NRK Meny
Normal

Stargate om suksessen: – Det er bra med motstand

Hadde det ikke vært for janteloven, hadde Stargate trolig ikke vært den suksessen de er i dag. – Det kan virke som vi har gitt faen i janteloven, men det er ikke tilfelle, sier Tor Erik Hermansen.

Tor Erik Hermansen snakker om janteloven på Trygdekontoret.

Tor Erik Hermansen mener at Stargate kan takke janteloven for noe av suksessen.

Produsent- og låtskriverduoen Stargate har hatt enorm suksess og laget musikk med noen av klodens mest kjente mennesker. Norge ble tidlig for lite for stjerneduoen, som flyttet til New York for å etablere seg på det amerikanske musikkmarkedet.

– Det kan virke som at vi har gitt langt faen i janteloven, men det er klart at det har vært bra for oss med litt motstand, sier Tor Erik Hermansen.

Sammen med kunstner Aune Sand, personlig trener og tidligere glamourmodell Lene Alexandra Øien, hotellkonge Petter Stordalen, psykolog Anders Imenes og professor i sosialantropologi Marianne Lien gjester han Trygdekontoret for å diskutere Norges andre grunnlov, nemlig janteloven.

– Når jeg tenker tilbake på den tiden vi jobbet i Norge, ser jeg nå at det ikke bare var negativt at ting ikke alltid var like lett. Noen ganger er det bra med litt motstand, forteller Hermansen.

Han mener at motstanden de møtte i form av janteloven, har hjulpet dem på vei mot suksess.

– Det er greit å være litt ydmyk når man skal ut i den store verden. Vi tenkte aldri at vi skulle ut å erobre verden. Vi skulle bare ut å se om noen likte det vi gjorde.

Stargate har toppet en rekke hitlister, vunnet Grammy og jobbet med store stjerner som Beyoncé og Rihanna. De står også bak Ylvis-hiten «The Fox», som nå har nesten 400 millioner treff på Youtube.

Begeistrede stjerner

Stargate har daglig kontakt med noen av verdens mest suksessfulle mennesker. Hermansen har lagt merke til et klart fellestrekk blant stjernene.

– I tillegg til talent, har de ofte en stor evne til begeistring. Når talentfulle folk hører noe som de syns er bra, så blir de utrolig begeistret og har lett for å la seg rive med, sier han på Trygdekontoret.

Stjerneprodusenten mener det er en annen kultur i hjemlandet.

– Vi skal alltid være så nøkterne i Norge. Når vi snakker om noen som har gjort noe bra så slenger vi gjerne ut en kommentar for å trekke det ned, i stedet for å nøye oss med å si at det er fantastisk, hevder Hermansen.

Aune Sand lot seg begeistre av Hermansens utsagn.

Marianne Lien

Professor i sosialantropologi, Marianne Lien, mener janteloven sto sterkere før enn det den gjør i dag.

Foto: NRK

– Det er som medisin å høre på. Det er så nydelig sagt, tusen takk, utbryter kunstneren.

– Janteloven sto sterkere før

Professor i sosialantropologi, Marianne Lien, mener at janteloven sto sterkere før enn det den gjør i dag.

– Jeg tror at vi har blitt litt mer amerikanske. I Norge har det ikke vært gjengs å si til noen at de er utrolig vakre eller at det de har på seg er fantastisk. Det er et eller annet som har skjedd, men fremdeles tror jeg at vi har mye å lære av det å ta tak i positive ting hos andre.

I likhet med Hermansen, mener Lien at janteloven både har positive og negative sider.

– Likhet er et grunnleggende trekk i Norge. Likhet ligger til grunn for hele sosialdemokratiet og velferdsstaten, men det er også en forestilling om hvem vi er som nordmenn. Vi har gjort dette landet likere enn det er. Det er der det blir trøblete, sier Lien.

Se Trygdekontoret på NRK1 onsdag klokken 22.20.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller