Hopp til innhold

– Festivalene kan planlegge å åpne i sommer

Festivaler over hele landet kan fortsette å planlegge for å åpne i sommer, ifølge kulturministeren. Departementet lager krisepakke på 350 millioner kroner for å sikre festivalene økonomisk.

Parkenfestivalen

Parkenfestivalen i Bodø er blant festivalene som er lettet over det Abid Raja forteller i møtet i dag.

Foto: Parkenfestivalen

– Dette er penger som ligger i banken, som gjør det mulig å planlegge festivaler for juli og august, sier kulturminister Abid Raja.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.
Foto: Ilja C. Hendel

Forsinkelse i vaksinasjonsplanene og ny spredning av virus har den siste tiden gjort planer om festivaler i sommer veldig usikre. Men nå mener kulturministeren at de forskjellige festivalene kan fortsette å planlegge som før fordi Kulturdepartementet har laget et økonomisk sikkerhetsnett.

– For å skape forutsigbarhet allerede nå, slik at bransjen kan begynne å planlegge ulike scenarioer og være trygge på at hvis det går galt, så kommer vi til å stille opp for dem, sier Abid Raja.

Han mener det er viktig at festivalbransjen får et sikkerhetsnett så de ikke risikerer å bli forlatt i en totalt uoversiktlig situasjon. Og mener at 350 millioner kroner i en pott skal utgjøre det sikkerhetsnettet som skal til for juli og august.

– Vi må planlegge for alle scenarioer, for at festivalbransjen og sommerbransjen skal ha trygghet at det er et minimum av sikkerhetsnett her.

– Per nå er det umulig å forutse om det vil være mulig med 200 mennesker på arrangementene i sommer? 1000? 5000? Vi vet ikke, legger han til.

Stavernfestivalen skilt og folk

Festivaler over hele landet kan fortsette å planlegge for å åpne i sommer, ifølge kulturministeren. Her er et bilde fra Stavernfestivalen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fornøyd med å få et så tidlig signal

Parkenfestivalen i Bodø er blant festivalene som er lettet over det Abid Raja forteller i møtet i dag.

– Der er et ekstremt viktig signal. Det gjør at vi alle kan tørre å puste med magen igjen. Og ikke minst, som bransje kan vi planlegge som normalt. Vi er veldig fornøyd et så tidlig signal, sier sjef forparkenfestivalen, Gøran Aamodt.

Parken-festivalen i Bodø, Erik Johansen og Gøran Aamodt

Parkenfestivalen i Bodø, Erik Johansen og Gøran Aamodt.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Også Tonje Kaada i Øyafestivalen er glad for å høre om de 350 millionene.

– Veldig fint å høre at det allerede nå også er et økonomisk sikkerhetsnett for sommermånedene! Det gjør det mye lettere å fortsette med planlegging uten altfor høy risiko, sier hun.

Daglig leder Tonje Kaada i Øyafestivalen

Daglig leder Tonje Kaada i Øyafestivalen.

Foto: Øystein Tronsli Drabløs / NRK

Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører sier også dette er gode signaler.

– Like viktig som økonomisk sikkerhet er det altså at vi nå får en reell dialog mellom kultur- og helsemyndighetene og bransjen om hva premissene for gjenåpning skal være.

Raja kritiserer

På møtet med kulturbransjen i dag der dette ble lagt fram kom Abid Raja også med kritikk til de i kulturbransjen som har ment at Kulturdepartementet ikke lytter.

– Når noen mener at vi ikke lytter til kulturbransjen, så bør 8 milliarder kroner av Kulturdepartementets budsjett alene være klinkende klart.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober