Hopp til innhold

– Lett å ta negativitet om islam og muslimer personlig

Iman Meskini, eller Sana fra SKAM, har trukket i Kongens klær. – Jeg bærer både hijab og uniformen med stolthet, men synes det skrives mye negativt om muslimer i mediene, sier hun.

Iman Meskini, som for tiden er i militæret, bærer sin hijab med stolthet

Iman er gjest i Skavlan, som du kan se allerede fra kl. 15:00 på NRK TV.

Iman Meskini, som for tiden er i militæret, er gjest hos Skavlan i dag, og hodeplagget er utgangspunkt for samtalen.

– I Forsvaret lærer vi at uniformen ikke er ikke noe du har på deg, du bærer den. Du har det norske flagget og kongemerket på, og du skal bære den med stolthet. Det viser at du er stolt over å forsvare landet ditt, sier Iman.

Hun tenker at det er litt det samme som å gå med hijab.

– Jeg føler at det ikke bare er noe jeg tar på meg, jeg bærer det. Selv om mange definerer det som et undertrykkende plagg, så er det ikke det for meg, og jeg bærer det med stolthet.

– Mye negativitet

Men så veldig samfunnsengasjert er hun ikke lenger.

– Islam er veldig personlig for meg. Når det blir sagt og skrevet så mye negativt om muslimer og islam, så synes jeg det er vanskelig å ikke ta det personlig, sier hun.

Iman, kjent som Sana fra SKAM, er for tiden i Forsvaret

Iman Meskini forteller at det av og til kan være problematisk å være muslim i Norge

– Så jeg har sluttet å være like engasjert som jeg var før. Jeg leser ikke så mye nyheter og er ikke politisk aktiv, for jeg liker ikke å få så mye negativ input fra mediene, sier Meskini.

Men hun tok rollen som Sana i Skam fordi hun ville rette søkelyset mot hvordan det var å være ung muslim i Norge i 2017.

– Det var planen min, sier hun.

– Mange armhevinger

Hun rakk så vidt Skavlan-sendingen fordi hun og hennes med-rekrutter i Forsvaret ble ilagt en straff for dårlig rom-orden. De hadde forsømt å rydde opp.

– Vi måtte ta en rekke push-ups, sier hun, men vil ikke kalle det straff.– Det fungerer mer som en lærepenge, sier hun.

Hun liker Forsvaret fordi hun er glad i utfordringer.

– Vi lærer så utrolig mye på veldig kort tid. og det er tinge du ikke ville lært noe om i det sivile livet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober