NRK Meny
Normal

– Det er litt vemodig

Onsdag kommer avslutningen av Lilyhammer, samtidig som NRK sier ja til en ny sesong. Marian Saastad Ottesen håper «Sigrid» får dra til New Jersey og Sicilia.

Drama with big succes - Lilyhammer with Frank (Steven Van Zandt) and Sigrid (Marian Saastad Ottesen

Marian Saastad Ottesen forteller om lange pauser med Steven van Zandt, som har hovedrollen i serien Lilyhammer.

Onsdag går siste episode av «Lilyhammer» på NRK1. Serien har hatt seertall i toppklasse, og over én million nordmenn har hver uke satt seg ned foran TV-skjermen for å følge mafiosoen Giovanni Henriksen skape et uærlig levebrød i et postolympisk Lillehammer.

Du har vel sett serien? Her kan du se de siste episodene i NRKs nett-tv.

Marian Saastad Ottesen spiller Sigrid i serien, en naiv norsklærer som faller for den veltalende, men brutale og resolutte gangsteren.

– Jeg var først og fremst utrolig glad for å få rollen, og jeg synes Anne og Eilif (Bjørnstad og Skodvin, journ. anm.) har skrevet et veldig godt manus. Det var morsomt å være med på på å skape ut i fra et originalmanus. Og når de i tillegg fikk med Little Steven, ble det veldig artig.

LES OGSÅ: Mot ny sesong av «Lilyhammer»

– Jeg håpet at resultatet skulle bli bra. Det var litt kritisk i vinter, da serien ble utsatt (på grunn av konflikt med NRK, journ. anm.), men produksjonen kom heldigvis fort på igjen. Så kom de fantastiske seertallene, og all den fine responsen. Serien har truffet bredt i alder, og det er så mange forskjellige som har kommet bort, som har gitt meg umiddelbar respons, og folk gir veldig begeistrede tilbakemeldinger.

– Det er mange som har fått med seg Lilyhammer internasjonalt også, og det er helt fantastisk. For meg blir det sprøtt å lese kritikker i amerikanske aviser. Mye av det er Stevens ære, han har jobbet hardt for det her, sier hun.

– Og onsdag er det hele over?

– Det er litt vemodig. Jeg håper på å lage noe mer, sier hun.

Se Little Steven synge Frank SInatra her:

Video Little Steven synger Sinatra i Lilyhammer

Little Steven synger Sinatra i Lilyhammer

– Jeg er nok mer mistenksom

Norsklærer Sigrid er et kort bibelvers unna å være et gudsord fra landet, men Ottesen hadde få problemer med å nærme seg rollen.

LES OGSÅ: Politiet og NAV ler av «Lilyhammer»
LES OGSÅ: Se Little Steven synge Sinatra

– I alle roller man gjør finner man deler av personen man kjenner igjen. Sigrid er en god del mer naiv enn meg. I serien går det mange episoder før hun begynner å skjønne at ikke alt er som det skal være. Jeg ville nok vært litt mer mistenksom litt tidligere. Sigrid er veldig omsorgsfull, snill og varm, det tror og håper jeg at jeg er også, sier hun.

– I hvor stor grad fikk du selv forme henne?

– Jeg opplevde at Anne og Eilif var veldig åpne for innspill og tanker. Sigrid skulle være «den normale» karakteren i serien. Regissørene var også åpne, og vi hadde et godt samarbeid. Når manuset er bra, er det veldig lett å jobbe og finne på ting innenfor de rammene, sier hun.

LES OGSÅ: Elsker NY-norsklua
LES OGSÅ: Ny Lilyhammer-suksess

– Sigrid faller for en tøffing og gentleman. Ville du kunne falt for en sånn mann i virkeligheten?

– Steven van Zandt er veldig gentleman da, både i rollen og privat. Men nå er jeg sammen med en veldig tøff mann allerede, selveste Nils Jørgen Kaalstad (spiller kjørelærer Dag Solstad i serien, journ. anm.) Akkurat nå sitter han og rugger på en baby, det er jo tøft det også, kanskje ikke på samme måten, sier hun.

Tekstet med Little Steven

– Du sier Little Steven var en gentleman, men hvordan var det å jobbe med ham?

– Han var jo ekstremt profesjonell, og han hadde jo også vært involvert i manus. Han visste veldig godt hvordan han ville ha ting, og var veldig godt forberedt. Han var ryddig, profesjonell og arbeidsom. Og når man skal jobbe sammen over så lang tid, trengs god kjemi, sier hun.

– Det hadde dere?

– Jada. Under en filminnspilling sitter man mye og venter. Vi satt og ventet veldig lenge sammen, og pratet mye sammen. Vi har sendt hverandre tekstmeldinger litt i etterkant, og jeg håper at det blir mer, for vi hadde det veldig morsomt sammen. Og det var morsomt å høre alle historiene om Bruce Springsteen og Sopranos, sier hun.

LES OGSÅ: Tre av fem ser «Lilyhammer»
LES OGSÅ: Lover mer «Lilyhammer»

Humor og drama på settet vil hun derimot ikke snakke om.

– Det som skjer på settet, det blir på settet. Vi satt lange dager i bobilen til Steven mens vi spiste frukt og skravla, sier hun.

Noe helt annet enn Sopranos

Amerikanske medier har antydet at Lilyhammer er en slags forlengning av Sopranos. Serien endte uten noen klar avslutning, og ryktene har gått i mange år om oppfølgere og spillefilmer som ville bringe Sopranos-universet videre. Steven van Zandt hadde en fremtredende rolle i mafiaserien, og har på mange måter beholdt deler av rollefiguren derfra i Lilyhammer.

– Lilyhammer er noe helt annet enn Sopranos. Det er klart det er mange som har et forhold til Steven derfra, og det er mange Sopranosfans som ser på dette her. Det er en hyggelig sammenlikning, for Sopranos er en fantastisk serie, men dette blir jo noe helt annet.

LES OGSÅ: BBC kjøper Lilyhammer
LES OGSÅ: Lilyhammer slo sin egen rekord

NRK vil ha ny sesong

NRK har tidligere skrevet at den amerikanske streamingtjenesten Netflix ønsker seg flere sesonger, og ryktene har gått i tida etter sendestart. Steven van Zandts «mafiakolleger» fra Sopranos har gitt uttrykk for at de vil være med, og ryktene har gått om flere sesonger. Ottesen vet ingenting, så langt.

– Jeg, sammen med en del andre, håper vi kan fortsette denne historien. Det er mange veier å gå med den historien vi har begynt på. Jeg skulle gjerne filmet i New Jersey, så en tur til Sicilia for å finne røttene til «Giovanni». Så kan vi reise rundt i verden og ha det gøy, sier hun.

LES OGSÅ: Bruce Springsteen skrøt av Little Steven i «Lilyhammer»
LES OGSÅ: «Lilyhammer» får slakt av Arbeidstilsynet

– Kyrre (Hellum, spiller politimannen Geir i serien, journ. anm.) fikk jo lov til å dra til New York, så jeg håper vi får sjansen vi andre også, sier hun.

Først etter at dette intervjuet var over, bekreftet innkjøpssjef Petter Wallace at de gjerne ser en ny sesong av serien på NRK1.

– Vi er veldig fornøyd med resultatene fra sesong 1, både innholdsmessig og i oppslutning, så dette er en serie som egner seg for fortsettelse, sier han.

Rubicon-sjef Lasse Hallberg sier at de jobber med å få plass bitene i puslespillet før en ny innspilling kan settes i gang. Det innebærer blant annet å få satt av tid i hovedrolleinnehaver van Zandts kalender. Han skal som kjent ut på en verdensturne med Bruce Springsteen først.

Drømmer om utlandet

Lilyhammer har 23 millioner potensielle seere i USA, og er solgt til BBC, til Tyskland, Sverige og Danmark, men foreløpig har ikke Ottesen fått tilbud om flere jobber fra internasjonale filmselskaper.

LES OGSÅ: Premiererekord for «Lilyhammer»
LES OGSÅ: Delte meninger om Lilyhammer

– Jeg tror alle skuespillere drømmer om å jobbe utenfor Norge. Hvem vet? Det skal mye som skal til for at det skal klaffe, men at den er solgt til så mange land, åpner kanskje muligheten for oss som har vært med, sier Ottesen.

– Om ikke du får sjansen: Hva sitter du igjen med?

– Vi hadde det veldig gøy, jeg sitter igjen med en veldig god følelse, for vi jobbet så hardt, og vi hadde så tro. Og så ble resultatet så fint, med så mange seere i Norge, pluss at det er solgt til så mange land. Det er herlig at så mange liker det, det er jo derfor vi holder på med det vi holder på med, sier hun.

Ottesen er akkurat nå midt i mammapermen, med noen måneder igjen. Fra sommeren igjen går hun tilbake til Nationalteatret, der hun har sitt faste arbeidssted.