NRK Meny
Normal

– Ingenting på TV for folk på min egen alder

Standupkomiker Siri Seljeseth (27) manglet en norsk TV-serie hun kunne identifisere seg med. Derfor laget hun serien «Unge lovende».

Elise på en stand up-scene

KOMIKER: I «Unge lovende» møter vi Elise, spilt av Siri Seljeseth, som er standupkomiker med manglende USA-visum. Ikke veldig ulikt noe som skjedde med Seljeseth for to år siden.

Foto: Monster scripted

Sammenligningene med HBO-serien «Girls» kom måneder før noen hadde sett «Unge lovende». På sommerens presselansering kom spørsmålene om ikke dette lignet veldig på Lena Dunhams populære TV-serie.

Og serieskaper Siri Seljeseth (27) svarer det samme i høst som hun svarte i sommer:

– «Girls» banet vei for at man kan lage serier om jenter på vår alder. Men dette er vår egen greie.

Seljeseth har fått med seg at «Unge lovende» allerede har blitt kalt både «Girls-serie» og «jenteserie».

– Jeg skjønner sammenligningen, for det er ikke så mange andre serier om jenter på vår alder.

– Noe som er synd i seg selv, sier skuespiller Alexandra Gjerpen, som spiller en av hovedrollene i serien.

Følte seg mislykka

Seljeseth fikk ideen til «Unge lovende» etter et besøk til den amerikanske ambassaden i Oslo. Hun skulle fornye turistvisumet sitt for å dra tilbake USA, men fikk i stedet en smørbrødliste med grunner til at hun ikke kunne reise. Lista så omtrent sånn ut:

 • Hun bodde hos foreldrene sine
 • Hun hadde ikke noen ordentlig jobb eller inntekt
 • Hun hadde heller ingen penger

– Da må jeg kanskje gjøre noe med det, tenkte jeg og skrev om hvordan det var å føle seg såpass mislykka, sier Seljeseth, som har skrevet serien med Mads Løken og Birgitte Wegener.

Serien tar utgangspunkt i denne hendelsen på ambassaden. Elise, spilt av Seljeseth selv, får avslag på turistvisumet og er nødt til å tilbringe lengre tid i Oslo enn hun hadde planlagt.

Dermed er hun nødt til å forholde seg til en bestevenn hun har hatt sex med (spilt av Jakob Oftebro) og et foreldrepar som håndterer utroskap på en litt utradisjonell måte.

Inga spiller brud i Unge lovende

GIFTEKLAR: Inga Ibsdotter Lilleaas spiller søsteren til hovedpersonen Elise.

Foto: Eirik Evjen Photography

Hos de andre to hovedrollene, Alex (spilt av Gjerpen) og Nenne (spilt av Pedersen), er det også enkelte likhetstrekk mellom rollefigurenes og skuespillernes liv.

I «Unge lovende» gjør Alex alt i sin makt for å komme inn på Teaterhøgskolen – Alexandra Gjerpen er også skuespiller og prøvde selv å komme inn på skolen. Karakteren Nenne har store ambisjoner om å bli forfatter, mens Gine Cornelia Pedersen allerede har gitt ut to bøker.

– Det er lånt elementer av ting som har skjedd, men serien er helt klart fiksjon, sier Pedersen.

Shot

BESTEVENN: Jakob Oftebro spiller Anders, en av Elises beste venner. De har hatt sex, men det snakker de ikke så mye om.

Foto: Monster A/S

Alle de seks episodene av «Unge lovende» blir lagt ut på nett fredag 6. november klokken 17.00. Du kan se dem her. Serien vil gå på lineær TV lørdager klokken 22.25.

Skuespillerne i Unge lovende utenfor teaterhøgskolen

DRØMMESKOLEN: Rollefiguren Alex drømmer om å komme inn på Teaterhøgskolen i «Unge lovende», etter å ha kommet helt til siste opptaksprøve. Skuespiller Alexandra Gjerpen søkte selv, men kom ikke inn.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP