Hopp til innhold

Hjelmeland føler seg dolket i ryggen av DNS

Bjarte Hjelmeland hevder Den Nationale Scene-styreleder Siren Sundland serverer løgner om ham for å vri fokus bort fra «den alvorlige situasjonen hun har satt teatret i». – Jeg gjør ikke dette for å legge skylden på Hjelmeland, svarer Sundland.

Siren Sundland, Agnete Haaland, Bjarte Hjelmeland

LANGER UT MOT ETTERFØLGERNE: Stemningen var god da styreleder Siren Sundland (t.v.) i 2010 presenterte Agnete Haaland som Bjarte Hjelmelands arvtaker i teatersjefstolen på DNS. Nå anklager Hjelmeland styrelederen og den nåværende teatersjefen for løgn.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det er i et leserinnlegg i Bergens Tidende den tidligere teatersjefen Hjelmeland kommer med de sterke uttalelsene om styreleder Siren Sundland og nåværende teatersjef Agnete Haaland ved DNS.

Den håpløse situasjonen som styret og dagens ledelse befinner seg i, er de fullt og helt skyld i selv.

Bjarte Hjelmeland

– Den håpløse situasjonen som styret og dagens ledelse befinner seg i, er de fullt og helt skyld i selv. Agnete har selv satt i gang en urimelig prosess, som i tillegg formelt sett er blitt svært klønete behandlet.

– Styreleder forsøker å vri seg unna den alvorlige situasjonen hun har brakt teatret i, ved å antyde at det var administrativt kaos i min sjefstid, sier Hjelmeland til avisen.

– Hadde en svært velfungerende administrasjon

Han mener Haaland og Sundland serverer løgner når de har uttalt at de har arvet økonomiske problemer fra Hjelmelands tid som sjef. Han stiller seg også uforstående til Sundlands påstand om at teateret i realiteten var uten administrasjon da Hjelmeland brukte mye tid på scenen under sitt siste år som leder.

«Sannheten er at hvert av mine fire år som sjef ga økonomisk overskudd», og «vi hadde en svært velfungerende administrasjon og en høyst kompetent ledergruppe», skriver Hjelmeland.

Bjarte Hjelmeland La Cage aux Folles

STO PÅ SCENEN: Styreleder Siren Sundland har uttalt at DNS i realiteten var uten administrasjon det siste året Bjarte Hjelmeland var teatersjef. Her står han på scenen som dragartisten Albert under oppsetningen La Cage aux Folles i november 2010.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Til NRK sier Hjelmeland at han bestemte seg for å skrive leserinnlegget grunnet «en rekke påstander mot ham» som har dukket opp den siste tiden.

– Jeg føler jeg absolutt hadde styrets støtte i å styre teatret på den måten jeg gjorde, men føler jeg nå blir svertet for det, sier Hjelmeland.

«Faller meg i ryggen for å redde sitt eget skinn»

Hjelmeland var en av dem som støttet den tidligere produksjonstekniske lederen Øyvind Eskildsen da sistnevnte anla en arbeidsrettssak mot DNS etter å ha blitt avskjediget. Teateret har samlet sett brukt rundt seks millioner kroner på konflikten, noe Hjelmeland også reagerer sterkt på.

Styreleder Sundlands frekkhet topper seg når hun uten skjensel påstår at det «endelig er orden på økonomien».

Bjarte Hjelmeland

«At styreleder faller meg i ryggen for å forsøke å redde sitt eget skinn når det nå rulles opp hvor amatørmessig styrearbeid hun har gjort i denne saken, ser jeg på som et anfall av panikk (...) Styreleder Sundlands frekkhet topper seg når hun uten skjensel påstår at det «endelig er orden på økonomien» etter at hun sammen med styret og teatrets ledelse har sølt bort over seks millioner kroner», skriver den tidligere teatersjefen.

Hjelmeland konkluderer i leserinnlegget med at hans egen samvittighet hadde tvunget ham til å gå av som teatersjef dersom han hadde brukt seks millioner på en arbeidsrettssak.

Overfor NRK innrømmer Hjelmeland at det var konflikter på teatret under hans styringstid, men avviser at han har noen skyld i personalkonflikten som dukket opp.

– Vil ikke legge skylden på Hjelmeland

Siren Sundland startet som styreleder i 2011, da Hjelmeland hadde sitt siste år som teatersjef.

Hjelmeland hevder de hyppig snakket om økonomi, og at tonen dem imellom var god. Halvveis i Hjelmelands fire år lange gjerning som teatersjef, brukte DNS karakteristikken «kunstnerisk suksess, stor publikumsoppslutning og en trygg økonomi» i en pressemelding om situasjonen ved teatret. Da han gikk av, takket DNS ham for «fire fantastiske år»,

Når jeg legger frem disse tallene, er det ikke for å legge skylden på Hjelmeland eller andre.

Siren Sundland

Haaland skriver i en tekstmelding til NRK at det er styreleder Siren Sundland som skal uttale seg på vegne av teatret i saken. Overfor Bergens Tidende peker Sundland på at teatret i 2010 hadde store budsjettavvik, og at de endte med et overskudd på kun 38.000 kroner.

– Bjarte Hjelmeland gjorde en fantastisk jobb som teatersjef. Men teatret hadde også krevende utfordringer når det gjaldt kostnadsstyring på produksjonssiden. Når jeg legger frem disse tallene, er det ikke for å legge skylden på Hjelmeland eller andre, men for å forklare hvorfor styret har vært så opptatt av å få på plass ny organisering, ny ansvarsfordeling og digitale styringssystemer. Jeg ser at Bjarte ønsker dokumentasjon på disse tallene, og det er vi i ferd med å finne til ham nå, sier Sundland til NRK.

– Har ansvar for å ikke holde konflikten gående

Styrelederen sier omleggingen har økt egenkapitalen med ni millioner kroner fra 2010.

– Men denne omleggingen har dessverre også vært utfordrende, ikke minst når det gjelder personalsaken som endte i retten. Utfordringene oppsto altså ikke under Agnete Haaland, men dukket opp i forbindelse med omleggingen som ble adressert i 2010, sier Sundland.

Sundland sier følgende om Hjelmelands ordbruk når det gjelder påstandene om løgn, «amatørmessig styrearbeid» og at styrelederen «faller ham i ryggen for å redde sitt eget skinn»:

– Jeg hadde nok forventet et annet format. Alle som er glade i teatret har et ansvar for å ikke holde konflikten gående.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.