NRK Meny
Normal

– Gleder meg til å starte

Frode Alnæs leter nå gjennom bunken med postkort for å finne det bilde som skal inspirere han.

Video Dance With A Stranger på Tahitifestivalen 2008

Frode Alnæs skal lage din sang for Postkort 2012.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

– Jeg har vært på nettsiden og sett, og det er bøttevis med ideer til låter der.

Han er nå den syvende artisten som er med på prosjektet «Postkort 2012 – Sangen om Norge», hvor dine bilder og historier kan bli til sanger.

Frode Alnæs så dagens lys i 1959 i Kristiandsund, og har rukket å sette sitt preg på norsk musikkliv siden den gang.

Etter at Frode hadde gått jazz-linja ved Trondheim Musikkonservatorium, flyttet han til Oslo og dannet bandet «Dance With a Stranger».

Sammen med Øivind «Elg»Elgenes, bassist Yngve Moe og Bjørn Jenssen på trommer, fikk gruppa kjempesuksess i 1987 med debutalbumet ”Dance With a Stranger”.

Frode ble dermed en av Norges mest kjente gitarister, med et helt eget varemerket – den blanke issen.

Dance with a Stranger 1988

Dance with a stranger anno 1988.

Foto: Ole Christiansen / Scanpix

Postmann pat

Mens Norgesglassets reporter møter Frode Alnæs utenfor NRK i Oslo, begynner Frode spontant å spille «Postmann Pat» og «Bjørnen sover »for en skoleklasse som får en liten smakebit av Frodes gitarkunnskaper.

– Lærerinnen var en fan, og hun spurte skoleklassen om de visste hvem jeg var. Alle svarte: NEI, ler Frode.

– Det tok helt av. Jeg fikk to kroner i gitarkassa, kanskje det er en ny levemåte?

Selv om ikke skolebarna hadde hørt om Frode, er han en av veteranene i Norsk musikkliv. Han er nå gryteklar for å gyve løs på alle bidragene som er sendt inn til Postkort 2012 – og venter spent på de som ikke har blitt sendt inn enda.

– Jeg vil gjerne fortelle litt om vårt land gjennom vår musikk. Jeg synes det er et fantastisk flott prosjekt, forteller gitarist Frode Alnæs.

– Jeg så et musikalsk tre og et vinterlandskap, og ideene bare strømmet på. Jeg gleder meg virkelig til å begynne på dette her.

Se bildene Frode snakker om

Frode Alnæs

- Det skrive en sang, er som å male et landskapsmaleri, forteller Frode.

Foto: Morten Krogvold

– Et ord er nok

– Det å lage en sang er som om å male et landskap, og så fargelegge det med ord og musikk

Når Frode Alnæs skal lage sangen for postkort, trenger han bare et ord for at kreativiteten skal begynne å strømme.

–Det kan være en tonerekke, en farge eller bare et lite ord som setter prosessen i gang.

Hvilken historie som helst kan føre til en ny sang, den må bare trigge Frodes tankeprosesser.

– Historien og bildet kan nesten være hva som helst. Det kan være humor eller melankoli. Jeg er en melankoliker selv, ler Frode.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).