Hopp til innhold

– Håper Aserbajdsjan ikke vinner

De ble kastet ut av universitetet i Aserbajdsjan på grunn av foreldrenes politiske engasjement. Om to uker går Eurovision Song Contest av stabelen i hjemlandet deres.

Aserbajdsjan

Søsknene Nurana og Nahid Nasib ble kastet ut av universitetet i Aserbajdsjan fordi moren deres var politisk aktiv.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Aserbajdsjanske Ell og Nikki vant med låten «Running Scared» i Düsseldorf i fjor, og sendte Aserbajdsjan til topps i Eurovision. .

Dermed holdes finalen i år i et gjennomkorrupt autoritært regime, som Helsingforskomiteen nådeløst kaller det.

Ble kastet ut av universitetet

Aserbajdsjan er hjemlandet til søsknene Nurana og Nahid Nasib. De har bodd på Danvik Folkehøgskole i over ett år.

Moren deres heter Malahat Nasibova og er en kjent menneskerettighetsforkjemper og journalist i Aserbajdsjan. Etter hvert som moren ble kjent i Europa fikk familien større problemer i Aserbajdsjan.

Nasibova kritiserte myndighetene – de svarte med å kaste barna hennes ut av universitetet.

Men 22 år gamle Nurana lar seg ikke knekke.

– Vi er utrolig stolt av at foreldrene våre jobber mot korrupsjon, og for demokrati og menneskerettigheter. Det betyr mye for oss.

– Jeg tror Aserbajdsjans folk trenger det. Det er mye korrupsjon der, og det er ikke trygt i Aserbajdsjan, legger broren Nihad til.

Koster å være politisk aktiv

Moren Malahat Nasibova mottok Raftoprisen i 2009 og det var Raftostiftelsen, Helsingforskomiteen og andre gode hjelpere som sørget for at søskenparet fikk komme til Norge og ta utdannelse her.

Nurana vil bli jurist, Nihad økonom og begge vil følge i foreldrenes fotspor. Selv om de vet hva det koster. Redaktører og journalister i landet risikerer bokstavelig talt livet. Og det er ikke bedre for unge mennesker.

– Det er veldig vanskelig for ungdommer som er politisk aktive, de jobber hardt for demokrati og for menneskerettigheter, samtidig arresteres de av staten, forteller Nurana.

– For eksempel Bakhtiyar Hajiyev, han studerte ved Harvard University. Da han var ferdig med universitetet flyttet han tilbake til Aserbajdsjan, bare for å bli arrestert av staten fordi han var politisk aktiv. Nå sitter han i fengsel.

Trussler

Ikke en gang i Norge slipper Nurana og Nihad helt unna aserbajdsjanske myndigheter. Søskenparet overvåkes på sosiale medier.

– Vi har fått mange trusler. De har truet oss med at hvis vi kommer tilbake til Aserbajdsjan, venter det oss mange dårlige ting.

Selv om de bare får møtt foreldre og lillesøster på Skype, og livet deres handler om å kjempe mot regimet, så er de ikke imot at Eurovision arrangeres i hovedstaden Baku.

– Først og fremst håper jeg at det skal endre noe i Aserbajdsjan. Jeg håper staten får kritikk fra Euorpa og fra hele verden, at det skal hjelpe, sier Nurana.

Nihad mener journalistene som kommer til Baku ikke må se seg blinde på glansbildet de blir presentert.

– Baku sentrum er kjempefint og staten vil nok bare vise sentrum, men jeg tror journalister må reise utenfor Baku.

Kan vinne igjen

I år er det Sabina Babayeva som skal forsvare Aserbajdsjans ære i Eurovision. Låten «When The Music Dies» er skrevet og komponert av svensker. Nurana og Nihad skal benke seg foran TV'en 26. mai. Nihad mener de kan vinne igjen.

– Aserbajdsjanske musikere er bedre enn før. Vi kan vinne i år igjen, smiler Nihad.

– Jeg håper vi ikke vinner, skyter Nurana inn.

– Vi har vunnet en gang, og det førte til mange problemer for vanlige mennesker. Staten kastet folk ut av boligene sine. Jeg kan ikke tenke meg hva som vil skje hvis vi vinner igjen.

Hør Radio Migrapolis søndag kl 13 på P2

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.