Hopp til innhold

– Endelig en normal norskpakistaner på TV

Adil Khan, hovedrolleinnehaver i den nye TV-serien «Taxi», mener det er på tide at norske tv-seere får et innblikk i livet til en «helt normal norskpakistaner.»

Video Adil Khan om sin rollefigur i Taxi

VIDEO: Adil Khan er stolt over sin rollefigur Javar i TV-serien Taxi.

Skuespiller Adil Khan spiller den unge advokaten Javar i NRKs nye dramaserie «Taxi» som har premiere 31. oktober.

Scene fra Taxi-serien

Javar lever et dobbeltliv og har ikke fortalt familien om sitt forhold til Anne.

Foto: NRK

Javar får livet snudd på hodet når han tilfeldigvis avslører tidenes største skattesvindel innen taxibransjen i Oslo.

Advokaten har røtter i både det norske og i det pakistanske miljøet og ting blir enda mer komplisert når han skjønner at hans egen familie er involvert i skattejukset.

Adil Khan mener det er frustrerende at det kun finnes stereotypiske roller for pakistanske skuespillere i underholdningsbransjen.

– Vi har «Borettslaget», eller dårlige sketsjer på «Torsdag kveld fra Nydalen», der det tulles med gebrokkent norsk eller andre stereotypiske «kebab-roller,» sier Khan til NRK.no.

Han er storfornøyd med å få spille en troverdig pakistansk rollefigur i den nye serien.

– Endelig portretterer man en normal norskpakistaner på TV. Min rollefigur «Javar» er en helt vanlig fyr, sier Khan til NRK.no.

– Livet hans er splittet på grunn av familiens bakgrunn, men Javar er rå på å lyve og lever et dobbeltliv, sier skuespilleren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Ulrik Imtiaz Rolfsen om budskapet i Taxi

VIDEO: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen forteller om budskapet i TV-serien Taxi

– Ikke en innvandrerserie

Mye av mediedekningen om TV-serien har vært rundt det flerkulturelle aspektet i handlingen. Manusforfatter og regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adil Khan har også avslørt at deler av innholdet i serien, er basert på egne opplevelser.

– Men jeg er litt bekymret for at publikum skal avfeie det som en «innvandrerserie». Taxi er like mye en innvandrerserie som Coppolas triologi Gudfaren var, sier Rolfsen til NRK.

– Ja, den handler om immigranter, men det er historier om deres liv i Norge. Derfor omhandler i aller høyeste grad hele det norske samfunnet, sier regissøren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Adil Khan og Ulrik Imtiaz Rolfsen om 22. juli

VIDEO: Adil Khan og Ulrik Imtiaz Rolfsen om 22. juli

– Slutt å gå rundt grøten

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er glad for at han laget ferdig serien før terrorangrepene i Norge 22. juli.

– Det er ikke sikkert at jeg hadde turt eller orket å være like krass i kritikken mot pakistanere eller nordmenn etter terrorangrepene, sier han til NRK.no.

– Det er nå vi må skjerpe oss. Vi må ta oss seg i nakken og være ærlige. Vi må slutte å gå rundt grøten og heller jobbe sammen, sier skuespiller Adil Khan.

Både Rolfsen og Khan håper serien kan bidra til å ta opp viktige problemstillinger innad i det pakistanske miljøet.

– Jeg håper serien kan inspirere folk til å forstå kulturen bedre, slik at man kan rose det som bør roses, og kritisere det som bør kritiseres, sier Rolfsen til NRK.no.

Video Taxi-trailer

Se traileren til den nye norske Tv-serien «Taxi»

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober