Hopp til innhold

– Cannes-festivalen er ekstremt hårsår

Reaksjonene på Lars von Triers uttalelser er mange også i film- og musikkbransjen i Norge.

Lars von Trier
Foto: Francois Mori / Ap

Nina Grünfeld

Nina Grünfeldt, norsk filmregissør og styrenestleder ved Norsk Filminstitutt.

Foto: Fotofil.no
Egon Holstad

Egon Holstad, musikksjef i Nordlys, forfatter og journalist.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Kjell Lars Berge

Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Foto: UiO
Gilles jacob

Filmfestivalens mektige sjef er også den samme mannen som til slutt fikk rebellen sendt hodestups ut av årets festival.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Lars von Trier har dominert overskriftene verden etter sine uttalelser om Adolf Hitler og nazisme i Cannes.

Uttalelsene hans vekker også reaksjoner i film- og musikkbransjen her til lands.

– Flere av filmene hans har skapt mer styggdom enn det uttalelsene hans gjorde i Cannes, sier Egon Holstad, musikksjef i Nordlys.

Holstad mener styret ved Cannes-festivalen har overreagert, og sier det var feil å kaste ut skandaleregissøren.

– Når Von Trier umiddelbart går ut og sier unnskyld, burde man godta unnskyldningen og ikke være så ekstremt hårsår, sier Holstad til NRK.

Det var på pressekonferansen onsdag, med et hundretalls journalister i salen, at von Trier blant annet sa:

«Jeg ville egentlig være jøde, men så fant jeg ut at jeg var nazist. Jeg forstår Hitler.»

Han måtte etter pressekonferansen beklage seg, og ble kjent som «persona non grata». Deretter ble han utestengt fra festivalen.

– Jeg vil gjerne tilføye at jeg gir ham terningkast én eller to for fremføringen av spøkene, for det var veldig klønete utført. Men at han ikke er nazist er jo helt på det rene, sier Holstad.

Norsk regissør: – Riktig å kaste ham ut

Nina Grünfeldt, norsk filmregissør og styrenestleder ved Norsk Filminstitutt, sier det var riktig å kaste von Trier ut av filmfestivalen i Cannes.

– Han er 55 år og har litt for stor pondus til å oppføre seg som en 15-åring, sier hun.

Flere sponsorer av hans nye film «Melancholia» har trukket seg ut av samarbeidet. Grünfeldt mener den geni-erklærte von Trier er på tynn is.

– Det som er ubehagelig for ham er at han er redd for finansieringen av sitt neste prosjekt, og han er redd for at distributørene trekker seg ut. Uten penger og distributører får du ikke lage film, sier hun.

– Om man roper incest, burde man få reaksjoner

Mange trodde Frankrike kunne tåle provoserende uttalelser fra en filmregissør. Von Trier er kamerat filmfestivalens mektige sjef Gilles Jacob, mannen som fikk ham til å tatovere FUCK på knokene.

De har i mange år pleid et tett forhold. Men Jacob er også mannen som til slutt fikk rebellen sendt hodestups ut av årets festival. Medier verden over mener nå at von Triers uttalelser vil føre til karriereselvmord.

– Det er helt greit med provokasjoner innenfor en kunstnerisk ramme, men dette var på en pressekonferanse. Han provoserer så til de grader, sier professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge.

Han mener uttalelsene var den ultimale provokasjon, og mener at å støtte nazismen og andre ekstreme synspunkt burde få reaksjoner.

– Hvis jeg står midt i gaten og roper incest burde jeg få reaksjoner på det. Ord gjør noe med mennesker. Derfor bør man tenke over hva man sier i det offentlige rom. Von Trier burde ha på seg et skilt med teksten: «Nå er jeg seriøs» eller «Nå er jeg ikke seriøs» slik at vi forstår hva han mener, sier Berge.

– Angrer

Lars von Trier sier til NRK fredag at han angrer på uttalelsene, og skulle ønske han hadde holdt munn.

– Selvfølgelig angrer jeg, men jeg mente ikke det jeg sa. Det var kun pjatt, sier han.

– Tror du at du får komme tilbake til Cannes-festivalen på noe tidspunkt?

Akkurat nå tror jeg temaet er litt sårt. Om jeg får komme tilbake skal jeg i hvert fall unngå de store pressekonferansene, sier han og tilføyer at Cannes-festivalen har betydd mye for hans karriere, og at uten den ville han ikke vært der han er i dag.

Hør uttalelsene som fikk det til å storme:

Video Von Trier sier han forstår Hitler

Von Trier sier han forstår Hitler

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP