NRK Meny
Normal

– Ikke sensurér kunsten!

Fem kunstnere og professorer reagerer på at Vanessa Bairds kunst skal fjernes fra Regjeringskvartalet. – Dette er sensur, sier de.

Fem kunstnere

Frans Jacobi, Gerd Tinglum, Jeremy Welsh, Hilde Hauan Johnsen og Anne Katrine Dolven advarer mot sensur

– Denne sivilisasjonen hviler på en rekke demokratiske pilarer. Blant disse er vitenskapen, retten, journalistikken og kunsten. Det innebærer at disse livsområdene ikke bør underlegges sensur. Vi ber om at Vanessa Baird’s kunst bør få stå i Regjeringskvartalet for både samtid og fremtid, sier de fem kunstnerne.

Vanessa Baird

Vanessa Baird sammen med sin mor

Foto: Anne Bøhler / NRK

Det var i slutten av september at regjeringen takket nei til deler av et kunstverk av Vanessa Baird. Begrunnelsen var at kunsten skapte angst for de ansatte i Regjeringskvartalet.

– Jeg er sykt sjokkert. Jeg synes det er ren galskap og en maktdemonstrasjon av dimensjoner, sa kunstneren Vanessa Baird.

– Følte det hastet

De fem, som er samlet i Bergen, er Anne Kathrine Dolven, Frans Jacobi, Hilde Hauan Johnsen, Gerd Tinglum og Jeremy Welsh. De er alle billedkunstnere og professorer.

– Vi følte at det hastet med en uttalelse, sier Anne Cathrine Dolven, som til daglig holder til i London.

Verket «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» er et av tre verk av Vanessa Baird som KORO, Kunst i offentlige rom, bestilte til den nyeste bygningen i Regjeringskvartalet.

De første to delene av verket er allerede plassert i inngangspartiet til Helsedepartementet og Landbruksdepartementet, det andre på et presserom.

Tenker på 22. juli

Det er spesielt kunsten i resepsjonen de ansatte har reagert på.

–De sier det gir assosiasjoner til 22. juli, sa departementsråd Bjørn Inge Larsen i Helsedepartementet til NRK.no.

Svein Bjørkås

Direktør i Kunst i offentlige rom, KORO, Svein Bjørkås

Foto: MIC

Helsedepartementet takket nei til siste del av kunstverket, og KORO svarte med å ville fjerne de to som allerede var montert.

– Både i den helhetlige planen for kunsten i dette bygget, og i vår kontrakt med kunstneren, er det forutsatt at dette er ett verk, i tre deler. Vi ser oss derfor nødt til å fjerne hele verket, sa direktør i KORO, Svein Bjørkås.

Han mente det var paradoksalt at deler av den omstridte kunsten ble laget før 22. juli.

– Det er lesningen av et kunstverk som ofte skaper verket. Dette er malerier som ikke er definert som «22. juli-kunst», og kan leses på mange andre måter. Likevel har det gjennom hvordan brukerne har reagert på det, fått et stempel, sa Bjørkås.

KORO leter nå etter et egnet sted for hele kunstverket til Vanessa Baird.

Les Agnes Moxnes' kommentar:

Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene

Dette møter de ansatte i de to departementene

Foto: David Vojislav Krekling