Hopp til innhold

– Glipp å utelate unik rapper fra serien om norsk hiphop

– Det er en stor glipp å utelate André Hadland, eller «Son of Light», fra en dokumentarserie om norsk hiphop, sier Stjernekamp-skaper Vibeke Sørlie og flere norske rappere.

Takin ova - historien om norsk hiphop

TAKIN OVA: Hele dokumentarserien om norsk hiphop er på fire episoder. Den kan du se på NRK.no.

Foto: Michael Noguchi

«Takin ova» er en dokumentarserie om en undergrunnskultur, som i løpet av 33 år blir en av de sterke dominerende kreftene i norsk populærkultur.

Vibeke Sørlie om Takin Ova

André Hadlands debutalbum «Deep Green» er et av tidenes beste norske rap-album, mener Vibeke Sørlie.

Stjernekamp-skaper Vibeke Sørlie har sett hele dokumentarserien på NRK.no.

– Jeg må bare rope høyt og tydelig at jeg reagerer på at denne mannens unike stemme ikke er med, sier hun på Facebook.

Og hun oppfordrer alle medsammensvorne og kollegaer av André Hadland om å stå opp for ham.

– Forbildet mitt

Det er det flere som gjør. En av dem er Stavanger-rapperen Izabell, eller Benedicte Izabell Ekeland. Hun skjønner at NRK ikke har kunnet ta med absolutt alle i en dokumentar.

Izabell

FORBILDET MITT: Stavanger-rapperen Benedicte Izabell Ekeland sier hun har mye å takke André Hadland for.

Foto: Privat

– Men akkurat denne stemmen burde vært med fordi han er helt sentral i norsk hiphop, sier hun. Hun påpeker også at det er han som står for refrenget i «Takin ova», som er selve tittelsporet i serien.

– Han er et av forbildene mine og en viktig motivator. Han var den første jeg gikk i studio med. Den gang var jeg livredd og hadde enorm respekt for ham. Men han har bare backet meg hele veien, sier Izabell.

– Eldes med stil

Jørgen Nordeng, Joddski eller Han Far, som han gjerne kaller seg nå, er blant rapveteranene. Han er litt forbauset over at det ikke er blitt mer krangel om hvilke artister som er med, og hvilke som er utelatt.

Joddski på Storåsfestivalen 2009

RAP-VETERAN: Jørgen Nordeng, Joddski eller Han Far, som han også kaller seg.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

– For meg personlig er «N-Light-N» en av rapperne som har eldes med stil. Han har tatt rappen med inn i voksenverdenen, foreleser på universitetet og alt mulig. Han fremsto som en litterært interessert fyr som gikk tur i skogen. Han er grunnen til at jeg sluttet å rappe på engelsk, sier Joddski.

– Jeg savner ham også fordi han kanskje er den mest velartikulerte norske rapperen, sier Joddski.

– Jeg er skuffet

André Hadland selv er skuffet over manglende plass i dokumentarserien - på vegne av både egen musikk og norsk hiphop-historie.

André Martin Hadland, aka Son of Light

SON OF LIGHT: André Martin Hadland blir også kalt «N-light-N».

Foto: Promo

– De hadde ikke trengt å intervjue meg, jeg reagerer først og fremst på utelatelsen av skiva mi («Deep Green», red.anm.)

– Det virker som en «opportunity missed», og ganske historieløst. Det er flere andre som hadde fortjent en plass her også, sier han.

Han synes likevel serien er velprodusert, og berømmer innsatsen.

– 33 år på to timer

Vegard Larsen

VEGARD LARSEN er en av regissørene for dokumentarserien.

Foto: Karen Sveen / NRK

– Alle kan ikke være med, og vi har måttet utelate mange i løpet av de fire halvtimene om 33 års hiphop-historie, sier Vegard Larsen, som har regissert serien for NRK.

Han påpeker at de var i kontakt med Hadland om å levere et rapvers, men at dette ikke ble noe av.

Sett i ettertid var det kanskje en feilvurdering å ikke intervjue Son of Light. Igjen - det har vært en utfordring å oppsummere 33 år med hiphop-historie på to timer, avslutter Larsen.

Saken er oppdatert.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.