– Folket tåler Jimmy Savile-teater

– Dette er en av de største sakene i Storbritannia de seneste årene, og jeg tror publikum er klar for et møte med Jimmy Savile, sier Jonathan Maitland. Han tar overgriperens liv til scenen til sommeren.

BRITAIN-MEDIA-CHILDSEX-SAVILE-POLICE-FILES

Jimmy Savile, som døde i 2011, var en av superkjendisene i Storbritannia.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Den avdøde BBC-kjendisen Jimmy Savile blir nå oftest omtalt som pedofil på grunn av de svært mange overgrepene mot barn, men han forgrep seg også på eldre og pleietrengende på sykehjem. Etterforskningen har vist at flere enn 60 mennesker er Savils ofre.

Stor interesse

Journalist og manusforfatter Maitland har engasjert skuespilleren Alistair McGowan til å spille hovedrollen i stykket, som heter «Et møte med Jimmy Savile».

– Det er en sak av stor interesse for almennheten. Mange rygger forskrekket først, men etter få sekunder spør de: Når blir det satt opp? sier Maitland til The Guardian.

De lurer alle på hvordan skandalen kunne skje, i hjertet av BBC.

Jonathan Maitland er til daglig reporter i ITV-programmet Tonight, og har jobbet som journalist i over 30 år. Likevel tror han at dramaet i noen tilfeller kan være en bedre måte å fortelle en historie som dette på.

Savils «stemme»

Jimmy Savile

Jimmy Savile forgrep seg på flere enn 60 mennesker.

Foto: Lewis Whyld / Ap

– Nesten alt Savils rollefigur sier i stykket er ting han selv har sagt i intervjuer, sier Maitland.

Han har snakket med flere av ofrene, eller deres advokater, og sier at han nesten utelukkende har fått positive reaksjoner.

– De forstår at det er et seriøst stykke, et slags reportasje-teater, vi spøker ikke, sier Maitland.

– Utnyttet igjen

Noen motstemmer har det vært. – Enkelte har sagt at de føler seg utnyttet nok en gang, forteller journalisten. – Men man kan jo snu på det og si at teaterstykket gir ofrene en stemme, sier Maitland.

Teaterstykket «Et møte med Jimmy Savile» blir satt opp på Park theatre i London 10. juni.

Kulturstrøm

  • Fikk Aschehougs barnebokpris

    Marianne Kaurin får Aschehougs pris for sitt forfatterskap. Forlaget sier at forfatteren bekrefter sin posisjon som en av våre aller mest lovende forfattere gjennom romanen hun kom med i høst; Syden. Prisen er på 30.000 kroner. Les NRKs Anne Cathrine Straumes anmeldelse av boka «Syden» her.

    Marianne Kaurin forfatterportrett
    Foto: Aschehoug forlag
  • Medlem av Salhuskvintetten er død

    Ole Mjelde døde onsdag, 93 år gammel. Mjelde var siste gjenlevende fra den legendariske gruppen Salhuskvintetten, skriver Bergensavisen. Salhuskvintetten var veldig populære på Vestlandet, men solgte plater over hele landet.