Hopp til innhold

– Endelig en normal norskpakistaner på TV

Adil Khan, hovedrolleinnehaver i den nye TV-serien «Taxi», mener det er på tide at norske tv-seere får et innblikk i livet til en «helt normal norskpakistaner.»

Video Adil Khan om sin rollefigur i Taxi

VIDEO: Adil Khan er stolt over sin rollefigur Javar i TV-serien Taxi.

Skuespiller Adil Khan spiller den unge advokaten Javar i NRKs nye dramaserie «Taxi» som har premiere 31. oktober.

Scene fra Taxi-serien

Javar lever et dobbeltliv og har ikke fortalt familien om sitt forhold til Anne.

Foto: NRK

Javar får livet snudd på hodet når han tilfeldigvis avslører tidenes største skattesvindel innen taxibransjen i Oslo.

Advokaten har røtter i både det norske og i det pakistanske miljøet og ting blir enda mer komplisert når han skjønner at hans egen familie er involvert i skattejukset.

Adil Khan mener det er frustrerende at det kun finnes stereotypiske roller for pakistanske skuespillere i underholdningsbransjen.

– Vi har «Borettslaget», eller dårlige sketsjer på «Torsdag kveld fra Nydalen», der det tulles med gebrokkent norsk eller andre stereotypiske «kebab-roller,» sier Khan til NRK.no.

Han er storfornøyd med å få spille en troverdig pakistansk rollefigur i den nye serien.

– Endelig portretterer man en normal norskpakistaner på TV. Min rollefigur «Javar» er en helt vanlig fyr, sier Khan til NRK.no.

– Livet hans er splittet på grunn av familiens bakgrunn, men Javar er rå på å lyve og lever et dobbeltliv, sier skuespilleren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Ulrik Imtiaz Rolfsen om budskapet i Taxi

VIDEO: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen forteller om budskapet i TV-serien Taxi

– Ikke en innvandrerserie

Mye av mediedekningen om TV-serien har vært rundt det flerkulturelle aspektet i handlingen. Manusforfatter og regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adil Khan har også avslørt at deler av innholdet i serien, er basert på egne opplevelser.

– Men jeg er litt bekymret for at publikum skal avfeie det som en «innvandrerserie». Taxi er like mye en innvandrerserie som Coppolas triologi Gudfaren var, sier Rolfsen til NRK.

– Ja, den handler om immigranter, men det er historier om deres liv i Norge. Derfor omhandler i aller høyeste grad hele det norske samfunnet, sier regissøren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Adil Khan og Ulrik Imtiaz Rolfsen om 22. juli

VIDEO: Adil Khan og Ulrik Imtiaz Rolfsen om 22. juli

– Slutt å gå rundt grøten

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er glad for at han laget ferdig serien før terrorangrepene i Norge 22. juli.

– Det er ikke sikkert at jeg hadde turt eller orket å være like krass i kritikken mot pakistanere eller nordmenn etter terrorangrepene, sier han til NRK.no.

– Det er nå vi må skjerpe oss. Vi må ta oss seg i nakken og være ærlige. Vi må slutte å gå rundt grøten og heller jobbe sammen, sier skuespiller Adil Khan.

Både Rolfsen og Khan håper serien kan bidra til å ta opp viktige problemstillinger innad i det pakistanske miljøet.

– Jeg håper serien kan inspirere folk til å forstå kulturen bedre, slik at man kan rose det som bør roses, og kritisere det som bør kritiseres, sier Rolfsen til NRK.no.

Video Taxi-trailer

Se traileren til den nye norske Tv-serien «Taxi»

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.