Hopp til innhold

– Hver dusj i dag er hellig

Hygienen i 1764 var noe annet enn i 2015, noe Madeleine og de andre i Anno merket godt. Etter 10 uker 250 år tilbake i tid, måtte hun forlate konkurransen rett før semifinalen.

Madeleine Lobos i Anno

Madeleine Lobos ble nummer fire i Anno. Her sammen med Marie og Emilie, som begge er i semifinalen.

Foto: Strix / NRK

Mangel på varmt vann, såpe, deodorant og andre hygieneprodukter gjorde opplevelsen av 1764 ganske så autentisk. Mens Kjetil nesten brakk seg av sin egen fotlukt, følte Madeleine at hun aldri ble helt ren, selv om hun vasket seg hver dag.

– Det var en opplevelse det også, å gå rundt skitten i 10 uker, men da det stod i var det hardt. I dag er hver dusj jeg tar hellig. Varmt vann, såpe, sjampo og balsam – hellig, sier hun.

Tøft å være innelåst

Madeleine ble den siste deltakeren som måtte reise hjem før semifinalen og finalen, da hun tapte bakeduellen mot Marie. Men hun er ikke bitter av den grunn.

– Jeg hadde alltid troa på at jeg kunne vinne Anno, men visste også at det var sterk konkurranse med Marie, Enok og Emilie som var igjen. Jeg gjorde det jeg kunne når det gjaldt og er stolt av å ha nådd så langt som jeg har, sier hun.

Dessuten var tanken på å komme seg tilbake til det moderne livet i 2014, og ikke minst friheten, god.

– Det hardeste med å være med på Anno var å være innelåst, det å ikke ha friheten jeg var så vant til, det var veldig uvant og en helt spesiell opplevelse. Da jeg røk ut og visste hva jeg hadde i vente, svevde jeg på skyer nedover smauet på bryggen. Det var ren lykke, sier hun.

Samler på opplevelser

Madeleine kaller seg en samler av opplevelser, og hun forteller at tiden i Anno ga henne både positive og negative opplevelser.

– Jeg vil si jeg har i dag et større perspektiv på meg selv, samfunnet og livet generelt. Jeg er glad jeg har Anno-opplevelsen i samlinga, og er utrolig takknemlig for at jeg fikk ta del i det, sier hun.

Men det er særlig en opplevelse hun husker bedre enn andre.

– Mitt beste minne fra Anno var dagen da Claus besto sitt mesterstykke og vi alle fikk dra ut med båt. Det var nydelig vær og stille hav. Det var kun oss, havet og fjellene i horisonten. Det var magisk.

Deltakerne ute og ror

Da Claus greide mesterstykket sitt, ble deltakerne belønnet med en tur ut i båt.

Foto: Strix / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober