– En heroisk og viril musikkstil

Typisk musikk som skal skape kampånd, sier musikkprofessor om lydsporet til den norske islamistvideoen.

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

Videoen glorifiserer drap på norske soldater og hevn mot regjeringen og kongehuset. Musikken er typisk oppildnende kampmusikk, sier musikkprofessor.

Videoen ble lagt ut på nettstedet YouTube i går, og etterforskes nå av PST.

Den viser bilder av lidende afghanske barn og bevæpnede norske soldater, samt av kronprinsen og statsministeren med oppfordringer til drap.

Hallgjerd Aksnes

Musikkprofessor Hallgjerd Aksnes.

Foto: Uio.no

Teksten er vers fra Koranen. Det musikalske lydsporet er et mannskor som synger versene på skjermen.

– Dette er en heroisk, viril musikkstil som sammen med teksten og bildene skal skape kampånd, sier Hallgjerd Aksnes, professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Stammer fra Midtøsten

NRK.no har snakket med flere islamkjennere og musikkeksperter, men ingen har klart å identifisere innspillingen. Aksnes mener at det må være en innspilling fra et arabisk land.

– Deler av den har parallelle terser som høres veldig vestlige ut. Men her er det mye stemmebruk og melodilinjer med melismer – melodiske «kruseduller» – som er typisk for musikk fra Midtøsten, sier hun.

Musikkprofessoren synes videoen minner om måten 22. juli-terroristen omtaler musikk i sitt såkalte manifest.

– Det som fremstår mest uhyggelig for meg er den sterke kontrasten mellom en melodiøs og velklingende musikk og de grufulle bildene og budskapet, sier hun, og fortsetter:

– Musikken er åpenbart ment for å estetisere grusomme handlinger, slik mange grusomme handlinger dessverre har vært estetisert før – for derved å gjøre det lettere å rettferdiggjøre det grusomme man gjør som «riktig», «rettferdig» og «nødvendig», jevnfør Anders Behring Breivik.

– «Til ungdommen» hadde vært verre

Faglig leder for musikkutdanningen ved NISS, Audun Molde, synes ikke musikken er særlig dramatisk sammenliknet med bildene.

Audun Molde

Audun Molde er musikkviter og faglig leder for populærmusikkstudiet på NISS.

Foto: Privat

– Det er en ganske moderat «muzak» i forhold til bildene som vises. Det er bare menn som synger, og den har et marsjpreget tempo og insisterende gjentakende preg, sier han.

Molde mener videoen hadde skapt mer frykt dersom det ble brukt en kjent, norsk melodi.

– En tenkt versjon av denne videoen med «Ja, vi elsker», «Til ungdommen» eller noe annet veldig norsk ville gitt en langt mer skremmende effekt, sier han.

– Vil skape et fellesskap

Molde forteller at musikk med mye energi og høy intensitet historisk sett har vært vanlig i oppildnende propaganda.

– USAs militære styrker hadde en famøs spilleliste i Irak og på Guantánamo bestående av mye tungrock og metall. Folkemusikk kan også brukes begge veier for å vekke nasjonale/nasjonalistiske følelser, og selvfølgelig vil sangtekstene bety noe, sier han.

Musikkviteren mener musikk som brukes i slike sammenhenger har noe til felles: Den søker å skape et skille mellom oss og dem.

– Den vil ofte virke inkluderende og inviterende og invitere til et fellesskap, hvor også noen faller utenom. Det kan være marsjer eller låter med allsangpotensial, altså musikk som kan skape samhold og en sterk «vi»-følelse. Det kan sammenliknes med fotballsanger som «We are the champions» og patriotiske politiske kampanjesanger, sier Molde, og fortsetter:

– I propaganda kan dette også ha også et ideologisk aspekt: Musikk som man antar fienden vil finne moralsk eller kulturelt forkastelig kan virke skremmende. Det kan være når denne videoen er ledsaget av arabisk sang som i en annen kontekst kan være vakker, eller når USA spiller Metallica for krigsfanger som ikke synes Metallica er tøft, sier han.

LES OGSÅ:

Metallica

Musikken til Metallica ble brukt som tortur på fangeleiren Guantanamo Bay. Det fungerte fordi fangene der så på det amerikanske bandets musikk som moralsk og kulturell forkastelig. For amerikanernes egne soldater fungerte imidlertid Metallica som oppildnende, sier musikkviter Audun Molde.

Foto: STUART RAMSON / AP

Kulturstrøm

 • Kanye snakket om «presidentkallet»

  I et tre timer langt radiointervju hos Joe Rogan snakket Kanye West om sitt kall etter å bli «lederen av den frie verden». Han kom også med udokumenterte antydninger om at Bob Marley, Michael Jackson og Prince hadde blitt drept, melder Variety.

  Kanye West
  Foto: ANGELA WEISS
 • Fremtidens kunst

  Norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år. Ny teknologi og digitale kunstauksjoner har gjort det mulig å nå kunstsamlere over hele verden.

  Digital kunst omsettes for millioner – norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år