NRK Meny
Normal

– Hvis det blir et problem, så tar vi telefonen

Norske musikere er lei av publikummere som filmer og tar bilder i stedet for å delta på konsertene deres. – Vi vet at både publikum og artister irriterer seg over det, sier Øyafestivalen.

Konsert

LEGG PÅ: Øya-aktuelle Honningbarna, Razika og Oral Bee irriterer seg alle over folks overdrevne mobilbruk under konserter.

Foto: KC ALFRED / Reuters/NTB Scanpix

Razika

RAZIKA: Bergensbandet Razika er blant dem som irriterer seg over at folk bruker mer tid på mobiltelefonen enn på selve konserten.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

En solfylt slette, en iskald øl og favorittbandet ditt på scenen. Det er slike øyeblikk som gjør at Øyafestivalen i år solgte ut samtlige billetter før festivalen hadde rukket å starte.

Men så.

Personen foran deg tar opp telefonen og filmer. Han/hun/hen gir seg ikke, det skal være de beste 15 sekundene fra konserten som skal deles med følgerene på Instagram. Du ser at flere gjør det samme.

Både norske musikere og norske konsertgjengere er lei av folk som bruker mer tid på mobiltelefonen enn selve konserten.

– Jeg synes det er rart at folk heller vil stå med mobilen sin enn å være til stede i livet sitt. Vi kan bli litt irriterte når hele første rad står med mobilen. Vi får ikke kontakt med dem. Man mister litt den ekte kjemien, sier Marie Amdam, vokalist i Razika.

Honningbarna: – Vi tar telefonen deres

Bergenseren har merket at mobilbruken har økt de siste årene.

– Vi merker at det har blitt mye mer de siste årene, i forhold til da vi begynte å spille sammen. Vi synes det er synd når hele første rad kappløper om å legge det ut på Instagram først.

Edvard Valberg

HONNINGBARNA: Vokalist Edvard Valberg sier at folk sjelden får tid til å være på mobilen på Honningbarna-konsert, men at de tar affære når det blir et problem.

Foto: Kim Erlandsen / P3

Razika-vokalisten forteller at bandet pleier å slenge en frekk kommentar til de aller verste. Men det er ingenting mot hva Honningbarna gjør mot mobilsynderne.

– Hvis det blir et problem, så tar vi telefonen. Så kan de hente den etter konserten, sier vokalist Edvard Valberg.

Han understreker at dette veldig sjeldent er et problem under akkurat Honningbarnas konserter. Men når det skjer er sørlendingene nådeløse.

– Vi synes det er uhøflig hvis folk ser hele konserten gjennom en mobiltelefon. Men vi sier ingenting til dem, vi løser bare problemet ved å ta mobilen fra dem. Da tvinger vi dem til å være med, sier trommeslager Nils Nilsen.

Det er ikke bare innenfor rockesjangeren musikere har sett seg lei på mobiltelefoner. Den Øya-aktuelle rapperen Oral Bee forteller at problemet ofte blir gjeldende når han spiller for et ungt publikum.

– På show for de under 20 år har konserten av og til sabotert av at folk kun er opptatt med mobilen. De filmer, og så ser de gjennom filmene og bildene og sletter og redigerer mens konserten pågår. Det gir dårlig dynamikk mellom artist og publikum. Litt sånn «konserten er kun interessant for meg frem til jeg har fått en OK video eller et OK bilde, da kan jeg gå videre med livet mitt».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oral Bee - I studio (5)

BIG BEEZY: Rapper Oral Bee sier at under 20-konsertene er de verste hva mobilbruk angår.

Øyafestivalen forstår irritasjonen

Øyafestivalen sier de er klar over at både publikum og artister irriterer seg over mobiltelefonene.

Jonas Prangerød

IRRITERER SEG: Øyafestivalens talsmann, Jonas Prangerød, vet at både artister og publikum irriterer seg over overdreven mobilbruk på konserter.

Foto: Henriette Mordt

– Vi har forståelse for publikums ønske om å dokumentere store opplevelser, men jeg har ikke noe problem med å forstå at noen i publikum kan bli litt vel fokusert på dokumentasjonsbehovet og litt lite på det man faktisk er der for å oppleve, sier talsmann Jonas Prangerød.

– Vi støtter oppfordringen om å prøve å nyte øyeblikkene når de skjer, og ta dokumentasjonen i passe små mengder.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP