Hopp til innhold

– Dette har vi jobbet med siden 2004

NEW YORK/OSLO (NRK): De to norske serieskaperbrødrene av spenningsserien «Mammon», er spente på kveldens gjeve Emmy-prisutdeling. Blir det seier, skrives det historie i norsk dramaproduksjon.

gjernmund og vegard stenberg eriksen

ÉN AV FIRE: Den norsk spenningsserien «Mammon» er én av fire serier som er nominert i klassen beste drama til kveldens Emmy Award. Brødrene og serieskaperne Gjermund (f.v.) og Vegard Stenberg Eriksen er spente på kveldens prisutdeling.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Vi ble veldig overrasket! Nå er vi her, og det blir spennende å se hvordan det kommer til å gå i kveld. Vi ha jobbet med dette siden 2004, så det er en fantastisk følelse, sier Vegard Stenberg Eriksen.

NRK møter de to serieskaperbrødrene av spenningsserien «Mammon» i New York, hvor de begynner å gjøre seg klare for kveldens Emmy-prisutdeling.

Det ble tidligere i høst kjent at NRK-serien er nominert til den internasjonale, prestisjetunge dramaprisen, der det er første gang en norsk dramaserie er nominert.

– Får møte hvem de vil fordi de er norske

Sesong to av den mørke, politiske spenningsserien, er én av fire nominerte i kategorien beste drama. Her konkurrerer den mot australske «Wanted», brasilianske «Justiça» og japanske «Moriribito: Guardian of the Spirit».

Premiere på sesong 2

NOMINERT: Se video for trailer på sesong to av «Mammon».

Gjermund Stenberg Eriksen mener «Mammon» har en handling som passer dagens samfunn.

– Du har mektige menn som styrer landet og som begynner å tukle med dette som deres egen lekegren. Dette ser man andre steder i verden og gjør oss derfor aktuelle, sier han.

Hvilke muligheter får dere hvis dere vinner?

– Da får vi møte hvem vi vil. Hvis vi sier at vi har en idé, får vi et møte. Så må vi ha en god idé da, hvis ikke får vi aldri et møte.

Samtidig understreker serieskaperen at norske serier nå om dagen kanskje er i sin livs form.

– Det er så mange gode norske serier om dagen. Det er ikke bare Mammon man følger med på, det er for eksempel Skam, Nobel, Det tredje øyet eller Frikjent. Alle norske serieskapere får møte hvem de vil fordi de er norske. Fordi norsk drama gjør det utrolig bra, sier han.

Ingen tale klar

Den internasjonale Emmy-prisen deles ut i 11 kategorier, hvor det nomineres fra 18 land.

Kategoriene går fra beste komedie til beste såpeopera, og prisen deles ut til programmer produsert og sendt utenfor USA.

Hvem som går seirende ut med den prestisjetunge dramaprisen vil avgjøres i kveld 20. november – det kan da skrives norsk historie i Emmy-bøkene.

Men en seier virker ikke de to brødrene skråsikre på.

– Det er både en australsk, en japansk og en brasiliansk serie som er kjempe god. Vi har ikke planlagt vinnertalen for å si det sånn, sier Gjermund Stenberg Eriksen lurt.

– Men det tror jeg kanskje vi må gjøre, legger Vegard Stenberg Eriksen kjapt til.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP