Hopp til innhold

– Endelig en bok som tar klitoris på alvor

«Fifty Shades of Grey» tok Norge med storm. Nå kommer den såkalte lillesøsteren, og hun tar klitoris på alvor!

Anna Todd

25 år gamle Anna Todd fra Texas i USA står bak historien som Random House senere kjøpte rettighetene til å publisere i bokform. Serien er omtalt som «den unge Fifty Shades of Grey».

Liv Gulbrandsen

Liv Gulbrandsen forteller at hun nesten fikk utslett av den manglende litterære kvaliteten i første «After-bok».

Foto: Ole Kristian Årdal

– Forfatteren skriver om klitoris, det er jo en sensasjon! Det organet pleier aldri å få plass i populærkultur, sier Liv Gulbrandsen i foreningen Leser søker bok.

– Men den litterære kvaliteten kan en se langt etter. Jeg fikk nesten utslett av å lese boken, forteller hun videre.

Over én milliard visninger på nettet

After-cover

Gyldendag lanserer i disse dager den første av de fire bøkene i «After-serien».

Fenomenet «After» har på to år fått mer enn én milliard visninger på nettet etter at bit for bit av historien ble lagt ut på Wattpad (se faktaboks).

På mobil-appen kan folk lese og kommentere fortellingen om 18 år gamle, jomfruelige Tessa som velger ondskapsfulle Hardin til fordel for sin trygge kjæreste.

– Treffer en nerve

Sexolog Kristin Spitznogle mener det er en enkel forklaring bak bokseriens populæritet.

Kristin Spitznogle

Kristin Spitznogle mener «After-serien» treffer en nerve hos svært mange mennesker.

Foto: Ole Kristian Årdal

– At en kvinne møter en skadet mann, og deretter prøver å reparere ham, er en gammel historie. Vi liker fortellingen om den erfarne mannen som veileder en ung jomfru gjennom seksuell oppvåking.

Selv om serien appellerer til mange, mener Liv Gulbrandsen at dette ikke trenger å være et kvalitetstegn.

– Det er mange som liker kokain og horer, men det er ikke sikkert det er bra av den grunn.

– Klitoris får være med på festen

Spitznogle er enig med Gulbrandsen om at dette ikke er veldig stor litteratur, men deler gleden over sexbeskrivelsene i serien.

– Det er bra at klitoris får være med på festen, selv om det burde ha vært en selvfølge. Den hører til i seksuelle skildringer av kvinners nytelse.

Gulbrandsen håper det snart skal være mulig for små jenter å ha den samme begeistringen for klitoris som små gutter har for penis.

– Som en venninnes seksåring sa en gang: «Hvis jeg får en hamster skal den hete Klitoris, for den skal elske å kose».

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)