– Fantastisk å være en del av dette

Nordmenn er godt representert under den internasjonale filmfestivalen i Berlin. Jakob Oftebro som er plukket ut som en av Europas Shooting Stars, er allerede blitt populær blant internasjonale pressefolk.

Cosmnia Stratan (Romania), Mateusz Kosciukiewicz (Poland), Jakob Oftebro (Norway), Miriam Karlkvist

Årets shooting Stars møttes lørdag under Berlinalen. Fra venstre Cosmnia Stratan (Romania), Mateusz Kosciukiewicz (Polen), Jakob Oftebro (Norge), Miriam Karlkvist (Italia), Maria Dragus (Tyskland), Richard Shen (president i TESIRO), Danica Curcic (Danmark), Marwan Kenzari (Nederland), Nikola Rakocevic (Serbia), Edda Magnason (Sverige) og George MacKay (UK).

Den internasjonale filmfestivalen Berlinale åpnet 6. februar med kjente navn som George Clooney, Matt Damon, Cate Blanchett på den røde løperen.

Blant de mange internasjonale Hollywood-stjernene er også et rekordantall nordmenn representert under festivalen. I år er Norge representert ved to filmer i hovedprogrammet, tre samproduksjoner, ni på markedet, samt shooting star Jakob Oftebro.

GERMANY-ENTERTAINMENT-FILM-FESTIVAL-BERLINALE

Den internasjonale filmfestivalen i Berlin, Berlinalen, finner sted hvert år i februar.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Oftebro er populær

Hvert år plukker European Film Promotion ut ti lovende skuespillere fra hele Europa. De utvalgte talentene blir presentert under Berlinalens European shooting stars-pressekonferanse.

Årets konferanse ble holdt på Hotel de Rome i Berlin kl. 13.30 søndag.

Maria Dragus, Jakob Oftebro, Shooting Stars Berlinale

Jakob Oftebro var populær foran dagens Shooting Star-pressekonferanse i Berlin.

Foto: Eirin Venås Sivertsen/NRK

Den norske skuespilleren Jakob Oftebro er plukket ut til den prestisjefulle kåringen, og får mange lovord av juryen:

«Jakob er en eksepsjonelt karismatisk ung skuespiller. Han er en fryd som den romantiske mannlige hovedrollen i adapsjonen av Knut Hamsuns Victoria, samtidig som han viser beundringsverdig bredde i de andre filmene juryen så. Vi er sikre på at Jakob har en stor karriere foran seg»

Den norske representanten var populær blant de 200 oppmøtte presse- og filmfolkene allerede før konferansen startet. Journalistene samles rundt ham, forteller NRKs journalist i Berlin.

Og Oftebro trivdes i glansen.

– Fantastisk å være en del av dette, sier Jakob Oftebro til NRK før pressekonferansen.

Et stort sirkus

Fra scenen er Oftebro i slaget og tuller med intervjueren, og sier at han er kynisk og bare henger ut med store stjerner.

Etter konferansen forteller Oftebro at det er lett å la seg rive med av det høye tempoet under festivalen.

– I et så stort sirkus som dette, må man holde tunge rett i munnen, slappe av, kose seg og ikke bli nervøs. Det er så mye som foregår hele tiden. Jeg har virkelig lært at man må prøve å ta det rolig, sier Oftebro til NRK.

Han har ikke fått noen konkrete jobbtilbud etter å ha kommet til Berlin, men forteller at han har fokus på å knytte kontakter.

– Det å møte de menneskene som sitter på de største prosjektene, er en kjempesjanse, og veldig gøy, sier han.

Flere norske Shooting Stars

Jakob Oftebro er langt fra eneste nordmann til å bli anerkjent av European Film Promotions Shooting Star-initiativ.

Tidligere norske Shooting Stars har vært Anders Baasmo Christensen, Nicolai Cleve Broch, Ane Dahl Torp, Trond Espen Seim, Aksel Hennie, Maria Bonnevie, Kristoffer Joner, Gørild Mauseth og Anneke von der Lippe.

Anders Baasmo Christiansen som er på plass i Berlin, forteller at hans Shooting Star-nominasjon ga ham mer selvtillit om eget talent.

– Det var fantastisk å bli plukket ut som en av ti europeiske talent. Man får nye kontakter og det kan hjelpe en fremover, men det blir det du gjør det til, sier han til NRK.

Kandidatene som blir nominert til Shooting Star må være under 35 år, være godt kjente i hjemlandet og ha spilt i minst en publikumssuksess.

Årets Shooting Star-kandidater ble mottatt i Berlin i går kveld og fikk en velkomst av presidenten av Tesiro, Richard Shen.

Kulturstrøm

 • Beordrer Facebook til å selge Giphy

  Det britiske forbruker- og konkurransetilsynet i Storbritannia ber Facebook om å selge Giphy.

  De mener at oppkjøpet vil ramme konkurransen i markedet og deres markedsføring.

  – Ved å kreve at Facebook selger Giphy beskytter vi millioner av brukere på sosiale medier og fremmer konkurranse og innovasjon innen digital markedsføring, sier Stuart McIntosh i tilsynet.

 • Raja gir bort «Maskorama»-pengene

  Abid Raja fikk 75.000 kroner for å delta på «Maskorama» på NRK. Nå gir han bort hele honoraret.

  De 75.000 kronene skal gis til Redd Barnas pågående kampanje «Gi barn som fryser det de ønsker seg til jul», opplyser Abid Raja til VG.

  Det var sist lørdag at den tidligere kulturministeren ble avslørt som Nissen i NRK-suksessen «Maskorama».

  (NTB)