Hopp til innhold

– Flere må stå fram

– Jeg har aldri vært så sliten som jeg er nå, sier Amal Aden. Hun synes det er tøft å stå alene på barrikadene.

Amal Aden

Alle fortjener å bli elsket, sier forfatter og menneskerettighetsforkjemper Amal Aden.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Hun mottatt likestillingspriser og er hedret for jobben hun gjør for integrering. Men for noen er Amal Aden fortsatt en brysom norsksomalier.

Den siste boka hennes gjør det ikke enklere. I "Om håpet glipper er alt tapt" skriver Amal Aden om homofile flyktninger. Et betent tema blant muslimer.

– Hvis man er muslim og står fram som homofil, må man regne med å få drapstrusler og bli utstøtt av familie og venner. Jeg anbefaler ingen å gjøre det, hvis man ikke har et solid nettverk rundt seg. Det er tøft.

For et drøyt år siden sto hun fram selv, etter nøye overveielser.

Amal Aden: – Jeg har aldri vært så redd før

I Somalia finnes ingen homofile

Amal Aden ville skrive boka for å hjelpe andre som er i en vanskelig situasjon.

– I følge somaliere finnes ikke homofili, sier Amal Aden. Jeg møtte en godt integrert dame som spurte meg: Hvis det finnes homofile somaliere, hvorfor har vi ikke hørt om det? Hvorfor er du den første?

Men Amal har blitt kjent med flere homofile som sliter. De har giftet seg med det motsatte kjønn og lever på en løgn, forteller hun. De tør ikke ta det opp.

– Æreskulturen er så dypt nedfeldt i oss. Vi skal ikke bringe skam over familien, sier Amal Aden.

Etter at hun selv valgte å være åpen er det mange som tar kontakt med henne for å snakke.

Føler seg alene

På hjemmebane har Amal Aden har funnet lykken. Hun får god støtte av kjæresten.

– Jeg har aldri vært så lykkelig som jeg er nå. Samtidig har jeg aldri vært så sliten. Jeg skulle ønske at flere kunne stå fram, at flere minoritetskvinner kunne ytre seg, sier Aden. Likevel skjønner hun at mange ikke orker.

– Hvorfor koster det så mye?

– Det er ikke lett å være muslimsk kvinne å ytre seg. Det er ikke lett å være kvinne i det hele tatt i enkelte miljøer. Det er stadig flere ekstremister og det gjør det vanskelig.

– Den friheten jeg søkte i Norge er truet. Min frihet er innskrenket av meningsmotstandere. Selv folk som er født og oppvokst her har like mye fordommer, sier Amal Aden.

Hun forteller om en norsksomalisk mann hun møtte i forbindelse med et foredrag. Han sa han ville skjære homofile opp i småbiter hvis han møtte noen.

– Det er jo ingen som tør å stå fram da, sier Aden.

Hun mener det er bra med et flerkulturelt samfunn, men sier at det flerkulturelle samfunnet også kan true grunnleggende verdier i Norge, som likestilling og ytringsfrihet.

– Alle mennesker fortjener å bli elsket, alle fortjener kjærlighet om omsorg, sier Amal Aden.

Hør Radio Migrapolis søndag kl 13 på P2

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.