– Dette var uvanlig lite vellykket fra Apple

De nye smilefjessymbolene i flere hudfarger fra Apple får folk til å rase på sosiale medier. Antirasistisk senter mener forsøket på å skape mangfold er mislykket.

Emoji-symbolene ser sykelige ut mener Rune Berglund Steen fra Antirasistisk Senter.

Leder for Antirasistisk Senter mener de nye emoji-symbolene fra Apple ser ut som de kunne vært laget på 90-tallet.

De siste dagene har de nye såkalte «emojiene» fra Apple gått som en farsott på sosiale medier.

I selskapets nye iPhone-oppdatering, kjent som iOS 8.3, følger det med 300 nye symboler. Men etter at utviklere har publisert bilder av de nye bildesymbolene, har flere reagert på skaleringen av hudfarger.

– Det ser ut som 90-talls grafikk. Dette er uvanlig lite vellykket fra noen som er så proffe som Apple. Jeg tviler på at mange vil la seg friste til å brukes disse, sier leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen.

– Ser ut som den har gulsott

Berglund Steen synes de nye symbolene ser sykelige ut.

– Det veldig gule ansiktet som mange antar er en asiat, ser ut som det har gulsott, og det mørkeste ser jo ganske grå ut. Det ser kleint ut. sier Steen.

Han presiserer at symbolikken i dataverdenen ikke burde være basert på hvite mennesker, men at Apple med fordel kunne brukt sine beste grafikere. Selv kjenner han seg ikke igjen i noen av figurene.

– Jeg savner en som er anemisk blek, en som bruker mye tid på kontoret. Det er ingen som er usunt bleik nok for meg, sier Steen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Apples nye emojis

Smilefjesene på Apples telefoner og nettbrett blir flerkulturelle.

Foto: Apple

Et sensitivt tema

På Bjørnholt videregående bruker elevene ved medielinja mye «emojier», men de er ikke spesielt imponert over Apples forslag på å skape mer mangfold.

– Jeg synes dette ligner på det som er på baksiden av tannkremen, rangert etter farger. Mangfold har ikke noe med hudfarge å gjøre, sier Julie (18).

– Disse smileyene er ikke noe symbol på kultur det er bare en hudfarge, ellers ser alle helt like ut, sier klassevenninnen Leila (18).

Kompisen William forstår hva Apple har prøvd på, men tror dette er et sensitivt tema de med fordel kunne jobbet mer med.

– Når de lanserer hudtoner skiller de mellom raser, det synes jeg egentlig er litt feil. Jeg synes vi alle er en rase – vi er mennesker alle sammen. Det holder med ett menneske, sier William (18).

Apple vil ikke kommentere saken, men presiserer at de nye symbolene foreløpig ikke er tilgjengelige for publikum.

Kulturstrøm

 • Verdens første forfatter var kvinne

  Enheduanna var prestinne og poet og levde i Mesopotamia for 4500 år siden. Forfatter Berit Hedemann og professor emeritus Jens Erland Braarvig snakker om hvordan historiens første forfatter har truffet dem med sine 4500 år gamle erotiske dikt. Hør samtalen her i Studio 2 på NRK P2.

  Mesopotamisk gudinne Nanna
 • Fikk Aschehougs barnebokpris

  Marianne Kaurin får Aschehougs pris for sitt forfatterskap. Forlaget sier at forfatteren bekrefter sin posisjon som en av våre aller mest lovende forfattere gjennom romanen hun kom med i høst; Syden. Prisen er på 30.000 kroner. Les NRKs Anne Cathrine Straumes anmeldelse av boka «Syden» her.

  Marianne Kaurin forfatterportrett
  Foto: Aschehoug forlag
 • Medlem av Salhuskvintetten er død

  Ole Mjelde døde onsdag, 93 år gammel. Mjelde var siste gjenlevende fra den legendariske gruppen Salhuskvintetten, skriver Bergensavisen. Salhuskvintetten var veldig populære på Vestlandet, men solgte plater over hele landet.