– En bok vil nærmest aldri gå ut på dato

Blant de tre millioner bøkene som anslås å ha blitt makulert i fjor, fantes det ingen fra Flamme Forlag. Forlaget har en policy om å ikke makulere bøker.

Linn Strømsborg

– Vi har, så lenge økonomien vår tilsier at vi kan fortsette med det, en policy om å ikke makulere bøker, sier Linn Strømsborg, som er markedskoordinator i Flamme Forlag.

Foto: Heidi Furre

Tidligere denne uken skrev NRK at tre millioner bøker anslås makulert i 2015. Men ikke alle forlagene bidro til det høye tallet.

– Vi har, så lenge økonomien vår tilsier at vi kan fortsette med det, en policy om å ikke makulere bøker. Vi selger dem til det er tomt, sier Linn Strømsborg, som er markedskoordinator i Flamme Forlag.

– Hvor gjør dere av restopplag som ikke blir solgt?

– De ligger fortsatt på lager hos distributøren eller på kontoret vårt. Men de selger jevnt og trutt via nettsidene våre og alle boksalgene vi arrangerer når vi har sjansen.

– Håper vi klarer å utgi titler som kan vare evig

Kari Spjeldnæs

Viktigere enn å ha et mål om å ikke makulere bøker, synes Kari Spjeldnæs det er å sørge for at forlagsdriften sikrer muligheten til å opprettholde en bred og nyansert utgivelsesliste over tid.

– For et forlag, stort eller lite, med bredde i sin portefølje kan det ikke være noe mål å aldri skulle makulere en eneste bok, sier forlagsdirektør i Aschehoug, Kari Spjeldnæs.

Hun mener det er mye viktigere å sørge for en god drift som sikrer muligheten til å opprettholde en bred og nyansert utgivelsesliste over tid.

Strømsborg i Flamme Forlag forklarer at valget om å ikke makulere, handler om alle ressursene som er brukt på design, papir og selve utformingen av bøkene.

– Derfor ligger lista vår høyt for å makulere restopplag, sier Strømsborg, som mener det for tiden er mange faktorer som bidrar til at bøker kan oppleves som forbruksvarer.

– Men samme hvordan markedet fungerer og utvikler seg, så vil en bok nærmest aldri gå ut på dato, sier hun.

– Ikke negativt at bøker er en forbruksvare

Spjeldnæs tror ikke at det er noen motsetning mellom å ta vare på bøker i mange år og å se dem som en forbruksvare.

– Det er mulig vi legger ulikt innhold i begrepet «forbruksvare». I mitt perspektiv er ikke det negativt, tvert imot er det positivt at leserne forholder seg aktivt til «bokkonsum», at de fortløpende leser og bruker bøkene sine, sier Spjeldnæs.

Hun forteller videre at makulering av titler alltid vil være knyttet til analyse av salgsstatistikk.

Når vi makulerer titler, slik at de for eksempel kun finnes som e-bok, er det kun i tilfeller der vi ser at det ikke har vært salg av tittelen over lengre tid.

Mener etterspørselen kan komme tilbake etter at bøker er makulert

Bjørn Sortland blir festspelforfattar 2011.

– Man får ikke en telefon engang, man får et brev som heter «realisering», fortalte Sortland lattermildt i Salongen om det å få beskjed om makulering av restopplag.

I gårsdagens Salongen-sending snakket Bjørn Sortland om makulering av bøker.

Der ble forfatteren spurt om han hadde opplevd å få en telefon om at bøkene hans kom til å bli makulert.

– Man får ikke en telefon engang, man får et brev som heter «realisering», fortalte Sortland lattermildt, før han senere la til:

– Det uheldige med makulering er at det etter en stund kan bli stor etterspørsel etter bøkene likevel, så jeg har blitt kvitt en del av eskene mine.

Kulturstrøm

 • Roy Lønhøiden kan havne i fengsel

  Den Spellemann-nominerte artisten reagerer sterkt på boten han fikk etter å ha kjørt over en stengt grenseovergang. I mars ble Lønhøiden stansa av norsk politi etter å ha passert en stengt grenseovergang.

  – Jeg har ikke råd til å betale noen bot. Det har vært dårlig med spillejobber det siste året. Da blir det i så fall fengsel, sier han.

 • Iron Maiden til Norge i 2022

  Musikkfestivalen Tons of Rock avlyser årets festival. Samtidig annonserer de at britiske Iron Maiden gjester Oslo og Ekebergsletta sommeren 2022.

  Iron Maiden i Trondheim
  Foto: Jørn Gjersøe
 • Tons of Rock avlyst

  Festivalen Tons of Rock er avlyst, melder festivalen selv på sine nettsider. Festivalen skulle vært avholdt på Ekebergsletta 23.-25. juni. De som har kjøpt billett til årets festival - eller til fjorårets, som også ble avlyst - kan bruke denne på neste års festival.