Hopp til innhold

– Dette er drømmeprogrammet mitt

Harald Eia bekler rollen som programleder i humor- og vitenskapsprogrammet «Brille». Etter første innspilling var humorveteranen fornøyd.

Harald eia og gjengen fra brille

Bård Tufte Johansen, Egil Hegeberg, Pernille Sørensen og Tore Sagen er gjester i første episode av Harald Eias nye program «Brille»

Foto: Daniel Eriksen / NRK

I humor- og vitenskapsprogrammet «Brille» får Harald Eia lov til å kombinere to av sine hjertebarn: humor og vitenskap. Det gjør at en av Norges mest elskede humorkonger føler seg som fisken i vannet.

– Dette er drømmeprogrammet mitt. Her får jeg lov til å være en nerd, sånn som jeg egentlig vil. Det er rett og slett en realisering av min urgamle drøm, sier Eia til NRK.no.

Vitenskapelige undersøkelser

Eia innrømmer at «Brille» ikke er noe helt nytt, hva programsjanger angår. To lag skal konkurrere om å være flinkest på generell vitenskap. Det handler om å være minst dårlig. I «Brille» får man minuspoeng for å ikke vite svaret, mens man får null poeng for å avgi rett svar.

At Eia og co. har betalt for ordentlige vitenskapelige undersøkelser er også en ny vri.

– Vi har ikke funnet opp kruttet med dette programmet. Det ligner litt på «Nytt på nytt» og britiske Quite Interesting. Men statistikkbiten er ny. Vi har betalt for ordentlige vitenskapelige undersøkelser, sier Eia.

Vil ha tilbake det «likandes»

Harald eia og gjengen fra brille

Oppsetningen på programmet er litt lik «Nytt på Nytt», sier Tore Sagen.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Tidligere har Eia gjort stor suksess med rene humorprogrammer som «Lille Lørdag», «Uti Vår Hage», «Team Antonsen» og «Tre Brødre som ikke er brødre». Alle sammen med sin beste venn Bård Tufte Johansen.

Etter det har 45-åringen laget vitenskapsprogrammet «Hjernevask» og humortalkshowet «Storbynatt». Førstnevnte ble heftig debattert etter at Eia stilte kontroversielle spørsmål om biologi og samfunn.

I sistnevnte ble humorduoen kritisert for å ha «kald og usjarmerende humor».

Etter det første programmet sa Eia at han håper «Brille» kan bringe tilbake det «likandes» ved humorduoen.

– Vanskelig å være programleder

Bård Tufte Johansen er definitivt den mest erfarne som programleder av de to. Denne gangen er det derimot Eia som får æren av å bekle «Jon Almaas-rollen».

– Jeg synes han klarte det kjempefint. Jeg trodde ikke han kom til å være så flink, han har liksom ikke tyngden til det, sier Radioresepsjonist og programgjest Tore Sagen.

Brille har premiere 16. januar kl. 21:30 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.