Hopp til innhold

Klager Facebook inn for Datatilsynet

Forbrukerrådet mener Facebook krenker norske forbrukeres rettigheter og bryter norsk lov.

Thomas Nortvedt, Forbrukerrådet

Thomas Nortvedt, underdirektør i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet klager både Facebook og spillprodusenten Zynga inn for Datatilsynet. Rådet mener forbrukere blir fratatt grunnleggende rettigheter når de blir medlemmer av Facebook.

– Facebook og andre tilbydere skal ikke kunne avtale seg bort fra våre lovpålagte rettigheter, eller vise til lover i California, sier underdirektør Thomas Nortvedt.

Forbrukerrådet mener Facebook opererer i et nærmest lovtomt rom i forhold til personvern og brukervilkår, der vilkårene er utilgjengelige og endres jevnlig.

– Det vi syns er problematisk er at man ikke vet hva som samles inn av informasjon. Man må gjennom ca. 150 avkryssingsbokser for å beskytte seg mot at Facebook sprer informasjon om en.

Vil ha avklaring

Nå vil Forbrukerrådet at Datatilsynet skal avklare hva Facebook og andre sosiale nettsteder faktisk har lov til.

– Vi vil først og fremst få undersøkt om norsk lovgivning gjelder for Facebook i det store og det hele. Dessuten vil vi ha svar på om måten de samler og bruker informasjon på, er i tråd med loven som gjelder for norske næringsvirksomheter.

Forbrukerrådet mener Datatilsynet må markere at det er norsk lov som skal gjelde når et nettsted retter seg spesifikt mot norske forbrukere, slik tilfellet er med Facebook.

Klager på spillprodusent

I tillegg til Facebook klager Forbrukerrådet spillprodusenten Zynga inn for Datatilsynet. Zynga tilbyr flere av de mest populære spillene på Facebook, blant annet Café World, Mafia Wars og FarmVille. Forbrukerrådet mener selskapet gir for dårlig informasjon om hva de samler av opplysninger, og hva disse brukes til.

Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Foto: NRK

– Kan bli en omstendelig prosess

Datatilsynet vil behandle klagen så snart de kan, men det kan bli en omstendelig prosess, mener avdelingsdirektør Kim Ellertsen.

– Vi vet at det er andre land i Europa som har en liknende lovgivning som Norge når det gjelder personvern, og som har hatt liknende spørsmål om Facebook. Vi må undersøke hvilke svar de har kommet til. I tillegg må vi forsøke å undersøke om norsk personopplysningslov gjelder helt eller delvis for Facebook og Zynga, som begge er i USA.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober