NRK Meny
Normal

– En fare for menneskets utvikling

En dansk undersøkelse viser at barn heller vil leke med nettbrett enn en venn. - Trist, farlig og betenkelig, mener Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi.

to jenter i sengen som ser på en ipad

BESTEVENN: To av tre danske barn vil heller leke med nettbrett enn sammen med et annet barn.

Foto: Netflix

En undersøkelse gjort av Danmarks barneombud, Børnerådet, viser at to av tre barnehagebarn foretrekker å leke med iPaden fremfor venner.

Undersøkelsen omfatter 844 danske barn fra fire til seks år.

Trist utvikling

Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi ved NTNU i Trondheim, er kritisk til undersøkelsens resultat.

– Det er trist, farlig og betenkelig at vi har fått en utvikling hvor man foretrekker ting som gjelder en selv, og som man kontrollerer selv. Arten vår er avhengig av å utvikle oss via møte med andre, ikke bare når det gjelder forplantning, men også ved kommunikasjon.

Arnulf Kolstad, professor NTNU

KRITISK: Arnulf Kolstad, professor ved NTNU, synes resultatene i den danske undersøkelsen er urovekkende.

Foto: Tone Iversen / NRK

LES OGSÅ: Advarer mot iPad-bruk i barnehagen

– Hvis man i tidlig alder stenger av den kontakten, blir vi en annen type mennesker, som ikke utvikler oss slik som arten har gjort de siste 3000 årene, sier Kolstad.

Han ser likevel fordeler ved bruk av iPad hos barn over seks år.

– Dersom bruken ikke er overdrevet, er det mye å hente fra teknologien, som informasjon og faktakunnskap.

Lot ikke barna bruke iPad

iPad er et av de mest solgte skjermbrettene, og kommer fra Apple. Den nå avdøde gründeren, Steve Jobs, avslørte at det ikke var fri teknoflyt i hjemmet.

– Barna har ikke brukt iPad. Vi begrenser hvor mye de får bruke teknologi hjemme, fortalte firebarnsfaren til New York Times i 2010.

– Foreldres engasjement i forhold til barns mediebruk er veldig viktig. Spesielt når de er små er det viktig, sier Elisabeth Staksrud, førsteamanuensis ved Institutt for Medier og Kommunikasjon, UiO.

Maks 30 til 60 minutter

Melanie Huynh Ekholdt, barnepsykiater ved Diakonhjemmet sykehus, mener en lignende undersøkelse bør gjøres i Norge.

– Dette er en spennende og grundig undersøkelse, gjort ved å spørre barna direkte. Tenk at et nettbrett kan være mer spennende enn et annet barn. Ungene kan lære mye av variert innhold, men sitter de alene, velger de kanskje ikke det som er mest utfordrende. Det er viktig at foreldrene er til stede.

– Barn trenger fortsatt andre mennesker for å lære å utvikle språk, følelser og tanker. De bør ikke bruke nettbrett mer enn mellom en halvtime til en time hver dag, avhengig av barnets temperament, sier psykiateren.

LES OGSÅ: – Vil heller ha nettbrett enn flere lærere

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3