Hopp til innhold

– Gibson må skjerpe seg

Den legendariske gitarprodusenten Gibson er ille ute økonomisk. Men blant gitarnerder er det foreløpig ingen panikk.

Arne Kr. Hast

INGEN PANIKK: Gitarnerd Arne Kr. Hast tror Gibson klarer seg.

Foto: Bård Skar

Gibson, med base i Nashville i USA, har laget gitarer siden 1894 og har for mange vært selve begrepet på amerikansk kultur. Alle har hatt bilder av en gitarhelt med en «Gibson Les Paul» eller en «SG» på veggen.

Den ikoniske gitarprodusenten investerte for noen år siden 135 millioner dollar i elektronikkgiganten Philips i Nederland. Dette viste seg å være mindre lønnsomt og produsenten står nå igjen med en gjeld på 500 millioner dollar, som tilsvarer nærmere fire milliarder norske kroner.

Selskapet har derfor sett seg nødt til å søke om konkursbeskyttelse.

Varslet katastrofe

I en gitarbutikk i Oslo sentrum sitter en skikkelig gitarnerd – Arne Kr. Hast. Veggene er dekket av gamle og nye gitarer, noen er nye, selv om de ser gamle ut. Kopier av berømte modeller, med hakk og slitt lakk, er populære. Og ganske dyre.

SWITZERLAND-FESTIVAL-MONTREUX SWITZERLAND-FESTIVAL-MONTREUX

GIBSON-HELT: Gitaristen Gary Moore er kjent ambassadør for den legendariske gitaren.

Foto: SEBASTIEN FEVAL / Afp

Og apropos dyre: Den mest legendariske modellen, «Gibson Les Paul Standard» fra 1959, går i dag for 50.000 dollar for slitne eksemplarer og opp til en million dollar for Peter Greens og Gary Moores berømte «Holy Grail». 1958 og 1960-modellene er ikke så gode og så dyre. Hvorfor?

Gitarnerdene kaller det et mysterium.

For Hast og de andre som jobber i gitaristenes godtebutikk kommer ikke meldingene om Gibsons finansielle krise som noen overraskelse.

– Vi i bransjen har ventet på dette i flere år. Gibson har ikke maktet å tilpasse seg endringer i musikkindustrien, selv om de har tjent penger på gitarproduksjonen. Men de pengene og mere til har de tapt på å kjøpe opp selskaper som lager lydutstyr til forbrukermarkedet, sier han.

Selskapene de kjøpte viste seg ikke å være de mest teknologisk innovative. Gitarheltene i Gibson var ingen finanshelter.

Ikke konkurs

Gibson har bedt myndighetene i USA om konkursbeskyttelse. Selskapet er ikke konkurs, slik mange nyhetsmedier melder i dag. «Chapter 11» i amerikansk konkurslovgiving innebærer beskyttelse mot at kreditorene slår et selskap konkurs i en periode mens det jobbes med reorganisering og refinansiering.

I gitargodtebutikken til Arne Kr. Hast er det ingen panikk. Det er godt med Gibson på veggene og han regner med «business as usual».

– Jeg har tro på at Gibson klarer å reorganisere og refinansiere slik at de kan fortsette med det de kan – lage gitarer. Men de må skjerpe seg, de kan ikke flyte evig på gammel storhet. De har prøvd seg på noen modeller med litt for mye nytt teknologisk tull. Det kan japanerne bedre, sier han.

Legendarisk

Heller ikke gitarvirtuosen Jarle Bernhoft er grepet av panikk. Han er innom butikken med barnevogn i et gitarnerd-ærend.

– Alle har et forhold til Gibson. Det er vakre og legendariske instrumenter. Selv har jeg et par stykker og bruker dem når jeg vil ha lyd med spesiell fylde, sier han.

Jarle Bernhoft spiller Gibson Les Paul

HAR ET FORHOLD: Jarle Bernhoft spiller Gibson når han vil ha fet lyd.

Foto: Bård Skar

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.