For da ukens svennestykke i Anno, matlaging, skulle inspiseres, var det ikke alle rettene som var like velsmakende. Retten «fugl i fugl i fugl» ble mildt sagt mislykket.
– Det lukta som en skikkelig dårlig utedass. Med en gang deltakerne gikk ut så stod jeg der og brakk meg. Jeg skjønner nesten ikke at jeg klarte det, forteller kokk Bård Greni, som hadde oppgaven som oldermann i kokkelauget, til NRK.no.
Retten besto av en kylling inni en and inni en kalkun, med fyll imellom, og den skulle gjennomstekes over åpen ild.
– Greia var at de ikke hadde fått til å snurre steken, så det var rått og begynt å råtne på den ene siden, sier Greni.
- LES MER: Mat fra 1700-tallet
- LES MER: Grøt, sprit og tre liter øl daglig
Død og fordervelse
Han måtte derfor jobbe hardt for å holde maska da maten skulle inspiseres – og smakes på.
– Jeg fikk frysninger. Kamera er på, og man gremmes fordi man vet produktet er ødelagt, men så vet man også at deltakerne har jobbet beinhardt. Så selv om jeg egentlig ville kaste opp, måtte jeg skjule det. Jeg turte ikke smake på det kjøttet, sier Greni.
Også programleder Selda Ekiz fikk problemer da de gikk inn i svennebua.
– Det lukta død og fordervelse, noe det faktisk var. Jeg kjente den litt spesielle søte, men kvalme lukta med en gang de skar opp fuglene, sier hun.
(Saken fortsetter under bildet)
Må langtidsstekes
Greni har ikke selv prøvd å lage retten, men selv om det første møtet med det ble en ubehagelig affære, kunne han tenkt seg å gi den et forsøk.
– Det hadde vært morsomt, det virker som en artig rett. Men det var komplisert.
Selv ville han fulgt sitt eget tips om langtidssteking, der man kontinuerlig snurrer steken på en varme på rundt 90 grader. Hadde deltakerne hatt mulighet til dette, ville de også mest sannsynlig ha lykkes bedre.
– Hva ville du servert som tilbehør til en slik rett?
– Rødkål og potetmos.
- Vil du prøve deg på retten? Dette er oppskriften deltakerne fulgte.