Hopp til innhold

– Det skal være en selvfølge at vi får bidra

Henriette Nielsen er avhengig av rullestol. Det stoppet henne ikke fra å få jobbe som frivillig under Øyafestivalen.

Henriette Nielsen er frivillig under Øyafestivalen

FRIVILLIG MED RULLESTOL: Henriette Nielsen som jobber som frivillig under årets Øyafestival. Hun er en av tre frivillige med bevegelseshemming.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

– Det er ikke noe problem å jobbe som frivillig selv om jeg bruker rullestol, sier Henriette Nielsen.

Hun sitter i en av billettbodene på Øyafestivalen i Oslo og fester armbånd på festivaldeltakerne. Iblant hjelper hun også andre rullestolbrukere og ledsagerne inn på festivalområdet.

Av de 2600 frivillige som hjelper til under festivalen i Tøyenparken, er Nielsen en av minst tre med funksjonsnedsettelse.

– Det skal være en selvfølge at vi kan brukes på lik linje med alle andre, sier Nielsen, som også er nestleder i Norsk Handikapforbunds Ungdom og tillitsvalgt i lokallaget i Oslo.

Etter at de syv timer lange øktene i festivalboden går hun på konserter. Med ledsager kommer hun seg rundt på festivalområdet.

– Det går bra, men bakker og gjørme kan skape utfordringer, sier Nielsen.

Risikerer å betale trippelt

Fremkommeligheten skaper oftest vanskeligheter for bevegelseshemmede på festivaler. Sand, gjørme og grus kan gjøre det vanskelig å komme seg rundt.

– Vi er for dårlige på tilrettelegging og universell utforming i Norge. Dersom dette var bedre ville det ikke vært noe problem for flere bevegelseshemmede å jobbe som frivillige, sier Nielsen.

Men det største hinderet mener Nielsen er varierende regler for ledsagere.

– For Øyafestivalen holder det å kjøpe én billett og vise ledsagerbeviset i porten. Andre festivaler krever at jeg ringer på forhånd for å gi beskjed. Da må jeg ofte kjøpe billett til ledsageren i tillegg, forklarer Nielsen.

Ofte trenger Nielsen to ledsagere når hun skal på festivaler og konserter. Ikke bare for å komme seg rundt, men for å beskyttes mot fulle folk som søler øl og ramler over rullestolen. Tidligere har hun opplevd å måtte betale trippel billett for å komme inn.

– Det synes jeg ikke noe om. Jeg skal ikke straffes fordi jeg sitter i rullestol.

– Kjempeviktig med tilbakemeldinger

Anders Tangen er frivillighetssjef på Øyafestivalen

SER FORBEDRING: Anders Tangen, frivillighetssjef på Øyafestivalen, mener norske festivaler er blitt bedre på å tilrettelegge.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Anders Tangen har vært frivillighetssjef på Øyafestivalen siden 2009. Han mener at norske festivalarrangører er blitt mer oppmerksomme på tilrettelegging i løpet av de siste ti årene.

– Vi ønsker at Øyafestivalen skal være et arrangement for alle. Da må vi tilrettelegge deretter, sier Tangen.

Han poengterer at mange av forbedringene og tiltakene er gjort etter at publikum har kommet med tilbakemeldinger om hvilke områder som trenger bedre tilrettelegging.

– Derfor er det kjempeviktig at vi får tilbakemeldinger fra publikum, sier Tangen.

God planlegging er en ting, men ifølge Nielsen må man som festivaldeltaker også være innstilt på å ta noen ting som de kommer.

– Man kan ikke forvente at alt er hundre prosent perfekt. I en ideell verden skulle de gjerne vært det, men det er ikke realiteten, sier Nielsen.

Kulturstrøm