– Heltefilmene fra Marvel vil fortsette å være supre inn i det uendelige

London/Oslo (NRK): Selv om «Avengers Endgame» markerer slutten på Marvels 11 år lange historie, frykter ikke hovedpersonene Chris Hemsworth og Scarlett Johansson at superheltfeberen vil ta slutt.

Storfilmen «Avengers Endgame» har i dag premiere i Norge og resten av verden.

Filmen avslutter en 22 filmer lang fortelling bygget rundt tegneserieuniverset til produsenten Marvel, som har dominert kinomarkedet det siste tiåret. Men betyr slutten på historien som startet den globale superheltfeberen på kino, at også publikums interesse for heltefilmene vil ta slutt? Nei, sier filmens stjerner Chris Hemsworth og Scarlett Johansson, som NRK møtte i London.

– Med nye helter som tar gamle helters plass, vil heller ikke interessen for disse filmene gi seg med det første, sier Johansson, som spiller superagenten «Black Widow».

Cast member Scarlett Johannsson signs autographs fans on the red carpet at the world premiere of the film "The Avengers: Endgame" in Los Angeles

Scarlett Johansson blant fans på den røde løperen i Los Angeles. Hun mener heltefilmene fra Marvel kommer til å være fantastiske i det uendelige, på tross av at det skjer en utskiftning i karakterer og skuespillere.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

For selv om Marvel med sin «Avengers Endgame» markerer slutten på den pågående fortellingen, som har vart i en årrekke, har superheltprodusenten flere titalls filmer på horisonten.

Suksess

Hemsworth og Johansson er ikke bekymret for den fremtidige superheltfeberen, og mener heltefilmene fra Marvel kommer til å være fantastiske i det uendelige.

– Marvel-universet er enormt. Det finnes mange interessante karakterer og nye historier. Jeg tror ikke folk kommer til å gå lei av å se disse gåtefulle karakterene og historiene, sier Johansson.

At folk skal gå lei Marvels heltegalleri, har man snakket om helt siden den første filmen om «The Avengers» i 2012, sier Chris Hemsworth, bedre kjent som tordenguden Thor.

Syv år og 16 filmer senere, fortsetter nye helter som «Black Panther» og «Captain Marvel» å bryte rekorder i billettbodene.

Fordelt på de første 21 sammenvevde helaftensfilmene har selskapets superhelter spilt inn 18 milliarder dollar (153 milliarder kroner), som tilsvarer bruttonasjonalproduktet i Zimbabwe. Det er ventet at «Endgame» også vil spille inn gigantiske summer.

Los Angeles World Premiere Of Marvel Studios' "Avengers: Endgame"

Chris Hemsworth på den røde løperen før verdenspremieren av «Avengers Endgame» i Los Angeles mandag. Idag har filmen premiere i Norge.

Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP

Hemsworth tror årsaken er at varemerket Marvel er så sterkt.

– Hver film drar fordeler av den forrige og er en del av en stor infrastruktur, forklarer Hemsworth.

Ikke bekymret

Filmskribent Aksel Kielland i Morgenbladet forteller at «Endgame» omtales som en avslutning fordi det er ventet at flere av de mest populære heltene i serien vil takke av. Den kontinuiteten har Marvel hatt planer for i lang tid.

– Det som er interessant er at filmen bærer preg av forretningsavgjørelsene bak filmen. Du ser det gjennom fiksjonen. Det er et generasjonsskifte som man iblant kan se på sopeoperaer, hvor man bytter ut et kull med figurer med et annet. Det er det som skjer her, men jeg tror ikke det kommer til å påvirke så mye, sier han.

Kielland mener mye av suksessen skyldes at Marvel har lyktes i å lage tv på kino, ved at de har en historie som har utspilt seg over flerfoldige år, hvor det ikke er noen slutt i sikte.

På tross av at «Endgame» er den siste filmen i en lang historie, frykter heller ikke Kielland for at suksessen rundt superheltfilmene vil forsvinne.

– Jeg tror marvel har etablert en merkevare og et filmunivers som er sterkere enn noen av de enkelte filmseriene, figuren eller i hvert fall skuespillerne, poengterer han.

Kulturstrøm

 • Vant EDVARD-pris

  Therese Birkelund Ulvo er vinner av EDVARD-prisen 2020 i kategorien «Samtid» for sitt verk «In The Cage» fra «13 ways to tame a beast». Hun mottok prisen utenfor Kafé Skansen i Oslo, der programleder i NRK P2, Marion Hestholm, overrasket henne sammen med representanter fra TONO. Birkelund Ulvo syns utdelingen var utrolig overraskende. ‘In the cage’ er et verk som hun er glad i, og som hun har jobbet med over lang tid. Utdelingen kan du høre i NRK P2 Spillerom søndags utgave 20. september.

  Therese Birkelund Ulvo, vinner av EDVARD-prisen 2020 i kategorien Samtid.
  Foto: Marion Hestholm / NRK
 • Amal Clooney går av i protest

  Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney går av som Storbritannias utsending for mediefrihet. Det skjer i protest mot regjeringens planer om å bryte internasjonal lov knyttet til brexit, skriver The Guardian.

  Britain Brexit Amal Clooney
  Foto: David Vincent / AP