– Det er absurd å kalle André Bjerke for en krigsprofitør uten noe bevis

Kjartan Fløgstad gjestet onsdag kveld «Torp» på NRK2. Der fortsatte han med sine utsagn mot forfatter André Bjerke. Bjerkes familie reagerer på anklagelser de mener er direkte feil.

Kjartan Fløgstad på Torp

Kjartan Fløgstad holdt frem at han mener André Bjerke var en krigsprofitør under krigen, da han gjestet Torp onsdag kveld.

Kjartan Fløgstad gikk søndag hardt ut mot Den norske Forfatterforening (DnF) og deres unnskyldning for dommen mot 17 forfattere i Æresretten i 1945.

Han kalte da forfatterne for «antisemitter, holocaustfornektere og krigsprofitører», og i aktualitetsprogrammet «Torp» onsdag kveld sa han at det går helt tydelig frem av bokettersynet i Stenersen forlag at André Bjerke var en krigsprofitør.

– Hans Heiberg, etterkrigstidens formann av DnS, satte de i klasse med ‘brakkebaronene’. Det er sterke ord, fortsatte Fløgstad.

– Merkelig at Fløgstad uttaler seg om hva Bjerke tenkte

Mona Pahle Bjerke, barnebarn av André Bjerke og kunstkritiker i NRK, mener Fløgstads anklager er grove og urettmessige.

mona-pahle-bjerke

Mona Pahle Bjerke, barnebarn av André Bjerke, mener det er absurd de anklagene Fløgstad nå kommer med mot bestefaren.

Foto: Werner Anderson

– Det er et faktum at Bjerke ble blankt frikjent i ankesaken. Det André Bjerke gjorde seg skyldig i, var å hjelpe sin far med oversettelsen av et dikt i bundet form, fordi Ejlert selv ikke mestret formen, sier Pahle Bjerke.

Hun mener det er absurd å kalle André Bjerke en krigsprofitør, og påpeker at oversettelsen han ble dømt for var en tjeneste han gjorde for sin far.

– Dette var Ejlerts oppdrag, og så vidt jeg vet fikk også Ejlert alle pengene for dette, sier Pahle Bjerke og legger til at hun mener anklagene om at bestefaren red to hester under krigen ikke holder vann. Det er også et faktum at André Bjerke var en aktiv motstandsmann, og satt krigsfangenskap under krigen

– Jeg synes det er merkelig at Fløgstad mener han kan si noe om hva André Bjerke tenkte eller mente. Om det er noen som kan uttale seg om det må det være familien eller Peter Normann Waage, som gjennom sitt arbeid med biografien har lest Bjerkes dagbøker.

Reagerer på at NRK gir Fløgstad en talerstol

Pahle Bjerke reagerer på at NRK gir Fløgstad en talerstol der han får mulighet til å fremsette disse grove anklagene nesten uimotsagt.

– Det ville vært på sin plass om for eksempel Peter Normann Waage fikk tilsvarende taletid for å belyse denne saken fra den andre siden.

Kyrre Nakkim
Foto: Ole Kaland / NRK

Kyrre Nakkim, programredaktør i NRK, sier at «Torp» er et gjesteprogram der også andre temaer blir belyst. Fløgstad blir derfor møtt med kritiske spørsmål fra programleder framfor å ha en kritiker i studio også her.

– Diskusjonen om Forfatterforeningens syn på æresretten er løpende nyhet som vi har dekket fra ulike perspektiver flere ganger. Vi ønsket dog at Kjartan Fløgstad får utdype sitt syn, slik Forfatterforeningen fikk gjøre det i ulike flater da de kom med sitt unnskyldningsvedtak. Begge syn var for eksempel med i Dagsnytt 18 og i Dagsrevyens dekning av Fløgstads utspill, svarer Nakkim på kritikken fra Pahle Bjerke.

Pahle Bjerke mener for øvrig at unnskyldningen fra DnS var betimelig, selv om den kom mange år på overtid.

– Det er rystende at det er André Bjerke Fløgstad nå går etter, og ikke Alf Larsen som er en kjent antisemitt, sier Pahle Bjerke.

– Når noen er så på et krenkekorstog, må man ta til motmæle

Hun synes det er rart at ingen andre har tatt til motmæle, og undres over hva agendaen med Fløgstads uttalelser er.

– Hva får Fløgstad ut av dette annet enn å krenke andre? Fra en synsvinkel er det kanskje ikke noe å ta så på veie for, siden anklagene er så urimelige. Men når noen er så ute på et krenkekorstog, får man lyst til å ta til motmæle, avslutter hun.

Kjartan Fløgstad har gitt følgende svar til NRK på Pahle Bjerkes kritikk.

– Jeg viser til offentlig fremlagt informasjon av Tore Rem, Espen Søbye og meg selv. Utover det har jeg ingen kommentar.

Kulturstrøm

 • Slik blir Kim Friele-skulpturen

  Kunstner Lina Viste Grønli skal lage skulpturen til ære for Kim Friele, Norges første åpent homofile. Grønli vant konkurransen som er første i en satsing for å få flere kvinner på sokkel i Bergen. Skulpturen er formet som tre benker med bokstavene KIM, og er en referanse til at Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile.

  Skisse av tre benker formet som bokstavene KIM som skal settes opp i Bergen
  Foto: Bergen kommune / Linda Viste Grønli
 • Brita Blomquist er død

  Brita Blomquist er død, 88 år gammal. Blomquist var journalist og jobba i NRK i 25 år. Den tidlegare programleiaren var frå Oslo, men har sidan 1994 budd i Ålesund.

  Brita Blomquist
  Foto: Terje Reite / NRK
 • Jimmy Lais selskap stiger 788 %

  Jimmy Lais medieselskap Next Digital har steget kraftig på børsen etter pågripelsen av ham mandag. Selskapet har steget 788 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP. Pågripelsen av demokratiforkjemperen anses som en trussel mot Hongkongs pressefrihet.