Hopp til innhold

– Det er en veldig skitten bransje

Virkeligheten i forballverdenen er adskillig verre enn historien i krimboken «Golden Boys», mener forfatter og tidligere proffspiller Arild Stavrum.

Video Utenfor banen (11:26 @ Bokprogrammet)

Arild Stavrums siste bok ”Golden Boys” starter med et drap på Ullevål stadion. Forfatteren og den tidligere fotballtreneren mener stadion er perfekt åsted for krim. Se hele Bokprogrammet her!

Unge afrikanske talenter utsettes for ren menneskehandel, under dekke av å være overganger til fotballklubber, og norske gutter ned i 15-årsalderen blir presset til å betale fotballagenter penger.

Dette er noe av problemene forfatter Arild Stavrum skriver om i boken «Golden Boys»

– Det er så ille i virkeligheten, at jeg ikke kunne skrive det nøyaktig slik i boken. Det ville blitt for mye, sier Arild Stavrum til Bokprogrammet .

Syns du at sport og litteratur er en dårlig kombinasjon? Les Bokbloggen til programleder Siss Vik, og si din mening.

I romanen møter vi 15 år gamle talentfulle Stanley, som flere fotballagenter jakter på.

Ullevål Stadion

– Jeg skriver om en fotballagent som har en finger med i det meste som skjer i fotball-Norge. Han har fått monopol på det meste, det vil si at han kontrollerer de beste spillerne som skal inn og ut av landet. Han har rettigheter på utbygging av kunstgressbaner som denne, og han forhandler tv-avtaler, sier Arild Stavrum.

Foto: Bokprogrammet / NRK

Virkeligheten er så tøff at det på en måte ville vært urealistisk i en roman. Det er en veldig, veldig skitten bransje vi snakker om, sier Arild Stavrum.

Stavrum, som debuterte som forfatter i 2008 med «31 år på gress» , har selv lang erfaring fra fotballens verden som tidligere proff-spiller. På 90-tallet spilte han for Brann, før han ble toppscorer for Molde. Siden 2005 har han vært fotballtrener for flere lag. I boken kaster han seg over sitt eget miljø. Likevel er krimromanen snillere enn virkeligheten, mener han.

Transitt-hall

«Golden boys» åpner med et mord på en mektig fotballagent. Den fiktive fotballagenten Arild Golden har fingrene borti det meste av inntektsgivende geskjefter i fotballindustrien, inntil han blir funnet drept på Ullevål Stadion.

– Jeg mener at det er veldig mange som vil ha et motiv bak det å ta livet av en fotballagent. Da jeg skulle skrive om en drapssak i fotballen, så var det veldig fristende å bruke en fotballagent, sier Stavrum.

Arild Golden er særlig involvert i kjøp og salg av afrikanske spillere.

– Noen av de aller største talentene i verden kommer fra Afrika, og det har vært en lang historie med utnyttelse av afrikanske spillere. Spesielt har regler blitt omgått, siden man egentlig ikke kan flytte til Europa som fotballspiller før man er 18 år gammel. Da trikses det med pass, nye fødselsdatoer blir funnet opp og det gjøres utrolig mye rart.

Ifølge Stavrum har Norge blitt brukt som transittland for afrikanske spillere, og minner om tumultene rundt fotballspilleren John Obi Mikel.

– Norge har blitt brukt, sammen med noen andre land, som en slags transitthall for en del afrikanske spillere. Det er ikke mange år siden vi hadde Mikel-saken i Norge, som var veldig stor. Det var også mange mindre saker der Norge har vært et land der de har landet, spilt litt, og blitt sendt videre til større klubber.

– Det er i mange tilfeller greit når det blir gjort skikkelig, men på veien ligger det utrolig mange menneskeskjebner som er alt fra hyggelig.

Etterlyser retningslinjer

Fotballspillere

Stavrum etterlyser sterkere retningslinjer for hvordan man skal operere med unge fotballspillere.

Foto: Bokprogramnmet / NRK

Fotball-agenter er en veldig lite regulert bransje, mener forfatteren.

– Hvis du ser på fotball i de siste årene, er de veldig mye rart som skjer. Det er mange saker der politiet har vært og hentet fotball-ledere. Det er klart at dette er grobunn for en del historier i fra dette miljøet. Fotballen har vært en kriminalroman i det siste året, vil jeg si.

I romanen kritiserer en av karakterene – forsvarsadvokaten Steinar Brunsvik – Norges Fotballforbund for å ha total mangel på ettersyn.

– Det er ikke noen spesielle regler for hvor mye en agent kan kreve av en fotballspiller. I verste fall kan man finne en gutt på 15 år her i Groruddalen, og få lurt ham til å gi fra seg store deler av lønnen sin til en fotballagent. Jeg syns det er veldig rart at det ikke er sterkere retningslinjer for hvordan man skal operere med så unge spillere, sier Stavrum.

Syns du at sport og litteratur er en dårlig kombinasjon? Si din mening i Bokbloggen .

Kulturstrøm

 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).