Hopp til innhold

Klager Facebook inn for Datatilsynet

Forbrukerrådet mener Facebook krenker norske forbrukeres rettigheter og bryter norsk lov.

Thomas Nortvedt, Forbrukerrådet

Thomas Nortvedt, underdirektør i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet klager både Facebook og spillprodusenten Zynga inn for Datatilsynet. Rådet mener forbrukere blir fratatt grunnleggende rettigheter når de blir medlemmer av Facebook.

– Facebook og andre tilbydere skal ikke kunne avtale seg bort fra våre lovpålagte rettigheter, eller vise til lover i California, sier underdirektør Thomas Nortvedt.

Forbrukerrådet mener Facebook opererer i et nærmest lovtomt rom i forhold til personvern og brukervilkår, der vilkårene er utilgjengelige og endres jevnlig.

– Det vi syns er problematisk er at man ikke vet hva som samles inn av informasjon. Man må gjennom ca. 150 avkryssingsbokser for å beskytte seg mot at Facebook sprer informasjon om en.

Vil ha avklaring

Nå vil Forbrukerrådet at Datatilsynet skal avklare hva Facebook og andre sosiale nettsteder faktisk har lov til.

– Vi vil først og fremst få undersøkt om norsk lovgivning gjelder for Facebook i det store og det hele. Dessuten vil vi ha svar på om måten de samler og bruker informasjon på, er i tråd med loven som gjelder for norske næringsvirksomheter.

Forbrukerrådet mener Datatilsynet må markere at det er norsk lov som skal gjelde når et nettsted retter seg spesifikt mot norske forbrukere, slik tilfellet er med Facebook.

Klager på spillprodusent

I tillegg til Facebook klager Forbrukerrådet spillprodusenten Zynga inn for Datatilsynet. Zynga tilbyr flere av de mest populære spillene på Facebook, blant annet Café World, Mafia Wars og FarmVille. Forbrukerrådet mener selskapet gir for dårlig informasjon om hva de samler av opplysninger, og hva disse brukes til.

Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Foto: NRK

– Kan bli en omstendelig prosess

Datatilsynet vil behandle klagen så snart de kan, men det kan bli en omstendelig prosess, mener avdelingsdirektør Kim Ellertsen.

– Vi vet at det er andre land i Europa som har en liknende lovgivning som Norge når det gjelder personvern, og som har hatt liknende spørsmål om Facebook. Vi må undersøke hvilke svar de har kommet til. I tillegg må vi forsøke å undersøke om norsk personopplysningslov gjelder helt eller delvis for Facebook og Zynga, som begge er i USA.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.