– Dette er drømmeprogrammet mitt

Harald Eia bekler rollen som programleder i humor- og vitenskapsprogrammet «Brille». Etter første innspilling var humorveteranen fornøyd.

Harald eia og gjengen fra brille

Bård Tufte Johansen, Egil Hegeberg, Pernille Sørensen og Tore Sagen er gjester i første episode av Harald Eias nye program «Brille»

Foto: Daniel Eriksen / NRK

I humor- og vitenskapsprogrammet «Brille» får Harald Eia lov til å kombinere to av sine hjertebarn: humor og vitenskap. Det gjør at en av Norges mest elskede humorkonger føler seg som fisken i vannet.

– Dette er drømmeprogrammet mitt. Her får jeg lov til å være en nerd, sånn som jeg egentlig vil. Det er rett og slett en realisering av min urgamle drøm, sier Eia til NRK.no.

Vitenskapelige undersøkelser

Eia innrømmer at «Brille» ikke er noe helt nytt, hva programsjanger angår. To lag skal konkurrere om å være flinkest på generell vitenskap. Det handler om å være minst dårlig. I «Brille» får man minuspoeng for å ikke vite svaret, mens man får null poeng for å avgi rett svar.

At Eia og co. har betalt for ordentlige vitenskapelige undersøkelser er også en ny vri.

– Vi har ikke funnet opp kruttet med dette programmet. Det ligner litt på «Nytt på nytt» og britiske Quite Interesting. Men statistikkbiten er ny. Vi har betalt for ordentlige vitenskapelige undersøkelser, sier Eia.

Vil ha tilbake det «likandes»

Harald eia og gjengen fra brille

Oppsetningen på programmet er litt lik «Nytt på Nytt», sier Tore Sagen.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Tidligere har Eia gjort stor suksess med rene humorprogrammer som «Lille Lørdag», «Uti Vår Hage», «Team Antonsen» og «Tre Brødre som ikke er brødre». Alle sammen med sin beste venn Bård Tufte Johansen.

Etter det har 45-åringen laget vitenskapsprogrammet «Hjernevask» og humortalkshowet «Storbynatt». Førstnevnte ble heftig debattert etter at Eia stilte kontroversielle spørsmål om biologi og samfunn.

I sistnevnte ble humorduoen kritisert for å ha «kald og usjarmerende humor».

Etter det første programmet sa Eia at han håper «Brille» kan bringe tilbake det «likandes» ved humorduoen.

– Vanskelig å være programleder

Bård Tufte Johansen er definitivt den mest erfarne som programleder av de to. Denne gangen er det derimot Eia som får æren av å bekle «Jon Almaas-rollen».

– Jeg synes han klarte det kjempefint. Jeg trodde ikke han kom til å være så flink, han har liksom ikke tyngden til det, sier Radioresepsjonist og programgjest Tore Sagen.

Brille har premiere 16. januar kl. 21:30 på NRK1.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK