NRK Meny
Normal

Britisk politi anklages for å drive heksejakt på journalister

– Vi er utsatt for en heksejakt, skriver The Sun-kommentator etter helgens arrestasjoner av avisens journalister.

Video Høring etter avlyttingsskandalen

En kommentator i The Sun går hardt ut mot britisk politi etter helgens arrestasjoner. Han skriver at heksejakten har satt Storbritannia bak eks-Sovjetstater hva gjelder pressefrihet.

Foto: Nyhetsspiller

The Sun-kommentator Trevor Kavanagh går til frontalangrep mot politietterforskningen av medieskandalen som har rullet i Storbritannia det siste året.

– En krigserklæring! Dette er et forsøk på å slå tilbake med det man har, som i pressen er retorisk slagkraft, sier Øyvind Bratberg, som er storbritanniaforsker på institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Politiet truer pressefriheten i landet

I en kommentar i dagens utgave av «The Sun» skriver Kavanagh at politiet truer pressefriheten i landet, og behandler journalistene som gjengkriminelle.

Bratberg mener Kavanagh med dette slår tilbake på det man mener er alt for kraftig lut og alt for kraftige virkemidler fra politiet og de som er ansvarlig for å etterforske det som har skjedd i pressen i Storbritannia.

– Hvorfor går politiet så hardt til verks?

– Politiet var sent ute med å starte etterforskningen, i tillegg var de selv involvert ved at etterforskere har mottatt penger. Nå forsøker man å komme på offensiven og det gjør man ved å ta frem kanon mot småfugl i samme bransje, sier Bratberg.

Pressen går i forsvar

– Så kommentatoren har rett i at politiet bedriver heksejakt?

– Man har iallefall kommet i en situasjon hvor denne delen av pressen er veldig på defensiven og hvor de som er ansvarlige for å luke ut urene elementene tar mer enn man i utgangspunktet hadde tenkt.

Til sammen ble åtte personer pågrepet i politiaksjonen lørdag, fem av dem er ansatt i den britiske avisen The Sun. Hjemmene og kontorene deres ble ransaket, og de etterforskes nå for å ha bestukket offentlige tjenestemenn med penger for å få tips om hemmelig informasjon.