NRK Meny
Normal

– Folk ville sagt: «Han negeren der...»

Rapperen Arif mener artister som Staysman & Lazz kan tillate seg å vise mer kvinnekropp i sine videoer fordi de ikke har innvandrerbakgrunn.

Arif

FORSKJELLSBEHANDLING: Arif har tidligere fått kritikk for å objektivisere kvinner i låten «Gal».

Foto: Sadan Ekdemir

​I et intervju med musikkmagasinet Gaffa snakker 27-åringen om kritikken hans Urørt-vinnende låt «Gal» fikk for to år siden.

I kommentarer i flere aviser fikk låten kritikk for å objektivisere kvinner.

– Det var litt rart. Jeg syntes det var litt kjipt. Men jeg valgte å ikke kommentere det. Jeg ville bare gi folk et humoristisk syn på en til dels ekte, til dels fantasiperson.

– Til deres (kritikerene av låten, journ.anm) forsvar kan man si at ingen av dem kjenner meg. Samtidig er det så fort gjort å skylde på rappere. Men ser du på bonderappere som Staysman & Lazz, så har de helt ville videoer med damer som flasher. Hadde jeg gjort noe slikt, kan jeg love deg at det ville vært kaos i det landet her. Folk ville sagt: «Han negeren der...», sier artisten som for tiden er aktuell med det kritikerroste albumet «High End / Asfalt».

Stian Thorbjørnsen

DELVIS UENIG: Stian Thorbjørnsen peker på at de også har fått kritikk for å objektivisere kvinner.

Foto: Alvin Tjernshaugen / NRK

Forstår poenget

Stian «Staysman» Thorbjørnsen sier at han forstår kritikken, men peker på at videoen til deres MGP-låt «En godt stekt pizza» også mottok kritikk.

– Jeg skjønner poenget hans, men det ble ganske sterke reaksjoner da vi gjorde den videoen også.

Ali Pour, musikkanmelder i P3, tror en Arif-video med halvnakne kvinner ville vekket reaksjoner, men ikke fordi rapperen har innvandrerbakgrunn.

Ali Reza Soufi Pour

ANNET UTTRYKK: Ali Pour mener folk ville reagert fordi Arif oppfattes som en mer seriøs artist.

Foto: Jon-Annar Fordal

– Det største skillet her går nok på at Arif er en artist som har uttalt at hyan har klare kunstneriske ambisjoner og som lager musikk for en annen målgruppe enn det Staysman & Lazz gjør. Staysman & Lazz lager musikk for russen, noe de er helt ærlige om.

– Hvis Arif hadde valgt å lage en sånn video nå ville nok folk reagert fordi det hadde vært en billig løsning fra en artist som har et litt annet uttrykk.

Arif har ikke svart på NRK.nos gjentatte henvendelser denne uken.

Phil T Rich vant Urørtfinalen 2013. Se vinnerlåta «Gal» her!

Kulturstrøm

  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.