Hopp til innhold

– Nedleggelsen av Hove er et tap for Norge

Magnus Eliassen fra Sirkus Eliassen kaller nedleggelsen av Hovefestivalen «et tap for Norge». Sammen med broren spilte bandet en av sine beste konserter på Hove 2012.

Sirkus Eliassen på Hovefestivalen 2012

GOD STEMNING: Sirkus Eliassen spilte det de beskriver som en av sine beste konserter under Hovefestivalen 2012. – Trist, sier Magnus Eliassen. Bildet viser den andre halvparten av duoen, lillebror Erik Eliassen.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Sirkus Eliassen

GODE MINNER: Brødreduoen Magnus og Erik Eliassen, bedre kjent som sirkus Eliassen, spilte på Hove i 2012 Her er de på scenen under delfinalen i norske Melodi Grand Prix i 2013.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK
Kaveh

EGEN ATMOSFÆRE: Rapartisten Kaveh mener Hovefestivalen hadde en spesiell energi.

Foto: Tom Øverlie / NRK
Ingrid Håvik fra Highasakite

HÅPER PÅ FLERE FESTIVALER: Ingrid Helene Håvik fra Highasakite sier hun vil savne å spille under Hovefestivalen. Her på scenen under årets utgave.

Foto: Rashid Akrim / NRK P3
Skambankt

MISFORNØYD: Skambankt likte mottakelsen de fikk på Hove i år, men var mindre fornøyd med produksjonsselskapets innsats.

Foto: RaumaRock

I ettermiddag bekreftet det britiske eierselskapet Festival Republic at de legger ned Hovefestivalen.

Les Marius Asps kommentar: P3.no Musikk » Takk for nå, Hove

De begrunner avgjørelsen med et sterkt presset skandinavisk festivalmarked, der det tyske festivalselskapet FKP Scorpio har vunnet terreng de siste årene.

Nedleggelsen kommer etter et spesielt dårlig år for festivalen, med en nedgang i antall besøkende på rundt 20 prosent sammenlignet med året før.

Les også: 20 prosent nedgang for Hove: – En nedgang som ikke er bærekraftig

– Går personlig inn på meg

Hovefestivalen, som har vært arrangert årlig siden 2007, er blant de nyere tilskuddene til den norske festivalfloraen. Likevel har mange artister rukket å opparbeide seg et personlig forhold til festivalen.

Blant dem er Magnus Eliassen fra Bodø-duoen Sirkus Eliassen, sist sett på Hove-scenen i 2012.

– Dette var trist å høre. Jeg har gode minner både som publikummer og som artist derfra. Vi spilte en av våre beste konserter noensinne der, og det var utrolig god stemning under hele festivalen, sier Eliassen til NRK.

Han ble kjent med flere av dem som jobbet med festivalen, og hadde et svært godt inntrykk av folkene og apparatet rundt Hove.

– Dette er nok veldig trist for dem også, og det går personlig inn på meg.

Han mener festivalen har spilt en viktig rolle i å hjelpe norske artister frem.

– Det er totalt sett et tap for Norge. Det har vært viktig å ha en festival som tilbyr så flotte artister og som er interessert i å hjelpe nye norske artister fram, sier Eliassen.

– En annen energi på Hove

Han får støtte av rapartistene Kaveh og OnklP, som begge spilte på det som nå ser ut til å ha vært den siste Hovefestivalen.

– Synd at Hove skal legges ned, det er et høydepunkt i året for mange. Jeg fikk endelig spilt der i år, både med «Slekta» og med Jaa9, så vi fikk kryssa det av lista, sier OnklP.

– Dette er trist. Konserten jeg spilte på Hove i sommer er blant de mest minneverdige jeg har spilt, sier Kaveh.

– Det var noe med energien til publikummet og den generelle atmosfæren der. Det er en annen energi der nede, og folk gir mye av seg selv, fortsetter han.

Rapperen fra Oslo mener deler av grunnen til at Hove har hatt et særpreg blant de norske festivalene, er at den har truffet et yngre og ivrigere publikum, og har hatt en røffere stil enn byfestivalene Slottsfjell i Tønsberg og Øya i Oslo.

– Slottsfjell har en litt annerledes type vibb eller stemning. Hove har hatt sin egen greie med ung målgruppe, telt, camping og skitt. Men det har sin sjarm og er en opplevelse for seg, mener Kaveh.

– Håper noen starter den opp igjen

Trondheimsbandet Highasakite spilte også under årets Hovefestival - til terningkast fem fra P3s anmelder.

Frontfigur Ingrid Helene Håvik sier hun vil savne den nå nedlagte sørlandsfestivalen.

– Det er veldig trist å høre at Hovefestivalen legges ned. Jeg har vært der tre ganger og spilt, og hver gang har jeg hygget meg veldig. Jeg har fått god mat, fått sol på meg, og vært på båttur, sier hun.

Selv om Festival Republic sier det ikke blir Hove til neste år, håper Håvik at noen vil sørge for at det igjen blir festival på Tromøya.

– Jeg håper noen andre vil starte den opp igjen en gang. For jeg kommer virkelig til å savne å spille der, sier hun.

– Vår dårligste festivalopplevelse

Hardrockerne i Skambankt var også blant bandene som sto på årets scene.

De var imidlertid ikke like fornøyde med apparatet rundt.

– Vi har alltid hatt et godt forhold til Toffen og til Hovefestivalens mange frivillige, som har gjort en fantastisk jobb. Det var utrolig hyggelig å spille for et strålende publikum på Hove i sommer. Når det er sagt, var kommunikasjonen med det engelske produksjonselskapet, før, under og etter meget vanskelig, og når sant skal sies så var dette Skambankts dårligste festivalopplevelse rent produksjonsmessig i sommer, så hvis det er i den ånden festivalen ble drevet, skjønner vi at det ikke gikk lenger, uttaler bandet til NRK via sin manager.

Olava: – De har gjort seg sårbare

Ingrid Olava

SYND: Ingrid Olava har mange gode minner fra Hove, både fra backstagestranda og metallscenen. Hun synes det er trist at festivalen forsvinner.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sangerinnen Ingrid Olava har spilt på Hove flere ganger, blant annet før hun slapp sin første plate. Hun har mange gode minner fra Tromøya, og synes det er synd av festivalen forsvinner.

– Det er synd. Jeg fått inntrykk at de har prøvd å få til en Roskilde-lignende festival i Norge, sier sangerinnen.

Olava tror Roskilde muligens har hatt litt for store muskler for Hove.

– Roskilde tilbyr jo mye av det samme, og er ganske nært Norge. Så kanskje har den festivalen vært en litt for sterk konkurrent. 18-årsgrensen på campen har nok også hatt mye å si.

Sangerinnen mener også Hove kunne lært litt av festivaler som Øyafestivalen, som brukt mange år på å få den posisjonen den har i dag.

– De har nok gjort seg sårbare med at de ville bli veldig store veldig fort. Mange av de mest suksessrike festivalhistoriene kommer fra festivaler som har vokst over tid.

Det har hittil ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Festival Republic.

Les: Derfor har Hove fått narkostempel

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)