– Håper korona ikke blir årets ord

Klimabrøl og falske nyheter er tidligere vinnere. Korona har uten tvil preget språkåret 2020, men hvilket ord håper ekspertene går av med seieren når Språkrådet kårer årets ord?

Koronaord

SPENNING: Mange er spente på vinneren som offentliggjøres 11. desember.

Grafikk: Morten Skramstad / NRK

Hostebot, koronerulling, søringkarantene, nasjonal dugnad og digital fredagspils. Kandidatene står i kø blant språkekspertene.

Fredag 11.desember kåres årets ord av Språkrådet og Norges handelshøyskole. Vinneren er ofte et nyord, og forslag til nyord kommer blant annet fra publikum eller fra mediene. Fjorårets vinner var klimabrøl.

– Vi har aldri fått inn så mange forslag til nyord som i år, sier Dagfinn Rødningen, seniorrådgiver i Språkrådet og ansvarlig for kåringen av årets ord.

Liker freidige ord

– Min favoritt er søringkarantene, sier Linda Eide, programleder i «Eides språksjov».

Hun liker spesielt godt dette ordet fordi det går rett på sak, og fordi det sier noe utover å være et pandemiord.

– Ordet viser til skråblikket som nordlendinger har på oss som bor sør i landet, og ikke minst på sentralmakten i Oslo. Jeg lo godt da dette ordet kom, humrer hun.

Linda Eide

SPRÅKELSKER: Linda Eide utforsker det norske språket i programmet "Eides språksjov".

Foto: TORE ZAKARIASSEN / NRK

Hun tror likevel at ordet er for freidig og utfordrende til å gå av med seieren fra Språkrådet, til tross for at det også er folkets favoritt. Søringkarantene vant nemlig NRKs uoffisielle kåring av det beste koronaordet i april.

Eide liker at det norske språket ofte setter sammen flere ord som gjør at vi får lange, men lett forståelige ord.

– Virushverdag, rekkeviddeangst og klappeaksjon er alle effektive og bildeskapende, sier hun.

Positivt språkår

Også forfatter og språkforsker Helene Uri er begeistret for hvordan vi kreativt setter sammen nye kombinasjoner av gamle kjenninger.

Hennes favoritter av årets nyord er nasjonal dugnad og digital fredagspils.

– Disse ordene viser til ståpåviljen og engasjementet som folk har vist dette året. Det liker jeg, sier Uri.

Helene Uri

BEGEISTRET: Helene Uri er begeistret over flere av nyordene vi har fått i 2020.

Foto: Christine Calvert

Hun mener det er spesielt viktig at et positivt ladet ord går av med seieren dette året, til tross for at det har vært mye snakk om hytteskam og dorullhamstring.

– Dette har på mange måter vært et vanskelig år, men språklig sett har vi blomstret!

Ifølge NRKs gjennomgang av skriftlige medier ligger det an til å bli et koronaord som vinner. Hun er ikke like entusiastisk over toppkandidaten.

– Jeg håper at korona ikke blir årets ord. Det er det opplagte, men litt kjedelig.

Hyppig bruk viktigst

Likevel er det ikke humor eller morsomme overraskelser som legges til grunn for Språkrådets kåring.

– Det har nok mest en informativ funksjon. Hovedkriteriene er at det skal være hyppig brukt i skriftlige medier og at det det skal beskrive året som har gått, sier Rødningen.

Dagfinn Rødningen, seniorrådgiver Språkrådet

ÅRETS ORD: Dagfinn Rødningen, seniorrådgiver i Språkrådet, er ansvarlig for kåringen i samarbeid med Norges handelshøyskole.

Foto: Moment Studio

Rødningen avviser ikke at årets ord kan bli et koronaord.

– De fleste av nyordene vi har fått inn i år er knyttet til koronapandemien.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter