– En seier for den folkelige litteraturen

Kulturdepartementet har bestemt at flere forfattere nå skal få støtte. Det gleder Forfatterforbundet.

Jan Ove Ekeberg

Jan Ove Ekeberg er leder i Forfatterforbundet og har skrevet en rekke bøker.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kulturdepartementet har i dag bestemt at flere forfattere skal ha muligheten til å få støtte fra staten. I dag er det Den norske Forfatterforening (Dnf) som deler ut statens stipendmidler, men nå skal også den konkurrerende organisasjonen Forfatterforbundet få være med å bestemme hvem som får stipender.

Stipendmidlene som tidligere har blitt delt ut av forfatterforeningen har i stor grad bare gått til medlemmer av foreningen. For å bli medlem må litteraturen forfatteren ha skrevet opp til vurdering i Det litterære råd, for å avgjøre om litteraturen er god nok.

Forfatterforbundet ble stiftet for omtrent ett år siden, som en motvekt til dette. De representerer de mer folkelige litteratursjangrene, altså de som ikke fikk være medlem i Dnf.

Forfatterforbundet jubler

Forfatterforbundets leder, Jan Ove Ekeberg, forteller at dette nå gir nye muligheter.

– Nå kan alle de skjønnlitterære sjangrene søke tilskudd. Tidligere har man ekskludert hele sjangere for muligheten til å få stipend, sier han til NRK.

Han forteller at det at de nå får være med å fordele disse midlene innebærer at de kan etablere en profesjonell organisasjon.

– Vi har drevet denne foreningen på dugnad i et år, så denne avgjørelsen var nå et slags være eller ikke være for vår del, sier han.

Ekeberg, som blant annet har skrevet bokseriene Vilja Vikingjente, Den siste vikingkongen og I sverdets tid.

– Dette er en seier for den folkelige delen av norsk litteratur, og det betyr mye for bredden i det norske boktilbudet, sier Ekeberg til NRK.

– Naturlig

Det er Kulturdepartementet som bestemmer hvem det er som får være med å fordele midlene fra biblioteksvederlaget.

Frida Blomgren

Statssekretær Frida Blomgren i Kulturdepartementet.

Foto: Mona Lindseth / Kulturdepartementet

Statssekretær Frida Blomgren skriver i en e-post til NRK at Forfatterforbundet tilfredsstiller de formelle kravene for å få være med i ordningen.

– Vi har organisasjonsfrihet her i landet og det er et betydelig antall forfattere som ønsker at Forfatterforbundet skal ivareta deres interesser, skriver Blomgren i e-posten.

Forfatterforbundet leverte sin søknad om å være med å forhandle om biblioteksvederlaget 1. november.

– Ny avtale skal fremforhandles i nær fremtid. Det er naturlig at Forfatterforbundet blir en del av den nye avtalen, skriver hun videre.

Den norske Forfatterforening avviser i en SMS til NRK at de ekskluderer hele litterære sjangre. Utover det har de ikke anledning til å kommentere saken mandag kveld.

Kulturstrøm

 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.

 • Tidligere SKUP-leder tiltalt

  Statsadvokaten mener tidligere sekretariatsleder Jens Egil Heftøy (45) har begått grovt underslag for opp mot 200.000 kroner og har nå tatt ut tiltale, skriver Medier 24. Heftøy sa opp sin stilling rett etter at det ble funnet avvik i SKUPs regnskap i 2016. Saken skal opp i Oslo tingrett 6. og. 7. juni.