Produsent- og låtskriverduoen Stargate har hatt enorm suksess og laget musikk med noen av klodens mest kjente mennesker. Norge ble tidlig for lite for stjerneduoen, som flyttet til New York for å etablere seg på det amerikanske musikkmarkedet.
– Det kan virke som at vi har gitt langt faen i janteloven, men det er klart at det har vært bra for oss med litt motstand, sier Tor Erik Hermansen.
Sammen med kunstner Aune Sand, personlig trener og tidligere glamourmodell Lene Alexandra Øien, hotellkonge Petter Stordalen, psykolog Anders Imenes og professor i sosialantropologi Marianne Lien gjester han Trygdekontoret for å diskutere Norges andre grunnlov, nemlig janteloven.
- Les også:
– Når jeg tenker tilbake på den tiden vi jobbet i Norge, ser jeg nå at det ikke bare var negativt at ting ikke alltid var like lett. Noen ganger er det bra med litt motstand, forteller Hermansen.
Han mener at motstanden de møtte i form av janteloven, har hjulpet dem på vei mot suksess.
– Det er greit å være litt ydmyk når man skal ut i den store verden. Vi tenkte aldri at vi skulle ut å erobre verden. Vi skulle bare ut å se om noen likte det vi gjorde.
Stargate har toppet en rekke hitlister, vunnet Grammy og jobbet med store stjerner som Beyoncé og Rihanna. De står også bak Ylvis-hiten «The Fox», som nå har nesten 400 millioner treff på Youtube.
- Les også:
Begeistrede stjerner
Stargate har daglig kontakt med noen av verdens mest suksessfulle mennesker. Hermansen har lagt merke til et klart fellestrekk blant stjernene.
– I tillegg til talent, har de ofte en stor evne til begeistring. Når talentfulle folk hører noe som de syns er bra, så blir de utrolig begeistret og har lett for å la seg rive med, sier han på Trygdekontoret.
Stjerneprodusenten mener det er en annen kultur i hjemlandet.
– Vi skal alltid være så nøkterne i Norge. Når vi snakker om noen som har gjort noe bra så slenger vi gjerne ut en kommentar for å trekke det ned, i stedet for å nøye oss med å si at det er fantastisk, hevder Hermansen.
Aune Sand lot seg begeistre av Hermansens utsagn.
Professor i sosialantropologi, Marianne Lien, mener janteloven sto sterkere før enn det den gjør i dag.
Foto: NRK– Det er som medisin å høre på. Det er så nydelig sagt, tusen takk, utbryter kunstneren.
- Les også:
– Janteloven sto sterkere før
Professor i sosialantropologi, Marianne Lien, mener at janteloven sto sterkere før enn det den gjør i dag.
– Jeg tror at vi har blitt litt mer amerikanske. I Norge har det ikke vært gjengs å si til noen at de er utrolig vakre eller at det de har på seg er fantastisk. Det er et eller annet som har skjedd, men fremdeles tror jeg at vi har mye å lære av det å ta tak i positive ting hos andre.
I likhet med Hermansen, mener Lien at janteloven både har positive og negative sider.
– Likhet er et grunnleggende trekk i Norge. Likhet ligger til grunn for hele sosialdemokratiet og velferdsstaten, men det er også en forestilling om hvem vi er som nordmenn. Vi har gjort dette landet likere enn det er. Det er der det blir trøblete, sier Lien.
Se Trygdekontoret på NRK1 onsdag klokken 22.20.