Hopp til innhold

– I overkant nasjonalistisk

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter Ole Hamres særegne nyttårsversjon av «Ja, vi elsker».

Folkofon - Ja vi elsker

Fra Ole Hamres folkofon-versjon av «Ja vi elsker», som ble send på nyttårsaften på NRK1.

Foto: NRK

Både på Twitter og i kommentarfeltet i nrk.no-artikkelen om Ole Hamres folkofon-versjon av nasjonalsangen har det haglet inn med reaksjoner. Multikunstnerens tolkning av «Ja, vi elsker» har vakt både harme og begeistring.

Noen er kraftig provosert, mens andre elsker videoen, der vanlige folk fra hele landet – både svarte og hvite stemmer, unge og eldre – er satt sammen til en fire og et halvt minutt lang musikkvideo.

Hisset opp mange

– Dette er for nasjonalistisk mener noen, mens andre synes det er vakkert, og blir rørt av Hamres sammenblanding av mennesker, virksomheter og natur i landet vårt.

Twitter-reaksjon på Ja vi elsker

Fra Twitter

Foto: NRK

Kunstneren selv er ikke overrasket over engasjementet blant de som har sett filmen.

Ole Hamre

Ole Hamre har fått mye oppmerksomhet i nyttårshelgen, med sin folkofon.

Foto: NRK

– Jeg er ikke så veldig overrasket men veldig glad for engasjementet folk viser. «Ja, vi elsker » er en viktig del av både folkesjelen og sjelen og identitetsfølelsen til hver enkelt av oss. Filmen er ment som en ubetinget kjærlighetserklæring til landet vårt og jeg opplever at den blir oppfattet slik av veldig mange.

– Samtidig er det umulig å bruke nasjonalsangen på andre måter enn den tradisjonelle uten at det vekker harme. Men alle involverte har hatt en høy grad av bevissthet i forhold til dette og lagt ned mye arbeid og omtanke i at filmen skulle fremstå som varm og inkluderende, sier Ole Hamre.

Hamre ble likevel overrasket over all oppmerksomheten filmen har ført med seg.

– Jeg hadde ikke forventet at så mange skulle bli engasjert. Nærmere 30.000 avspillinger og 2000 delinger på facebook bare i løpet av få dager er ganske massivt.

– Hvorfor tror du noen har blitt opprørt?

– Noen ble opprørt over filmen, andre ble opprørt over at det var mulig å bli opprørt over filmen. Nasjonalsangen er et sterkt følelsesmessig territorium å gå inn i, sier Hamre.

Fra hat til ros – noen reaksjoner

Dette er eksempler på noen av reaksjonene som har kommet fra lesere og seere på nettet de siste dagene.

Twitter-reaksjon på Ja vi elsker

Fra Twitter

Foto: NRK
Twitter-reaksjon på Ja vi elsker

Fra Twitter

Foto: NRK
Twitter-reaksjon på Ja vi elsker

Fra Twitter

Foto: NRK
Reaksjoner på "Ja vi elsker"

Fra nrk.no`s debattfelt

Foto: NRK

Fantastisk. Du fikk frem mangfoldet og flerkulturen som er Norge 2011. Gratulerer!!!

Fra NRKs kommentarfelt

Er selv glad for at de valgte "stygge" mennesker og ikke undervektige, unaturlige supermodeller. Vi har nok problemer med skjønnhetspress og anoreksi pga. sånne som deg at det er Supert med stor s at man bruker mer "A4-mennesker" i media.

Fra NRKs kommentarfelt

Hva var multikulturelt med dette?

Fra NRKs kommentarfelt

Tusen ganger bedre enn den kjedelige daffe originalen!

Fra NRKs kommentarfelt

Dette var en fantastisk versjon av en hjertekjær sang. Jeg elsker orginalen og blir alltid rørt av å høre den, men jeg falt også for denne versjonen. Å se et mangfold av ulike mennesker i alle aldre og fasonger mener jeg er en fantastisk framstilling av nasjonalsangen. Dette er ekte, naturlig og nydelig.

Fra NRKs kommentarfelt

Fantastisk kunst :-) TAKK

Fra NRKs kommentarfelt

Forferdelig! ingen som eier nasjonal stolthet i dette landet? Man skal da ikke lage en "remix" av nasjonalsangen. Makan til makkverk har jeg ikke hørt på lenge.

Fra NRKs kommentarfelt

hvorfor skulle noen bli opprørt av dette? heia Norge!

Fra NRKs kommentarfelt

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.