Hopp til innhold

– EU bør fordømme Aftonbladet

Når EUs utenriksministere møtes i Stockholm neste helg, ønsker Italia at man skal komme med en felles uttalelse som fordømmer Aftonbladets artikkel om organtyveri i Israel.

Italias utenriksminister Franco Frattini, her sammen med partifelle, statsminister Silvio Berlusconi
Foto: JOHN THYS / AFP

Det er i et telefonintervju med den israelske avisen Haaretz , at den italienske utenriksministeren, Franco Frattini, forteller at han kommer til å kreve at EU klart fordømmer artikkelen i den svenske avisen, melder svenske nettaviser.

Den omstridte avisartikkelen , skrevet av en svensk frilansjournalist, påstår at israelske soldater stjeler organer fra drepte palestinere. Både den israelske utenriksministeren og statsministeren har tidligere gått ut og krevd at den svenske regjeringen fordømmer artikkelen.

– Krenkende påstander

Den italienske utenriksministeren sier til Haaretz at fordømmelsen skal komme i forbindelse at det uformelle ministermøtet skal vedta en resolusjon som fordømmer alle former for antisemittisme, og som videre skal virke mot alle jødefiendtlige ytringer.

Frattini kaller påstandene i Aftonbladets artikkel for krenkende og løgnaktig, og sier at de forferdelige konklusjonene har makten til å assistere de som ønsker å egge til kamp mot jøder eller de som opponerer mot staten Israels eksistens.

Samtidig understreker han i intervjuet at staten ikke kan intervenere i pressens arbeid.

– Det er journalistene selv som må sette grenser for dem selv, og finne den riktige balansen innenfor rammen av egne oppførselskoder, mener Frattini.

– Vil ikke løse noe

Selv om den israelske statsministerens kontor ifølge Haaretz ikke ønsker å kommentere utspillet fra Frattini, er det israelske utenriksdepartementet klar på sin posisjon.

– Ethvert initiativ mot antisemittisme er velkomment, sier Yigal Palmor, talsperson for departementet.

Han mener likevel at den foreslåtte resolusjonen er for generell, og at den ikke vil løse den spente situasjonen.

– Vi spør ikke etter en unnskyldning, eller tiltak mot avisen eller journalisten. Alt vi ønsker av Sverige og svenskene er at de avviser og nedvurderer innholdet i artikkelen, sier Palmor til Haaretz.

– Italiensk misforståelse

Carl Bildt

Carl Bildt

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Ifølge den italienske utenriksministeren Frattini, har han og Sveriges utenriksminister Carl Bildt blitt enige om resolusjonen. Men det er den svenske utenriksministeren ikke innforstått med.

Bildt som for tiden er på reise i Afghanistan, sier via sin kommunikasjonssjef Cecilia Julin, at han ikke har diskutert forholdet mellom Israel og Sverige etter at den omstridte artikkelen ble trykket.

Ifølge Julin kommer de ikke til å behandle dette spørsmålet under det uformelle utenriksministermøtet. Hun sier videre at Bildt mener den italienske utenriksministerens uttalelser er basert på en «italiensk misforståelse».

Den svenske utenriksministeren har tidligere uttalt at regjeringen ikke kan ta offentlig avstand fra artikkelen.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP