– Er det noen som husker tilbake til romjula 1999?

– Det var en truende tid. En veritabel elektronisk svartedaue var det som nærmet seg. Det såkalte «År 2000-problemet». Den digitale endetida var nær, minnes forfatter Lars Mytting.

Lars Mytting

Lars Mytting fikk sitt store gjennombrudd med «Hel ved» – en bok om å fyre med ved. I fjor ble han prisbelønt med Bokhandlerprisen for romanen «Svøm med dem som drukner».

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

I programmet Jul i P2 forteller Lars Mytting om romjulen 1999 da mange var redde for at datamaskinene skulle kollapse, og for de katastrofale følgene det kunne få, da vi gikk inn i et nytt tusenår.

– Jeg tilhørte teknologioptimistene som mente at problemet var oppblåst. Så jeg sto ved Oslofjorden og prøvde å være arrogant mens jeg røykte en påspandert sigar. Den viste seg å være falsk vare og temmelig dårlig. Men den var iallfall år 2000-kompatibel, sier Lars Mytting.

Hva liker du best å gjøre i julen?

– Det fineste er anledningen til å besøke venner i hjembygda. Drikke kaffe og komme innpå hva som rører seg på stedet jeg fortsatt kaller hjemme, altså Ringebu og Fåvang.

Hvilke øyeblikk har vært ditt høydepunkt som forfatter i 2015, tenker du?

– Uten tvil responsen på «Svøm med dem som drukner». Særlig i form av brev fra lesere som forteller om sine personlige opplevelser ved lesingen. Det er litt rart å se, for leserne er jo nærmere historien enn jeg selv kan være nå. Som forfatter er jeg ferdig med arbeidet, og står bare ved siden av historien og ser hva som skjer med den.

Lars Mytting: Svøm med dem som drukner

Romanen «Svøm med dem som drukner» skal filmatiseres.

Ved til meditasjon

Du har tidligere sagt at du ikke ville våget å utgi megasuksessen «Hel ved» dersom du hadde visst hvor mange som kom til å lese den. Hva tenker du om dette nå?

– Den ville vel blitt utgitt, men jeg ville gruet meg fryktelig. Jeg er livredd for faktafeil, men samtidig ville det ikke blitt noen bra bok hvis jeg skulle forsøke å tilfredsstille alle tenkelige lesere – språket ville blitt mye mer utvannet og helgardert. Slik det er nå, er fortelleren er en type som er litt på galeien, og det gjør stoffet mer levende.

Hva har denne boka gjort med livet ditt, nå som den er oversatt til 12 språk?

– Det er morsomt å se hvordan forskjellige kulturer tar til seg boka, i urbane land er de mest opptatt av det sanselige og meditative med den «organiske» veden, og noen leser også boka som en slags dokumentar, en slags «Tale From the Cold North». Særlig i England oppfattes «Hel ved»-tematikken som en felles-skandinavisk tematikk. Den er en del av fellesbildet deres av det skandinaviske, en mikstur av Nesbø, Mankell, Broen, Abba, Marimekko – og ved.

Hva leser du selv i jula?

– Jeg skal avslutte «Åndenes hus» av Isabel Allende, en åttitalls-hit som er både morsom og temmelig sprø, og ikke minst er Kjell Risviks oversettelse skikkelig spenstig, sier Mytting.

Hør Lars Mytting i Jul i P2:

Forfatter Lars Mytting fikk sitt store gjennombrudd med en bok om stabling av ved. Nå er også romanen "Svøm med dem som drukner" solgt til en rekke land. Hør Lars Mytting i Jul i P2 (Sendedato: 25.12.2015)

Lars Mytting i Jul i P2

Lars Mytting hos Brenner

Lars Mytting i Brenner & bøkene

Kulturstrøm

 • Gazprom overtar russiske Vkontakte

  Det statlig eide russiske gasselskapet Gazprom tar over det russiske svaret på Facebook, Vkontakte. Kjøpet av det populære sosiale mediet blir sett på som et ledd i myndighetenes ambisjon om å ta kontroll over medier og internett, melder AFP/NTB.

 • Nepal krever tilbake kunst

  Nepal krever å få kunstskatter tilbake fra Vesten. – Vi har tomme templer, altere og pidestaler, skriver nepalske aktivister. Nå ber de museer om å levere tilbake stjålne kulturskatter. Få har meldt seg.

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios