktes».

Uerfaren ny sjef

Tim Davie

Tim Davie er satt inn som konstituert kringkastingssjef i BBC etter Entwistles fratredelse.

Foto: Steve Parsons / Ap

Konstituert kringkastingssjef er Tim Davie, tidligere toppsjef for Pepsi. Davie har ingen redaksjonell erfaring, noe mange kritikere mener er en svakhet. Davie kommer fra jobben som sjef for BBC Audio & Music.

Saksøker BBC

Lord McAlpine, politikeren som urettmessig ble uthengt som pedofil, sier han vil saksøke BBC for de feilaktige anklagene.

Må BBC-styrelederen gå?

Flere og flere krever også styreleder Lord Pattens avgang. Patten skal ha kjent til «Newsnights» planlagte innslag om pedofilianklagene mot McAlpine uten å reagere. Kringkastingssjef Entwistle var derimot ikke klar over det planlagte innslaget, men måtte likevel gå.

Lord Patten sier han ikke vil bøye under for presset og slutte, men innrømmer samtidig at stillingen hans er i fare med mindre han innen kort tid klarer å få kontroll på situasjonen.

Dårlig lederskap og uklare linjer

Nyhetsavdelingen i BBC møter kritikk for dårlig ledelse.

Nyhetsredaktør Boaden, som sa opp mandag morgen, sa før den 2. november fra seg sitt redaktøransvar for «Newsnight» på grunn av den pågående granskningen. Dermed var det en ukjent BBC-sjef fra Nord-Irland, Peter Johnston, som ga grønt lys for å kjøre den uriktige dokumentaren.

Johnston har ikke journalistisk erfaring og har bakgrunn fra bedriftsrådgivning. Flere kilder i BBC sier at uklare ansvarslinjer har ført til usikkerhet blant de ansatte.

Usikker fremtid for «Newsnight»

«Newsnight», et av BBCs mest anerkjente programmer, står nå i fare for å bli lagt ned. Programleder Jeremy Paxman, som er blant Storbritannias mest kjente programledere og har vært «Newsnights» ansikt utad siden 1989, har de siste dagene kommet med ramsalt kritikk av BBC-ledelsen.

Han mener det var en stor feil å la kringkastingssjefen gå.

– George Entwistles avgang er en stor skam. Han har blitt rent i senk av feiginger og inkompetente mennesker. Det virkelige problemet her er BBCs avgjørelse, som kom i kjølvannet av Hutton-etterforskningen, om å gardere seg ved å utnevne nikkedukker til sjefer, sier Paxman ifølge The Daily Mail.

– Videre forverrer de problemet ved å fremtvinge en rekke kutt i programbudsjettene samtidig som de blåser opp ledelsen.

George Entwistle og Lord Chris Patten

Kringkastingssjef George Entwistle og styreleder Lord Chris Patten under pressekonferansen der Entwistle annonserte sin oppsigelse.

Foto: MAX NASH / Ap

– Slik har vi kommet frem til det kaoset «Newsnight» står i i dag. Jeg tviler på at problemet er unikt for bare dette programmet. Jeg hadde håpet George kunne få bli og håndtere dette skikkelig. Det er en skam at en talentfull mann har blitt ofret samtidig som unnasluntrere og opportunister får bli.

Programlederen får støtte fra labour-parlamentsmedlem Ben Bradshaw.

– Jeg er enig med Jeremy Paxman og mener dette er en forferdelig feil.

Også han mener BBCs nyhetssjefer har ansvaret for krisen og at kringkastingssjefen har blitt urettmessig ofret.

– George Entwistle har virkelig blitt latt i stikken av BBCs nyhetssjefer og folkene rundt seg, sier han til The Daily Mail.

Styreleder Lord Patten åpnet søndag for at «Newsnight» muligens kan få kroken på døren, men sa han vil diskutere dette nærmere i dagene som kommer med den nyinnsatte kringkastingsdirektøren.

Inntil videre er alle «Newsnights» pågående arbeider stoppet, og samarbeidet med Bureau for Investigative Journalism, som sto bak den feilaktige dokumentaren, avsluttet.

Fredagens sending av «Newsnight» startet med en uforbeholden beklagelse til Lord McAlpine.

Programlederen avsluttet sendingen med å si «Vi er tilbake på mandag. Sannsynligvis.»

Kulturstrøm