Hopp til innhold

– Det lukta skikkelig dårlig utedass

Uten kjøleskap og moderne hjelpemidler var matlaging på 1700-tallet vanskeligere enn i dag. Det fikk Anno-programleder Selda Ekiz og kokk Bård Greni smertelig erfare.

Bård og Selda sliter når de lukter maten svennelærlingene har laget i Anno.

Lukta av ustekt fuglekjøtt som har ligget varmt i flere dager, beskrives best som «dårlig utedass».

For da ukens svennestykke i Anno, matlaging, skulle inspiseres, var det ikke alle rettene som var like velsmakende. Retten «fugl i fugl i fugl» ble mildt sagt mislykket.

– Det lukta som en skikkelig dårlig utedass. Med en gang deltakerne gikk ut så stod jeg der og brakk meg. Jeg skjønner nesten ikke at jeg klarte det, forteller kokk Bård Greni, som hadde oppgaven som oldermann i kokkelauget, til NRK.no.

Retten besto av en kylling inni en and inni en kalkun, med fyll imellom, og den skulle gjennomstekes over åpen ild.

– Greia var at de ikke hadde fått til å snurre steken, så det var rått og begynt å råtne på den ene siden, sier Greni.

Død og fordervelse

Han måtte derfor jobbe hardt for å holde maska da maten skulle inspiseres – og smakes på.

– Jeg fikk frysninger. Kamera er på, og man gremmes fordi man vet produktet er ødelagt, men så vet man også at deltakerne har jobbet beinhardt. Så selv om jeg egentlig ville kaste opp, måtte jeg skjule det. Jeg turte ikke smake på det kjøttet, sier Greni.

Også programleder Selda Ekiz fikk problemer da de gikk inn i svennebua.

– Det lukta død og fordervelse, noe det faktisk var. Jeg kjente den litt spesielle søte, men kvalme lukta med en gang de skar opp fuglene, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Selda og oldermann Bård Greni

Selda og Bård måtte konsentrere seg for å holde maska når de så på fuglestekene Chris og Liv hadde laget.

Foto: NRK

Må langtidsstekes

Greni har ikke selv prøvd å lage retten, men selv om det første møtet med det ble en ubehagelig affære, kunne han tenkt seg å gi den et forsøk.

– Det hadde vært morsomt, det virker som en artig rett. Men det var komplisert.

Selv ville han fulgt sitt eget tips om langtidssteking, der man kontinuerlig snurrer steken på en varme på rundt 90 grader. Hadde deltakerne hatt mulighet til dette, ville de også mest sannsynlig ha lykkes bedre.

– Hva ville du servert som tilbehør til en slik rett?

– Rødkål og potetmos.

  • Vil du prøve deg på retten? Dette er oppskriften deltakerne fulgte.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.