NRK Meny
Normal

– En utrolig opplevelse å jobbe med Joachim

Den irske stjerneskuespilleren Gabriel Byrne skryter av regissør Joachim Trier etter deres samarbeid i Cannes-filmen «Louder Than Bombs».

Louder Than Bombs

I CANNES: Gabriel Byrne og Isabelle Huppert har to av hovedrollene i «Louder Than Bombs». Her sammen med regissør Joachim Trier i forkant av den internasjonale pressekonferansen mandag.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Louder Than Bombs

SKRYTER AV TRIER: Rachel Brosnahan (til venstre) har pene ting å si om Joachim Trier (til høyre). I midten: Manusforfatter Eskil Vogt og skuespiller Devin Druid.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

– Det var en utrolig opplevelse å jobbe med Joachim. Jeg snakket akkurat med Rachel (Brosnahan) om hvor sympatisk han er som regissør og at han skjønner hva skuespillere gjør. Han regisserer på en måte som viser at han forstår både rollene og skuespillerne.

Dette er skussmålet fra Gabriel Byrne, som spiller en av hovedrollene i Joachim Trier-regisserte «Louder Than Bombs». Han sa dette under den offisielle pressekonferansen i forkant av gallapremieren for filmen i Cannes i kveld.

Rachel Brosnahan, blant annet kjent fra sin rolle i «House of Cards», forteller at «Louder Than Bombs» har vært en av de beste, korte erfaringene i hennes liv.

– Joachim har et veldig klart bilde av historien han vil fortelle, men innenfor rammen av det bildet, er det mye rom til å leke og eksperimentere, forteller hun.

Film-geek

Joachim Trier

PRESSEKONFERANSE: Joachim Trier til stede foran et fullsatt pressekorps i Cannes.

Foto: Skjermdump Cannes TV

Trier ble spurt om filmen handler om kvinner som må velge.

– Jeg har alltid vært interessert i menneskers historier, og jeg ville lage en mosaikk av en familiehistorie, der familien er subjektet, og ikke nødvendigvis enkeltfigurene.

– Hvorfor falt valget på Isabelle Huppert?

– Jeg var heldig med at hun ville være i filmen min. Jeg vet jeg høres ut som en enorm film-geek, men jeg hadde vært en fan av henne i årevis da jeg traff henne på en filmfestival i Stockholm for noen år siden, og etter det holdt vi kontakten. Jeg tenkte at vi trengte noen med den tilstedeværelsen på skjermen for å spille denne ikoniske moren.

Trier forteller at han og Vogt alltid har likt filmer som er gode på å portrettere reelle liv.

– Filmer som «Kramer vs. Kramer», «Ordinary People», «Breakfast Club». Jeg jobber ikke basert på sjanger. Film skal være så fritt som mulig og ha like store muligheter som romaner, med ulike karakterer og fri bevegelse i tid, sier Trier, som forteller at han og manusforfatter Eskil Vogt brukte mye tid i New York på å bare observere amerikansk high school-ungdom.

Blandet mottakelse

Filmen, som er en av 20 som konkurrerer om Gullpalmen, fikk terningkast fem av NRKs Birger Vestmo, og han omtaler den som «vakker og poetisk om sorg i stampe».

Filmen får samme terningkast av Aftenposten, og en firer av VG og Dagbladet. Samtidig får den noe mer blandet kritikk i bransjeblader som Variety og Hollywood Reporter, mens The Guardian gir filmen bare to av fem stjerner.

Filmens produsent Thomas Robsahm sier dette om mottakelsen til NRK:

– Vi er glade for mye positivt. Men som forventet er den ikke elsket av alle.

NRK møtte regissør Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogt bare noen timer før pressen fikk se filmen søndag.

– Jeg er veldig spent. Jeg har venner som er musikere som sier at de ikke leser kritikker. Men jeg skjønner ikke hvordan jeg ikke skal gjøre det. Jeg er så nysgjerrig på hva folk synes om filmen, sa Trier.

Klipp fra «Louder Than Bombs», med Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg

VIDEO: Klipp fra «Louder Than Bombs», med Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg.

Klipp fra «Louder Than Bombs» med Gabriel Byrne og Devin Druid

VIDEO: Klipp fra «Louder Than Bombs» med Gabriel Byrne og Devin Druid.