Hopp til innhold

– Dette var uvanlig lite vellykket fra Apple

De nye smilefjessymbolene i flere hudfarger fra Apple får folk til å rase på sosiale medier. Antirasistisk senter mener forsøket på å skape mangfold er mislykket.

Emoji-symbolene ser sykelige ut mener Rune Berglund Steen fra Antirasistisk Senter.

Leder for Antirasistisk Senter mener de nye emoji-symbolene fra Apple ser ut som de kunne vært laget på 90-tallet.

De siste dagene har de nye såkalte «emojiene» fra Apple gått som en farsott på sosiale medier.

I selskapets nye iPhone-oppdatering, kjent som iOS 8.3, følger det med 300 nye symboler. Men etter at utviklere har publisert bilder av de nye bildesymbolene, har flere reagert på skaleringen av hudfarger.

– Det ser ut som 90-talls grafikk. Dette er uvanlig lite vellykket fra noen som er så proffe som Apple. Jeg tviler på at mange vil la seg friste til å brukes disse, sier leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen.

– Ser ut som den har gulsott

Berglund Steen synes de nye symbolene ser sykelige ut.

– Det veldig gule ansiktet som mange antar er en asiat, ser ut som det har gulsott, og det mørkeste ser jo ganske grå ut. Det ser kleint ut. sier Steen.

Han presiserer at symbolikken i dataverdenen ikke burde være basert på hvite mennesker, men at Apple med fordel kunne brukt sine beste grafikere. Selv kjenner han seg ikke igjen i noen av figurene.

– Jeg savner en som er anemisk blek, en som bruker mye tid på kontoret. Det er ingen som er usunt bleik nok for meg, sier Steen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Apples nye emojis

Smilefjesene på Apples telefoner og nettbrett blir flerkulturelle.

Foto: Apple

Et sensitivt tema

På Bjørnholt videregående bruker elevene ved medielinja mye «emojier», men de er ikke spesielt imponert over Apples forslag på å skape mer mangfold.

– Jeg synes dette ligner på det som er på baksiden av tannkremen, rangert etter farger. Mangfold har ikke noe med hudfarge å gjøre, sier Julie (18).

– Disse smileyene er ikke noe symbol på kultur det er bare en hudfarge, ellers ser alle helt like ut, sier klassevenninnen Leila (18).

Kompisen William forstår hva Apple har prøvd på, men tror dette er et sensitivt tema de med fordel kunne jobbet mer med.

– Når de lanserer hudtoner skiller de mellom raser, det synes jeg egentlig er litt feil. Jeg synes vi alle er en rase – vi er mennesker alle sammen. Det holder med ett menneske, sier William (18).

Apple vil ikke kommentere saken, men presiserer at de nye symbolene foreløpig ikke er tilgjengelige for publikum.

Kulturstrøm

 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.

 • Pris for saker om feilopererte

  NRK Sørlandet har vunnet en pris blant regionale mediehus i Europa for sakene om «De feilopererte» ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord.

  Prisen fra bransjeorganisasjonen Circom ble delt ut i Irland torsdag kveld.

  Nyhetssjef Jon Anders Møllen og journalistene Siv Kristin Sællmann og Kari Jeppestøl Arntzen tok i mot prisen i kategorien for undersøkende journalistikk.

  NRK Sørlandet vant Circom pris for de feilopererte
  Foto: Circom