– En seier for den folkelige litteraturen

Kulturdepartementet har bestemt at flere forfattere nå skal få støtte. Det gleder Forfatterforbundet.

Jan Ove Ekeberg

Jan Ove Ekeberg er leder i Forfatterforbundet og har skrevet en rekke bøker.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kulturdepartementet har i dag bestemt at flere forfattere skal ha muligheten til å få støtte fra staten. I dag er det Den norske Forfatterforening (Dnf) som deler ut statens stipendmidler, men nå skal også den konkurrerende organisasjonen Forfatterforbundet få være med å bestemme hvem som får stipender.

Stipendmidlene som tidligere har blitt delt ut av forfatterforeningen har i stor grad bare gått til medlemmer av foreningen. For å bli medlem må litteraturen forfatteren ha skrevet opp til vurdering i Det litterære råd, for å avgjøre om litteraturen er god nok.

Forfatterforbundet ble stiftet for omtrent ett år siden, som en motvekt til dette. De representerer de mer folkelige litteratursjangrene, altså de som ikke fikk være medlem i Dnf.

Forfatterforbundet jubler

Forfatterforbundets leder, Jan Ove Ekeberg, forteller at dette nå gir nye muligheter.

– Nå kan alle de skjønnlitterære sjangrene søke tilskudd. Tidligere har man ekskludert hele sjangere for muligheten til å få stipend, sier han til NRK.

Han forteller at det at de nå får være med å fordele disse midlene innebærer at de kan etablere en profesjonell organisasjon.

– Vi har drevet denne foreningen på dugnad i et år, så denne avgjørelsen var nå et slags være eller ikke være for vår del, sier han.

Ekeberg, som blant annet har skrevet bokseriene Vilja Vikingjente, Den siste vikingkongen og I sverdets tid.

– Dette er en seier for den folkelige delen av norsk litteratur, og det betyr mye for bredden i det norske boktilbudet, sier Ekeberg til NRK.

– Naturlig

Det er Kulturdepartementet som bestemmer hvem det er som får være med å fordele midlene fra biblioteksvederlaget.

Frida Blomgren

Statssekretær Frida Blomgren i Kulturdepartementet.

Foto: Mona Lindseth / Kulturdepartementet

Statssekretær Frida Blomgren skriver i en e-post til NRK at Forfatterforbundet tilfredsstiller de formelle kravene for å få være med i ordningen.

– Vi har organisasjonsfrihet her i landet og det er et betydelig antall forfattere som ønsker at Forfatterforbundet skal ivareta deres interesser, skriver Blomgren i e-posten.

Forfatterforbundet leverte sin søknad om å være med å forhandle om biblioteksvederlaget 1. november.

– Ny avtale skal fremforhandles i nær fremtid. Det er naturlig at Forfatterforbundet blir en del av den nye avtalen, skriver hun videre.

Den norske Forfatterforening avviser i en SMS til NRK at de ekskluderer hele litterære sjangre. Utover det har de ikke anledning til å kommentere saken mandag kveld.

Kulturstrøm

 • Ralph Lauren med Pride-kolleksjon

  Fem unisex-plagg for barn og voksne er utviklet i samarbeid med Stonewall Community Foundation, og deler av salget vil gå til ulike LGBTQIA+-organisasjoner i hele verden, skriver Melk&Honning. Kampanjen frontes av kjente profiler – alle med en kobling til LGBTQIA+-miljøet, blant dem skiutøver Gus Kenworthy (bildet), ballettdanser Harper Watters og forfatter og komiker Patti Harrison.

  Gus Kenworthy på Dew Tour Breckenridge 2018
  Foto: Tom Pennington / AFP
 • Cohens brev til Marianne på auksjon

  I juni skal Leonard Cohens samling av over 50 brev til sin norske muse Marianne Ihlen – inspirasjonen for «So Long Marianne» – under hammeren i New York. Auksjonshuset Christie's kaller auksjonen for «Write and Tell Me Your Heart. Leonard Cohen's Letters to Marianne». (NTB)

  Leonard Cohens brev til Marianne Ihlen
  Foto: Christie's/NTB Tema