– Historieløst og diskriminerende

Flere forfattere reagerer på at Samisk Forfatterforening utelukker samer som ikke skriver på samisk. Dette har skapt stor splittelse.

Susanne Hætta og Lene Westerås

Susanne Hætta og Lene Westerås mener Samisk forfatterforening opptrer diskriminerende. Hætta mener ledelsen bevisst bruker splitt- og hersketeknikk.

Foto: Mikkel Hætta Jørgensen/E. Lindner

Etter årets årsmøte er det nemlig klart at samer som ikke skriver samisk, ikke får bli medlem av forbundet. Skriver man på norsk, svensk, finsk eller russisk, er man dermed utelukket.

Dersom man ikke er medlem, kan man heller ikke få stipend eller bli innstilt til Nordisk råds litteraturpris.

Forfatter Susanne Hætta Hætta mener det er hårreisende at forbundet utestenger «sine egne».

– Jeg synes det er historieløst, det er ekskluderende, og det er diskriminering.

– Rasistisk initiert

Hætta har selv norsk som arbeidsspråk, og ble medlem før medlemskriteriene ble endret i fjor. Til tross for mobilisering ble en omgjøring av fjorårets vedtak nedstemt i det nylige årsmøtet.

Hætta mener «språkdiskrimineringen» er ekstra hårreisende, når årsaken til at mange samer ikke har samisk som morsmål er tidligere fornorskningspolitikk.

Og Hætta er ikke det eneste medlemmet i forfatterforeningen som er rystet. Lene E. Westerås mener vedtaket er i strid med likestillings- og diskrimineringsloven.

– Det som ble vedtatt er mot norsk lov og det er rasistisk initiert. Jeg får gufs over hele kroppen.

Inga Ravna Eira

FORSVARER VALGET: Leder i Samisk forfatterforening, Inga Ravna Eira, avviser at de ønsker å diskriminere noen. Men hun mener foreningen må ha som overordnet mål å verne om det samiske språket.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Ville redde det samiske språket

Leder for Samisk forfatterforening, Inga Ravna Eira, sier at bakgrunnen for vedtaket er flere bekymringsmeldinger om at en stadig mindre del av den samiske befolkningen snakker samisk. Hun svarer slik på kritikken:

Jeg kan forstå reaksjonene deres veldig godt. Men vår intensjon var å redde det samiske språket. Det var ikke vårt mål å diskriminere noen. Men når man gjør et sånt vedtak, så ble konsekvensene slik som de ble.

Eira får støtte av nestleder Karen Anne Buljo.

– Jeg respekterer medlemmenes følelser, men vi er midt oppi en fornorskning, og den er helt ustoppelig. Derfor er det viktig å markere.

– Splitt og hersk

Susanne Hætta kritiserer lederstilen, og mener man nå har en forening som fremstår alt annet enn samlet.

– Vi er en splittet forening. Lederen har bevisst jobbet ut fra en splitt- og hersketeknikk, og det har fungert bra for det hun har forsøkt å gjøre.

Eira avviser at hun har forsøkt å splitte, kun verne om det samiske språket.

Men Susanne Hætta mener like fullt at vedtaket er et tap – ikke bare for forfatterne som ikke får medlemskap – men for hele litteratur-Norge.

– Det er veldig sårt, det er veldig trist for alle de som ikke kan skrive på samisk. Og samisk litteratur er ikke bare knyttet til det «riktige» språket.

Kulturstrøm

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Myhre skyver Nesbø ned frå toppen

  Linnéa Myhres fjerde roman «Meg, meg, meg» går rett inn på førsteplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Jo Nesbøs «Kniv» rykker dermed ned på andreplass etter ti veker på toppen, melder Bok365. Les NRKs bokmelding av «Meg, meg, meg» her.

  Tiden Norsk Forlag åpner bokhøsten 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hardt og enkelt fra Vaular

  Det spørs om singelen blir en kioskvelter. Men til gjengjeld er dette en elegant drivende elektronisk beat med lekre detaljer hvorpå rapperen gjør det han gjør best. «To minutter» er en feit og ukomplisert raplåt. Det holder det, mener NRK P3s anmelder, og gir en femmer på terningen.

  Lars Vaular
  Foto: Sara Angelica Spilling