Hopp til innhold

− Husker alt som om det var i går

UDI-direktør Ida Børresen snakker åpent om smerten og sorgen etter å ha mistet ikke bare ett, men to barn.

Ida Børresen, UDI-direktør

Ida Børresen er direktør for Utlendingsdirektoratet (UDI). I «Sommer i P2» denne uken legger hun likevel byråkratiet til side og forteller en svært personlig historie.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg pakket bort babyklær og babyseng og prøvde å få en rytme i hverdagen. Men selv i dag, 37 år senere, husker jeg alt som om det var i går, sier UDI-sjefen Ida Børresen.

Bare 24 år gammel ble hun gravid for første gang. Selv om graviditeten ikke var planlagt, ble hun «overtatt av glede og forventning» over barnet hun skulle få. Men så gikk det fryktelig galt.

Onsdag forteller hun sin historie i serien Sommer i P2.

– De ba meg glemme det hele

– Jeg visste lite om å være gravid og var egentlig ikke engstelig. Legen som stadig sendte meg til sykehuset til undersøkelser, sa ikke så mye, og jeg spurte heller ikke, sier Børresen.

Bjarne Håkon Hanssen og Ida Børresen

2006: Tidligere arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen gratulerer den nye UDI-direktøren Ida Børresen med jobben.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Seks uker før termin fødte hun en liten gutt, men lykken over å ha blitt mamma for første gang ble kortvarig. Den lille gutten døde to timer etter fødselen med store fosterskader.

– Jeg ba om å få se ham, men på sykehuset mente de det ikke var praktisk mulig. De ba meg glemme det hele, reise hjem, tenke på noe annet og komme tilbake om ett år.

Børresen sier at hun reiste hjem, men klarte selvsagt ikke å tenke på noe annet.

– Jeg fikk en uvirkelig følelse av at jeg aldri hadde fått noe barn, forteller hun.

«Landets tøffeste dame»

Til NRK.no sier Børresen at det var svært traumatisk å ikke få hjelp til å bearbeide sorgen etter den første fødselen.

– Vi hadde ikke et stort hjelpeapparat rundt oss på den tiden, vi fikk ingen oppfølging. Det at jeg ble gravid igjen fort etterpå, hjalp meg videre. Hvis det ikke hadde vært for det, vet jeg ikke om det ville ha gått så bra som det gikk.

Ett år senere («faktisk på dagen ett år etterpå», påpeker hun i programmet) var Børresen nemlig tilbake på sykehuset, klar for å bli mor for andre gang.

– Hadde jeg vært religiøs ville jeg vel tenkt at det var Gud som ga meg barnet mitt tilbake, den nye lille gutten fikk til og med samme fødselsdag, sier hun.

Etter to vellykkede fødsler i årene som fulgte, møtte Børresen, som av Bjarne Håkon Hanssen har blitt kalt «landets tøffeste dame», likevel en ny motbakke.

– Tenkte «dette barnet vil jeg ikke ha»

36 år gammel ble hun gravid for fjerde gang, og datteren Eli ble født med Downs syndrom.

– Min første tanke da jeg fikk vite det var «dette barnet vil jeg ikke ha». Jeg så for meg store, tunge mennesker, med rar hårklipp, tomme øyne og tunga ut. Allikevel var det ikke så lett å forbinde de bildene med den nydelige lille babyen jeg hadde fått, innrømmer Børresen.

Hun sier at det var vanskelig å akseptere at hun hadde blitt mor til et funksjonshemmet barn:

– Jeg ble oppgitt, sliten og engstelig. Jeg følte at i tillegg til å være Elis mor, måtte jeg også være hennes fysioterapeut, talepedagog, helsesøster, barnelege, barnepsykolog og advokat.

Glad hun ikke fikk tilbud om tidlig ultralyd

Ida Børresen og datteren Eli

Her er Børresen sammen med datteren Eli, som døde før hun rakk å bli tre år gammel.

Foto: Privat

Erfaringen førte til at UDI-direktøren engasjerte seg i spørsmålet om hvorvidt alle gravide burde få tilbud om tidlig ultralyd. Hun sier at hun er glad tilbudet ikke fantes da hun var gravid med Eli.

– Jeg fikk ta imot henne uforberedt. Hun fikk vise meg hvem hun var, før jeg hadde fått tid til egentlig å være redd eller lei meg for ansvaret jeg hadde fått med et barn som ikke var helt som andre barn, forteller Børresen.

To og et halvt år gammel døde Eli under en hjerteoperasjon. Til tidsskriftet Ny Tid har Børresen sagt at den lille jenta døde som følge av en legetabbe. Tross sorg og smerte, sier hun at hun aldri ville vært de årene foruten.

− Eli lærte meg mer enn noe annet at vi må leve livet i dag, hva morgendagen bringer vet vi ikke.

Børresen understreker at hun mener det er viktig å snakke om traumatiske opplevelser:

– Sorg og smerte er en del av livet, og alle opplever det i ulike sammenhenger. Derfor tror jeg det kan være godt å høre slike historier, for å vite at man kan leve med det, at livet går videre, sier hun til NRK.no.

Du kan høre hele programmet med Ida Børresen onsdag kl. 15.03 på P2, reprise kl. 23.03.

Serien Sommer i P2 startet denne uken og skal gå daglig på P2 i ti uker fremover.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober