Hopp til innhold

– Dette er en fantastisk D.D.E.-låt

I samarbeid med trønderrockerne D.D.E. tok Jan Tore Befring og Håvard Erle den siste finaleplassen i årets «The Hit».

Damer og solnedgongar D.D.E

VIDEO: I det siste programmet før finalen hadde publikum aller mest sansen for D.D.E. sin versjon av låten «Damer og solnedgongar», skrevet av Jan Tore Befring og Håvard Erle.

I den siste episoden før finalen var det Maria Haukaas Mittet og D.D.E. som valgte ut sine to låtfavoritter – før seerne bestemte hvilken låtskriver og artist som går videre.

Vinneren ble den livsbejaende låten «Damer og solnedgonger», skrevet av Jan Tore Befring og Håvard Erle fra Førde.

Jan Tore Befring og Håvard Erle vant kveldens The Hit

VIDEO: Befring og Erle sikret finaleplass med sin låt om de søte ungdomstider.

– Vanskelig å se for seg

D.D.E. valgte ut denne låten og Per Fredrik Kjølners låt «Precious Mary Wilson», som bandet snakket svært varmt om.

– Det var et vanskelig valg, selv om «Damer og solnedgonger» framstår som en umiddelbar, fantastisk hit. Dette er en fantastisk D.D.E.-låt, sier frontfigur Bjarne Brøndbo.

Konkurransen fungerer slik at låtskriverne ikke vet hva slags artister som skal vurdere låtene deres. Jan Tore Befring sier at før D.D.E. kom inn, var det vanskelig for dem å tenke hva slags norske artister som ville passe til låten.

– Men i ettertid var vi enige om at dette kom til å bli bra.

Tore jobber til vanlig som billakkerer, skriver musikk og turnerer i helgene. Håvard er ansatt i proffice, men en gang i uken er det øving sammen med Jan Tore og bandet Drusar som fast gitarist. I høst skal de spille inn ny plate.

Skrevet om til norsk

Maria Haukaas Mittet valgte seg to låter til å vurdere videre, men endte opp med å fremføre Lisa Nybrotts låt «Close To Home». Før finalen skrev Nybrott teksten om til norsk, slik at den fikk tittelen «Heim».

– Det var den siste puslespillbrikken som skulle på plass, sier Maria Haukaas Mittet.

Låten er med på hennes siste plate. Ved et sammentreff hadde Haukaas Mittet allerede bestemt at plata skulle hete «Heim» før låten til Lisa Nybrott dukket opp.

Close To Home/Heim - Maria Haukaas Mittet

VIDEO: Maria Haukaas Mittet tok med seg Lisa Nybrotts låt «Close To Home»/«Heim» til finalen, men trakk det korteste strået.

Les også: Det var disse låtene Maria Haukaas Mittet og D.D.E. slåss om

Neste uke er det finale. Dette er låtene som skal konkurrere:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober