Hopp til innhold

– Hva er det egentlig vi driver med?

Hanna Marie Thiesen (18) kan ikke se for seg et liv uten musikk. I kveld spiller hun med Kringkastingsorkestret.

Talentet Hanna Marie Thiesen og mentor Marius Flatby snakker om musikk.

FILOSOFISK: Fiolinist og bygdetalent Hanna Marie Thiesen og mentor og bassist Marius Flatby filosoferer over musikken.

– Jeg gleder meg til å bare drive med musikk. Slippe å tenke på andre skolefag. Men samtidig er det også litt rart. Hva er det egentlig en driver med? Spiller på en treboks! Hvordan gjør det verden bedre? spør fiolinisten seg selv og mentor Marius Flatby i "Da KORK kom til bygda".

Hanna Marie Thiesen går siste året på videregående i Kvam, og har akkurat hatt de siste tentamene før programmet med henne og Kringkastingsorkestret skal gå på tv. Hun kan ikke se for seg noe annet enn å leve av musikken.

– Av og til er det absurd hvordan musikken kan bety så ufattelig mye for meg. Men jeg ser jo at det betyr mye for de som hører på også, og da gir det mening. Musikken er flyktig, men når jeg spiller så er det så reelt.

LES MER OM KORK I KVAM: - Du må spele i narkotikarus!

– Har lært å blåse i flink pike-syndromet

– Jeg har hatt en fantastisk mentor som jeg fortsatt har god kontakt med. Han hjalp meg kjempemasse på vei. Etter uka med KORK og med Marius som mentor, følte jeg at jeg kunne reflektere mer rundt musikken. Også har jeg tenkt på dette med flink pike-syndromet og det å alltid gi 100 prosent. Jeg har lært meg å blåse i akkurat det og har blitt mer fri i spillet.

Nå har Hanna Marie Thiesen nettopp sendt søknader til videre utdanning ved musikkhøgskoler i Norge. Men først er det julekonserter på gamlehjemmet i Norheimsund som gjelder.

– Det gleder jeg meg til! Jeg spiller på gamlehjemmet hvert år. Da får jeg julestemning. Klassisk musikk er ikke bare for store konsertsaler.

Da KORK kom til bygda (5:5) DA KORK KOM TIL BYGDA

KVAM: Hanna Marie Thiesen på scenen med Kringkastingsorkestret.

Foto: Eric Clement / NRK

anja

SATSER VIDERE: Anja Savic Røed har bestemt seg for å fortsette med musikk. Her står hun backstage etter konserten med KORK.

Foto: Eric Clement / NRK

– Hadde ingen drømmer

Samtidig som Hanna Marie Thiesen ikke kan se for seg å jobbe med noe annet enn musikk, har et av kveldens andre talent, Anja Savic Røed (20), gått lenge uten å vite hva hun vil.

– Jeg hadde ikke noen drømmer eller mål i livet. Men min mentor fra KORK, Maren Elle, ga meg inspirasjon og et spark bak til å gjøre noe med musikken. Og hun hjalp meg med å søke på musikkskolen Toneheim der jeg startet i høst.

Anja Savic Røed synger erotisk folketone for Hans Olav Brenner.

KVEDER: Anja Savic Røed synger for programleder Hans Olav Brenner.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.