– Hva er det egentlig vi driver med?

Hanna Marie Thiesen (18) kan ikke se for seg et liv uten musikk. I kveld spiller hun med Kringkastingsorkestret.

Talentet Hanna Marie Thiesen og mentor Marius Flatby snakker om musikk.

FILOSOFISK: Fiolinist og bygdetalent Hanna Marie Thiesen og mentor og bassist Marius Flatby filosoferer over musikken.

– Jeg gleder meg til å bare drive med musikk. Slippe å tenke på andre skolefag. Men samtidig er det også litt rart. Hva er det egentlig en driver med? Spiller på en treboks! Hvordan gjør det verden bedre? spør fiolinisten seg selv og mentor Marius Flatby i "Da KORK kom til bygda".

Hanna Marie Thiesen går siste året på videregående i Kvam, og har akkurat hatt de siste tentamene før programmet med henne og Kringkastingsorkestret skal gå på tv. Hun kan ikke se for seg noe annet enn å leve av musikken.

– Av og til er det absurd hvordan musikken kan bety så ufattelig mye for meg. Men jeg ser jo at det betyr mye for de som hører på også, og da gir det mening. Musikken er flyktig, men når jeg spiller så er det så reelt.

LES MER OM KORK I KVAM: - Du må spele i narkotikarus!

– Har lært å blåse i flink pike-syndromet

– Jeg har hatt en fantastisk mentor som jeg fortsatt har god kontakt med. Han hjalp meg kjempemasse på vei. Etter uka med KORK og med Marius som mentor, følte jeg at jeg kunne reflektere mer rundt musikken. Også har jeg tenkt på dette med flink pike-syndromet og det å alltid gi 100 prosent. Jeg har lært meg å blåse i akkurat det og har blitt mer fri i spillet.

Nå har Hanna Marie Thiesen nettopp sendt søknader til videre utdanning ved musikkhøgskoler i Norge. Men først er det julekonserter på gamlehjemmet i Norheimsund som gjelder.

– Det gleder jeg meg til! Jeg spiller på gamlehjemmet hvert år. Da får jeg julestemning. Klassisk musikk er ikke bare for store konsertsaler.

Da KORK kom til bygda (5:5) DA KORK KOM TIL BYGDA

KVAM: Hanna Marie Thiesen på scenen med Kringkastingsorkestret.

Foto: Eric Clement / NRK

anja

SATSER VIDERE: Anja Savic Røed har bestemt seg for å fortsette med musikk. Her står hun backstage etter konserten med KORK.

Foto: Eric Clement / NRK

– Hadde ingen drømmer

Samtidig som Hanna Marie Thiesen ikke kan se for seg å jobbe med noe annet enn musikk, har et av kveldens andre talent, Anja Savic Røed (20), gått lenge uten å vite hva hun vil.

– Jeg hadde ikke noen drømmer eller mål i livet. Men min mentor fra KORK, Maren Elle, ga meg inspirasjon og et spark bak til å gjøre noe med musikken. Og hun hjalp meg med å søke på musikkskolen Toneheim der jeg startet i høst.

Anja Savic Røed synger erotisk folketone for Hans Olav Brenner.

KVEDER: Anja Savic Røed synger for programleder Hans Olav Brenner.

Kulturstrøm

 • Udo Kier er glitrende god

  «Swan Song» er en liten roadmovie som handler om en pensjonert frisør som må forlate pleiehjemmet for et siste oppdrag da byens rike velgjører trenger å stelles til begravelsen, skriver filmkritiker Sigurd Vik som gir den terningkast 4 hos Filmpoltiet.

  FEELGOOD: Udo Kier er glitrende som den pensjonerte frisøren Pat Pitsenbarger som forlater pleiehjemmet for et siste oppdrag på andre siden av byen.
  Foto: Another World Entertainment
 • Kulturbransjen demonstrerte mot koronatiltak

  Representanter for kulturbransjen demonstrerte onsdag utenfor Stortinget mot det de mener er urimelige og uforholdsmessige koronatiltak. Det er teaterselskapet Scenekvelder som har tatt initiativ til demonstrasjonen.

  – Vi lever i grusomme og dramatiske tider for hele kulturnæringen. Vi er mer eller mindre fratatt både levebrødet og publikum for 3. gang på 22 måneder, uten at vi blir ivaretatt på en tilstrekkelig god nok måte. Vi kan ikke godta dette lenger, heter det i Facebook-arrangementet for demonstrasjonen.

  Kulturbransjen demonstrerer
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Trettebergstuen har fått påvist korona

  Kulturminister Anette Trettebergstuen,Ap, har fått påvist korona.

  «Overraska over hvor plutselig symptomene kom, og hvor raskt de ble sterke. Ila en halvtime gikk jeg fra å være litt snufsete til å ha tidenes hodepine, feber og null smak og lukt. Korona skal man altså ikke tulle med», skriver Trettebergstuen på Facebook.

  Norges kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
  Foto: Amalie Bernhus Årtun