Hopp til innhold

– En av de mørkeste delene av Argentinas historie

Regissør Lucía Puenzo har forsøkt å se en av verdenshistoriens mest forhatte menn gjennom øynene til en tolv år gammel jente. I kveld åpner filmen hennes, Wakolda, årets Film fra Sør.

Wakolda

Hovedpersonen i filmen Wakolda er tolv år gamle Lillith. Hun er liten for alderen, og hengir seg til en hjelpende mann som utgir seg for å være Helmut Gregor.

Foto: Film fra sør

– Jeg ble fascinert av historien om nazistene som flyktet til Sør-Amerika etter andre verdenskrig. Mange av dem kom også til Argentina. Men disse historiene har i svært liten grad blitt et tema i argentinsk film eller litteratur, forteller Lucía Puenzo til NRK.no.

Hun bestemte seg for å gjøre noe med dette, og skrev boken Wakolda. Nå er boken blitt til en film med samme navn, og Wakolda er argentinernes Oscar-håp i kategorien "beste utenlandske film".

Filmen hadde premiere under filmfestivalen i Cannes tidligere i år, i den prestisjetunge seksjonen Un Certain Régard. Torsdag kveld åpner den Oslos filmfestival Film fra Sør.

 • Les P3s siste filmanmeldelser her
Wakolda

Wakolda handler ikke bare om en av verdens mest beryktede nazister, den handler også om en familie som blir blendet av en fremmed manns sjarm og omsorg. Àlex Brendemühl (til høyre) spiller Josef Mengele i filmen.

Foto: Film fra sør/Wakolda

Fikk leve i fred

Da argentinske Lucía Puenzo skulle ta for seg en del av landets mindre ærefulle historie, var det med utgangspunkt i en av verdenshistoriens mørkeste sinn – Josef Mengele – og tolv år gamle Lillith.

Lillith er en skjør, argentinsk jente med porselenshud og klare, blå øyne. Hun vokser ikke helt som hun skal, ikke før hun får hjelp fra den tyske legen Helmut Gregor.

Det hverken tolv år gamle Lillith eller familien hennes vet, er at den tilsynelatende omsorgsfulle Gregor er Josef Mengele. Den tyske medisineren var en av andre verdenskrigs mest fryktede nazister, kjent for sine ekstreme og umenneskelige eksperimenter på uskyldige mennesker.

– Man vet at Mengele levde i Buenos Aires i fire år. Da sto han med sitt fulle navn oppført i telefonkatalogen, og levde helt fritt, han hadde også sin egen farmasøytiske virksomhet i byen. Han var en respektert mann, forteller Lucía Puenzo når NRK.no møter henne timer før hun skal åpne Film fra Sør.

Besatt av tvillinger

Lucia Puenzo

Argentinske Lucía Puenzo er datter av den oscarvinnende regissøren Luis Puenzo. Hennes tre brødre jobber også med film.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

I filmen lever Josef Mengele med skjult identitet i Bariloche, ikke langt unna den chilenske grensen. Mengele kaller seg for Helmut Gregor og tar seg inn på hotellet til Lilliths familie.

Han vinner tilliten til Eva, den tolv år gamle jentas mor, og hjelper den unge jenta med veksthormoner for å få henne til å vokse. Når Mengele oppdager at Lilliths mor venter tvillinger, blir han nærmest besatt av familien.

– Jeg ville se Josef Mengele fra et annet perspektiv, og i filmen ser man ham gjennom tolv år gamle Lilliths øyne. Det tar litt tid før de skjønner at de har et monster boende under samme tak som dem, forteller Puenzo, som er blitt utropt til en av verdens mest interessante filmregissører.

Levde i skjul

For regissøren og forfatteren var det viktig å unngå stereotypiene da hun skulle kaste lys over en mann som Josef Mengele.

Puenzo ville få frem flere sider av den tyske krigsforbryteren, både den vanlige mannen som levde i skjul blant vanlige mennesker i 40 år, men også udyret som utførte grufulle eksperimenter på uskyldige mennesker.

– Det som nesten er verst, er at disse nazistene levde som vanlige mennesker blant argentinere over så mange år. Samtidig måtte de skjule de perverse og monstrøse ideene sine. Og det klarte mange av dem.

Nazistene som kom til Sør-Amerika fikk stort sett leve i fred, og Josef Mengele døde i Brasil uten noen gang å bli stilt for retten for sine handlinger. Samtidig er det dokumentert eksperimentene hans fortsatte på barn og gravide kvinner, også etter at han flyktet til Sør-Amerika.

Brukt for å sverte Perón

Det er flere grunner til at det er blitt fortalt svært få historier som denne gjennom argentinsk film og litteratur, tror Puenzo.

– Det er svært komplekst. President Juan Perón åpnet landet for nazistene og slapp dem inn. Det er sant. Men han gjorde også mange bra ting for Argentina. Og i ettertid er historien om nazistene blitt brukt av høyresiden for å sverte Peróns ettermæle. Samtidig vet vi ikke om høyresiden ville vært bedre selv, eller om de kunne gjort ting som var enda verre, forteller Puenzo.

Oscar-familie

Filmen er plukket ut til å kjempe om en Oscar-nominasjon i kategorien «beste utenlandske film».

Hvis den skulle vinne i 2014, blir det familien Puenzos andre Oscar-statuett. Regissøren Luis Puenzo, Lucias far, vant Oscar i samme klasse i 1986 for filmen “La historia official”.

Selv om Wakolda tar for seg en kontroversiell del av Argentinas historie, har den blitt tatt imot med åpne armer av det argentinske publikummet. Etter tre uker med kinovisninger var filmen sett av 300.000. Noe som er langt bedre enn Lucia Puenzo hadde forventet.

– Filmen har fått mye positiv oppmerksomhet. Vi trodde den kom til å slå an blant et litt eldre publikum, som kjenner til historien, men den har faktisk blitt veldig godt mottatt av tenåringer og yngre seere. Selv var jeg fascinert av denne delen av argentinsk historie da jeg var 15, og det viser kanskje at det er behov for denne type historier om landets fortid.

Wakolda

Det tok syv måneder med leting før Lucia Puenzo fant Florenica Bado, jenta som spiller Lillith i filmen. Hun hadde ingen skuespillererfaring, og ble oppdaget utenfor skolen sin.

Foto: Film fra sør/Wakolda

Kulturstrøm

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.

 • Sjelden Mercedes solgt for over én milliard

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.

  Det opplyser auksjonshuset Sotheby's i London. Bilen, en Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut fra 1955, ble kjøpt av en privat samler for 135 millioner euro. Den er en av bare to i sitt slag.

  Prisen er nesten tre ganger så høy som den forrige rekorden, som ble satt i 2018 av en Ferrari 250 GTO fra 1962.

  (©NTB)

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.
  Foto: AFP