Hopp til innhold

– Ingen grunn til å bli paranoid

Whisper lover full anonymitet, men ekspertene er uenig om man kan og bør stole på appens løfter.

Vestkantungdom skaffer seg legeattest for å bytte fra en skole i øst til vest

Appen Whisper gjør det mulig å hviske hemmeligheter ut i det åpne, uten at noen vet hvem du er. Ifølge Business Insider er de som deler sine innerste hemmeligheter via mobilen stort sett mellom 17 og 28 år. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

bilde fra appen Whisper

Et eksempel på en hemmelighet som deles på appen Whisper, som også har sin egen nettside.

Foto: whisper

Bilde fra appen Whisper

Whisper har en aldersgrense på 17 år. Ifølge grunnleggeren har appen mindre enn fire prosent under 18 år, mens mesteparten av brukerne – 70 prosent – er kvinner.

Foto: Whisper
Jeg kom ut av skapet. Faren min reagerte med å slå meg.

Jeg kaster bort hundrevis av dollar hver eneste uke på å bli full, bare så jeg slipper å være alene.

Dette er noen av de mest populære hemmelighetene som er blitt delt anonymt på Whisper.

Den to år gamle appen vokser seg stadig større og har nå tre milliarder sidevisninger hver måned, ifølge Business insider.

En av grunnene til Whispers popularitet er at alle er anonyme, og at man kan dele sine innerste hemmeligheter med andre uten å røpe sin egen identitet.

Men er man egentlig anonym?

I motsetning til bildedelingsappen Snapchat, lover ikke Whisper at postene «forsvinner for alltid». Men den lover anonymitet: «Whisper er et anonymt sosialt nettverk som lar deg dele betroelser, uttrykke deg selv og møte nye mennesker», heter det i brukervilkårene.

Men det går på tvers av personvernsvilkårene: «Du forstår at WhisperText ikke kan garantere konfidensialitet med tanke på innholdet som du deler.»

– Ikke en katolsk prest

 Mona K Solvoll

Mona K Solvoll, førsteamanuensis på BI, tror hemmelighetene på Whisper kan spores.

Foto: BI

Denne avtalen må man godta før man laster ned appen, men det er de færreste som leser alle vilkårene før de trykker «godta» og deretter laster den ned på telefonen.

– Dette er en plass hvor man kan si hva man mener uten å bli avslørt. Det er kanskje det som er mest frigjørende. Men jeg må si at jeg synes mye av det som står der er ganske ille. Det sprenger nesten grensene for det man kaller intimsfære og privatliv, uttalte Mona K Solvoll, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon på BI, til NRK.no.

Hun advarer brukerne mot å dele for mye av seg selv.

– Det er et kommersielt selskap som står bak, absolutt alt av informasjon kan spores i dag. Jeg hadde aldri lagt ut noe anonymt og hemmelig på Whisper. Man må beskytte privatlivet sitt, og man kan ikke være hundre prosent sikker på at dette er anonymt. Dette selskapet er ikke en katolsk prest som man skrifter til.

Unødig skremt på nett

Ingeborg Volan

Ingeborg Volan, spesialrådgiver på sosiale medier i NRK, tror ikke Whisper har noe å tjene på å røpe brukernes identitet.

Foto: Mario Torres/NRK

Spesialrådgiver for sosiale medier i NRK, Ingeborg Volan, er enig i at man bør være skeptisk til hva man deler av privat informasjon på nettet. Samtidig tror hun frykten for hva som kan skje med på applikasjoner som Whisper, kan være overdrevet.

– Jeg tror man blir skremt, kanskje unødig, fordi man er inne på et juridisk område som fremdeles er nytt. Vi er stort sett mer redd for internett enn det vi trenger å være. Samtidig skal man selvfølgelig alltid være forsiktig med å publisere info om seg selv som ikke er ment for offentligheten, sier Volan til NRK.no.

Hun peker på at applikasjoner som Whisper og bildedelingstjenesten Snapchat, hvor bildene skal forsvinne etter noen sekunder, er avhengig av tillit fra brukerne.

– Hele forretningsmodellen til tjenester som Whisper baserer seg på at de innfrir det de lover, i dette tilfellet at brukerne er anonyme. De er avhengig av troverdighet fra brukerne. Hvis det viser seg at de som deler hemmelighetene blir avslørt eller ikke er anonyme lengre, så faller hele forretningsgrunnlaget deres bort.

Mer skeptisk til Snapchat

– En del av brukervilkårene til Whisper, som at appen må ha tilgang til kameraet og lignende, er typiske ting som mange applikasjoner må få tilgang til for å i det hele tatt å virke.

Ingeborg Volan er mer skeptisk til Snapchat, ikke fordi hun tror selskapet selv vil lekke bilder, men fordi det kan være et attraktivt mål for hackere.

Snapchat har tidligere blitt omtalt som en «sexting»-app, hvor brukerne kan sende nakenbilder i trygghet om at de ikke vises mer enn i noen få sekunder, og at de heller ikke blir lagret på telefonen til mottageren.

– På Snapchat forsvinner tilsynelatende bildene fra applikasjonen, men de kan bli lagret i selskapets database. Og de fleste har navnet koblet til Snapchat-kontoen sin. Ettersom Snapchat er en samling bilder folk ikke vil at uvedkommende skal se, kan man tenke seg at databasen er et attraktivt mål for hackere. Selv om Whisper og Snapchat ikke utleverer bildene brukerne har sendt, så er det skummelt å gjøre seg avhengig av andre selskapers sikkerhetstiltak, sier Ingeborg Volan til NRK.no.

Hun tror det er mindre interessant å hacke seg inn på folks hemmeligheter, i alle fall så lenge de ikke er knyttet opp mot brukerens navn og identitet.

Les også: – Trakassering er vanlig på Snapchat

Bekymret grunnlegger

En som har uttalt seg mer kritisk om Whisper, er Frank Warren, grunnleggeren av konseptet PostSecret.

Applikasjonen Whisper er på mange måter en videreføring av fenomenet PostSecret – hvor anonyme mennesker sender inn postkort med hemmelighetene sine på. Disse blir senere postet på en blogg.

Skaperen av PostSecret har advart Whisper-brukerne om potensielle konsekvenser.

– Når du har hundretusenvis av brukere, har du også brukere som ikke alltid har de beste intensjoner. Og her snakker vi om unge gutter og jenter, tenåringer, som deler svært intime detaljer, har Frank Warren uttalt til Business Insider.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.