– Hollywood velger bort svarte helter

Mangelen på hvite skuespillere i hovedrollene gjør at ingen vil distribuere Georg Lucas' nyeste film i Hollywood, ifølge filmregissøren.

Premiere på filmen "Red Tails" i New York

Skuespiller David Oyelowo og filmregissør George Lucas ankommer premieren for filmen «Red Tails».

Foto: - / Afp
Filmplakat, Red Tails

Red Tails

Foto: Twentieth Century Fox
Jon Stewart

Jon Stewart

Foto: NRK
Filmregissøren Spike Lee på valgvake i Grant Park, Chicago

Spike Lee

Foto: M. Spencer Green / AP

Ifølge George Lucas møter filmen «Red Tails» motstand hos distributørene fordi det kun er svarte skuespillere i de bærende rollene.

– Alle jeg har vist filmen til påstår at de ikke vet hvordan de skal markedsføre en slik film, sa Lucas til en forbauset Jon Stewart i det amerikanske tv-programmet The Daily Show den 9. januar.

– Det er ikke vanlig at så store og dyre filmer kun har svarte skuespillere med, derfor tør ingen satse på den. De mener at det ikke er et marked for filmen i utlandet, som utgjør 60 prosent av deres profit, sier Lucas videre.

Vil inspirere tenåringsgutter

Georg Lucas har jobbet med filmen i 23 år, og har selv finansiert det meste av «Red Tails», som han er medforfatter og produsent på, ifølge dr.dk. Bare stjerneregissørens navn burde få distribusjonsselskapene på kroken, men for øyeblikket strever han med å få filmen ut i verden.

– Det er en av de første «helsvarte» actionfilmene som er laget noen sinne. Jeg har laget den for å inspirere tenåringsgutter. Jeg ville vise dem at de har virkelige helter og patrioter der ute, som har hjulpet landet til å bli hva det er i dag, sier Lucas. Han forteller at om filmen går bra har han flere oppfølgere - filmer bedre enn den første - som han vil lage.

Filmen handler om den aller første afroamerikanske kamppilotstyrken under 2. verdenskrig. Selv om deres kompetanse tilsvarte hvite piloters fikk de først lov til å gå i kamp da amerikanerne ble rammet av store tap.

Historien er inspirert av en gruppe virkelige piloter, som i 2007 ble hedret med gullmedalje av daværende president, George Bush.

Få svarte skuespillere i krigsfilmer

Kritikken av filmbransjens bevisste bortvalg av svarte skuespillere i krigsfilm ble reist allerede i 2008 av instruktøren Spike Lee. Han kritiserte Clint Eastwoods dobbeltfilm «Flags of Our Fathers» og «Letters from Iwo Jima», for ikke å ha en eneste svart amerikaner på rollelisten. Filmen skildrer kampen om stillhavsøyen Iwo Jima.

Eastwood forsvarte seg den gangen med at det ikke var noen svarte amerikanere med på å reise flagget på fjellet Suribachi, som er filmens viktigste scene.

Kulturstrøm

 • Kanye snakket om «presidentkallet»

  I et tre timer langt radiointervju hos Joe Rogan snakket Kanye West om sitt kall etter å bli «lederen av den frie verden». Han kom også med udokumenterte antydninger om at Bob Marley, Michael Jackson og Prince hadde blitt drept, melder Variety.

  Kanye West
  Foto: ANGELA WEISS
 • Fremtidens kunst

  Norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år. Ny teknologi og digitale kunstauksjoner har gjort det mulig å nå kunstsamlere over hele verden.

  Digital kunst omsettes for millioner – norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år