– Ingenting på TV for folk på min egen alder

Standupkomiker Siri Seljeseth (27) manglet en norsk TV-serie hun kunne identifisere seg med. Derfor laget hun serien «Unge lovende».

Elise på en stand up-scene

KOMIKER: I «Unge lovende» møter vi Elise, spilt av Siri Seljeseth, som er standupkomiker med manglende USA-visum. Ikke veldig ulikt noe som skjedde med Seljeseth for to år siden.

Foto: Monster scripted

Sammenligningene med HBO-serien «Girls» kom måneder før noen hadde sett «Unge lovende». På sommerens presselansering kom spørsmålene om ikke dette lignet veldig på Lena Dunhams populære TV-serie.

Og serieskaper Siri Seljeseth (27) svarer det samme i høst som hun svarte i sommer:

– «Girls» banet vei for at man kan lage serier om jenter på vår alder. Men dette er vår egen greie.

Seljeseth har fått med seg at «Unge lovende» allerede har blitt kalt både «Girls-serie» og «jenteserie».

– Jeg skjønner sammenligningen, for det er ikke så mange andre serier om jenter på vår alder.

– Noe som er synd i seg selv, sier skuespiller Alexandra Gjerpen, som spiller en av hovedrollene i serien.

Følte seg mislykka

Seljeseth fikk ideen til «Unge lovende» etter et besøk til den amerikanske ambassaden i Oslo. Hun skulle fornye turistvisumet sitt for å dra tilbake USA, men fikk i stedet en smørbrødliste med grunner til at hun ikke kunne reise. Lista så omtrent sånn ut:

 • Hun bodde hos foreldrene sine
 • Hun hadde ikke noen ordentlig jobb eller inntekt
 • Hun hadde heller ingen penger

– Da må jeg kanskje gjøre noe med det, tenkte jeg og skrev om hvordan det var å føle seg såpass mislykka, sier Seljeseth, som har skrevet serien med Mads Løken og Birgitte Wegener.

Serien tar utgangspunkt i denne hendelsen på ambassaden. Elise, spilt av Seljeseth selv, får avslag på turistvisumet og er nødt til å tilbringe lengre tid i Oslo enn hun hadde planlagt.

Dermed er hun nødt til å forholde seg til en bestevenn hun har hatt sex med (spilt av Jakob Oftebro) og et foreldrepar som håndterer utroskap på en litt utradisjonell måte.

Inga spiller brud i Unge lovende

GIFTEKLAR: Inga Ibsdotter Lilleaas spiller søsteren til hovedpersonen Elise.

Foto: Eirik Evjen Photography

Hos de andre to hovedrollene, Alex (spilt av Gjerpen) og Nenne (spilt av Pedersen), er det også enkelte likhetstrekk mellom rollefigurenes og skuespillernes liv.

I «Unge lovende» gjør Alex alt i sin makt for å komme inn på Teaterhøgskolen – Alexandra Gjerpen er også skuespiller og prøvde selv å komme inn på skolen. Karakteren Nenne har store ambisjoner om å bli forfatter, mens Gine Cornelia Pedersen allerede har gitt ut to bøker.

– Det er lånt elementer av ting som har skjedd, men serien er helt klart fiksjon, sier Pedersen.

Shot

BESTEVENN: Jakob Oftebro spiller Anders, en av Elises beste venner. De har hatt sex, men det snakker de ikke så mye om.

Foto: Monster A/S

Alle de seks episodene av «Unge lovende» blir lagt ut på nett fredag 6. november klokken 17.00. Du kan se dem her. Serien vil gå på lineær TV lørdager klokken 22.25.

Skuespillerne i Unge lovende utenfor teaterhøgskolen

DRØMMESKOLEN: Rollefiguren Alex drømmer om å komme inn på Teaterhøgskolen i «Unge lovende», etter å ha kommet helt til siste opptaksprøve. Skuespiller Alexandra Gjerpen søkte selv, men kom ikke inn.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturstrøm

 • Ny kulturmelding etter 15 år

  Fredag kommer den nye kulturmeldingen, formulert etter at Kulturdepartementet fikk innspill på møter i hele landet i fjor. – Meldingen skal se på konsekvenser av blant annet teknologisk utvikling, globalisering, demografiske endringer, samfunnsøkonomiske realiteter og nye forvaltningsstrukturer, heter det på Kulturdepartementets nettside. (NTB)

  Arendalsuka 2018
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 10 års i fengsel for erotisk roman

  Da den erotiske romanen til den kinesiske forfatteren Liu begynte å selge godt på nett, ble politiet oppmerksomme på henne. Pornografi er ulovlig i Kina og nå er hun dømt til 10 års fengsel for «å lage og selge obskønt materiale», skriver BBC. Romanen «Occupation» inneholder «mannlig homoseksuell adferd ... inkludert perverterte seksuelle handlinger som vold og misbruk», står det i dommen. Forfatteren har anket dommen, som nå diskuteres blant kinesere på sosiale medier. Flere reagerer på at forfatteren får en strengere dom enn en tjenestemann som voldtok en fire år gammel jente, han ble dømt til åtte års fengsel.

  OLYMPIC GAMES BEIJING 2008
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix