Hopp til innhold

– Høy terskel for å stanse en bok

I dag kan boken til blogger Anniken «Annijor» Jørgensen bli stoppet av retten. Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas sier at det skal mye til for at man tar i bruk sensur ved å stanse en bok som allerede er utgitt.

Anniken Jørgensen.

Mandag skal retten ta stilling til en begjæring om å trekke tilbake Anniken Jørgensens bok «Bare en natt til».

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

I boken «Bare en natt til» skildrer Anniken Jørgensen sin opplevelse av kjærlighetssorg gjennom ungdomsårene. I boken kommer hun også med personlige detaljer rundt navngitte personer i sin krets – noe hun har fått sterk kritikk for, blant annet fra VGs anmelder.

Simen Auke, den ene halvparten av musikkduoen Broiler, prøver nå å få stoppet boken og mener at forlaget ikke har bedt om tillatelse til å utlevere ham i boken.

I dag skal byfogden i Oslo ta stilling til begjæringen om midlertidig forføyning, altså kravet om at Panta Forlag og Jørgensen skal trekke tilbake bøkene fra markedet.

Erstatning ved krenkelse

Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Bing Hodneland, som er en av landets fremste medierettsadvokater, sier at det skal mye til for at man tar i bruk sensur ved å stanse en bok som allerede er utgitt.

Han sier at norsk rettspraksis legger opp til at man heller krever erstatning for det som er publisert dersom det foreligger en krenkelse.

– Dersom noe allerede er spredt rundt i større omfang, så er det et argument imot at det vil være behov for en midlertidig forføyning fordi skaden allerede er skjedd. Da henvises man til å kreve erstatning i ettertid, sier Wessel-Aas, som presiserer at han ikke kjenner detaljene i denne saken, og at han derfor uttaler seg generelt.

Jon Wessel-Aas

Det at boken allerede er utgitt og spredt rundt er et argument imot å stanse boken, fordi det ikke vil ha så stor effekt, sier medierettsadvokat Jon Wessel-Aas.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Advokat Tony A. Vangen, som representerer Panta forlag og Jørgensen har tidligere sagt til NRK at det er umulig å etterkomme en eventuell rettsanmodning om å trekke tilbake boka «Bare en natt til»

– Juridisk sett kan nok dette være feil type våpen å bruke fordi bøkene allerede er solgt. Vi har dermed ingen anledning til å trekke dem tilbake. Retten kan ikke pålegge en oppgave som er umulig å utføre, har Vangen sagt.

Jon Wessel-Aas sier at terskelen skal være høy for at for at retten velger å gripe inn og stanse boken.

Kristoffer Gaarder Dannevig i Panta forlag ønsker ikke å kommentere om hvorvidt det har vært noen kontakt mellom partene i helgen med tanke på å komme til en minnelig løsning.

– Vi mener fortsatt at vi er innenfor det som skal være tillatt, sier han om boken til Anniken Jørgensen.

Han opplyser at hele førsteopplaget på 8.600 er utsolgt, og at de har trykket opp 12.000 nye eksemplarer.

Verken Anniken Jørgensen eller Simen Aukes advokat Lene Homstvedt ønsker å gi noen kommentar til NRK. Simen Auke har ikke svart på NRKs henvendelse.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP